Már negyedik hónapja csökken az alapvető élelmiszercikkek nemzetközi piaci ára

ÁLTALÁNOS KULCSSZÓ aratás kombájn KÖZLEKEDÉSI ESZKÖZ munkagép szántóföld TÁJ TÁRGY árpa gabona NÖVÉNY magyar mezőgazdaság Magyarország
Kozármisleny, 2019. június 28. Őszi árpát tölt utánfutóba egy kombájn Kozármisleny közelében 2019. június 28-án. MTI/Sóki Tamás
Vágólapra másolva!
Mélyponton a nemzetközi élelmiszerárak, miközben az első előrejelzések kimagasló gabonatermésről, kereskedelemről és felhasználásról szólnak - írja az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet (FAO) legfrissebb közleményében.
Vágólapra másolva!

Már a negyedik hónapja csökken az alapvető élelmiszercikkek nemzetközi piaci ára a jelentős készletek és a gyenge kereslet mellett, utóbbi főként a járvány miatti gazdasági visszaesés következménye.

A FAO élelmiszerár-indexe, ami a nemzetközi kereskedelem legfontosabb élelmiszercikkeinek havi árváltozását követi, 162,5 ponton zárt májusban. Vagyis 1,9 százalékkal alacsonyabban az előző hónaphoz képest. Ilyen alacsony értékre 2018 decembere óta nem volt példa.

Így változtak a nemzetközi élelmiszerárak

A tejtermékek ára 7,3 százalékkal csökkent áprilishoz képest a vaj és sajt jegyzésének bezuhanása, továbbá a szezonális hatások és az alacsony importkereslet miatt. Ez közel 20 százalékos csökkenést jelent egy év alatt. A tejpor ára mérsékelten bár, de csökkent az alacsony árak és a kínai gazdaság újjáéledése generálta keresletet miatt.

A cukor ára 7,4 százalékos drágulásával ellene ment az általános trendnek, amivel az áprilisi csökkenés felét sikerült is ledolgoznia. Ennek oka a nemzetközi nyersolaj árának erősődésében és a vártnál rosszabb indiai és thaiföldi termésben keresendő.

Egy japán tangazdaságban, ahol kobe marhákat tartanak Forrás: Getty Images/2017 Buddhika Weerasinghe/Buddhika Weerasinghe

A gabonafélék árindexe 1 százalékkal mérséklődött. Ezen belül a rizs valamelyest drágult és a búza ára csökkent a várhatóan bőséges globális készletek miatt. A szemestermények ára tovább csökkent, az amerikai kukoricáé például 16 százalékkal az egy évvel ezelőtti értékhez képest.

A növényi olajok ára 10 havi mélypontra zuhant a 2,8 százalékos májusi csökkenéssel. A repce és napraforgó olaj iránti kereslet bár nőtt, a pálmaolaj nemzetközi ára már a negyedik egymást követő hónapja csökkent a nyomott globális importkereslet és a vártnál nagyobb termelési volumen és készletek hatására.

A húsfélék nemzetközi ára összesítve 0,8 százalékkal esett vissza májusban. A marhahús ára nőtt, míg a szárnyas és sertés tovább csökkent a legnagyobb termelő országok bőséges exportkészletei miatt, amit még a kelet-ázsiai import kereslet növekedése sem tudott felszívni.

Történelmi szinten a gabonatermelés és kereskedelem

A világ gabonatermelése jó úton van afélé, hogy új rekordot döntsön:

a várható 2 780 millió tonna 2,6 százalékkal haladná meg a 2019-2020-as menyiséget

– olvasható a FAO Gabonakészletek és –igények gyorsjelentésében.

A FAO első előrejelzése a 2020-2021-es szezonra a már elvetett és a bevetni tervezett területek állapota alapján született, feltételezve, hogy az időjárás az évszaknak megfelelően alakul.

Illusztráció Forrás: MTI/Sóki Tamás

Részletezve:

  • A növekedésben oroszlánrésze lesz a kukoricának, melynek termelése 64,5 millió tonnával is növekedhet, elérve a 1207 millió tonnát köszönhetően az amerikai és ukrajnai bőséges termésnek.
  • A rizstermelés is rekordot dönthet (508,7 millió tonna) Kína, Dél-Kelet- és Dél-Ázsia, illetve az Egyesült Államok magára találása miatt.
  • Mindeközben a búzatermés valamelyest csökkenhet a tavalyi erős szintjéhez képest, mivel az Európai Unió, Ukrajna és az Egyesült Államok termeléscsökkenése nagyobb lesz az ausztráliai és oroszországi termésnövekedésnél.

Szakértők a gabonafelhasználásban is sosem látott magasságokat várnak (+1,6 százalékos növekedés, 2732 millió tonna), miután az élelmiszeripari, takarmányozási és ipari felhasználás is bővülhet.

A kukorica a fő mozgatórugó itt is, amit főleg a takarmányipar és az etanol-gyártás vesz föl nagyobb mértékben. A rizs felhasználása is bővülhet a következő szezonban, és ezzel elérheti az 53,9 kilogrammot is az egy főre jutó rizsfogyasztás.

A FAO a gabonakereskedelem 2,2 százalékos bővülését valószínűsíti: a 433 millió tonnányi várható mennyiség új rekordot jelentene.