Veszélyes adathalász támadást indítottak egy nagybank nevében

adathalászat
Hand shadow casted over keywboard, conceptual image of cyber crime.
Vágólapra másolva!
Adathalászattal próbálkoznak rosszindulatú csalók az MKB Bank nevében. Legyen nagyon körültekintő, ha a pénzintézet nevében kap adategyeztetésre felhívó e-mailt.
Vágólapra másolva!

Az Origo információi szerint csalók próbálkoznak érzékeny adatok megszerzésével. Az ismeretlenek az MKB Bank nevében küldenek e-maileket, amelyben olyan hivatkozást helyeztek el, mely adathalász oldalra viszi a felhasználót.

A levél azért is különösen megtévesztő, mert annak feladójáról első pillantásra úgy tűnhet, hogy az valóban egy hivatalos email cím.

Megtévesztő lehet a csalási kísérletre használt email formátuma Forrás: Origo

Az e-mail nyelvezete, szövegezése azonban árulkodik arról, hogy itt valójában egy rosszindulatú levélről van szó. A csalók gyakran hivatkoznak arra a levélben, hogy az internetes banki felületre való, több sikertelen bejelentkezést követően szeretnének meggyőződni a felhasználó azonosságáról, és ezért kérik az adatokat, ez azonban csak megtévesztés.

Ezért ha ilyen levelet kap,

arra semmiképp ne válaszoljon, semmilyen személyes vagy bankolásához köthető adatát ne adja meg.

A levélből megnyitható hivatkozásra ne kattintson, vagy ha mégis megtette, a megnyíló oldalon semmilyen adatot ne adjon meg.

Az adathalász levelekkel kapcsolatban a legcélszerűbb eljárás azokat azonnal törölni a beérkező levelek, vagy a "spam" mappából, majd ezt követően az elektronikus levélfiók szemeteséből/lomtárából is.