A Zoom nagyon sok pénzt keresett a videókonferenciákkal

Zoom videó beszélgetés alkalmazás chat
Vágólapra másolva!
A Zoom friss számai megnyugtatták a befektetőket, akik igencsak aggódhattak azzal kapcsolatban, hogy a népszerű videokonferencia szolgáltatás a járvány csillapodásával is tartani tudja-e a lendületét, amikor az emberek visszatérnek a munkahelyükre. A kiugróan erős első negyedéves adatok ugyanis arra utalnak, a Zoom még jó ideig velünk marad.
Vágólapra másolva!

Igen erős negyedéves adatokat tett közzé kedden a Zoom, amivel némileg igazolta, hogy miért háromszorozódott meg idén a vállalat piaci értéke.

Az igazán fontos azonban nem is a múltbéli eredmény volt, hanem a cég előrejelzése.

A társaság ugyanis közel duplájára emelte az éves profitvárakozását, és majdnem megtriplázta a bevételi előrejelzését a három hónappal korábban kiadott várakozásokhoz képest. Ez pedig arra utal, hogy a Zoom a járvány után is tartani tudja a lendületét – írja a MarketWatch elemzése.

Kirobbanó negyedév

Az nem meglepő, hogy a Zoom lenyűgözően erős első negyedévet produkált, ahogy a vállalat videokonferencia szolgáltatása óriási népszerűségre tett szert a járvány alatti távmunkák idején.

Az egész idei évben sikeres maradhat a Zoom Forrás: AFP/Sven Kanz/Geisler-Fotopress

A társaság 27 millió dolláros profitot ért el (részvényenként 0,09 dollár), ami hatalmas szárnyalás az egy évvel korábban produkált, mindössze 200 000 dolláros nyereséghez képest.

Mindeközben a Zoom bevétele 169 százalékkal, 328,2 millió dollárra emelkedett az előző évi 122 millióról.

Noha a cég a profit oldalán hozta az elemzői várakozásokat, a bevétel frontján bőven meghaladta a 230,6 milliós elemzői prognózist.

A látványos növekedési ütemet támasztja alá az is, hogy a negyedéves jelentés alapján a Zoomnak 265 ezer olyan felhasználója volt, akinek a fiókjához több mint 10 személy tartozott. Ez pedig 354 százalékos növekedésnek felelt meg az előző év azonos időszakához képest.

Tartós lendület

A menedzsment előrejelzése volt azonban az igazán fontos tényező, amelyre a befektetők vártak. A Zoom most úgy számolt, hogy az idei második pénzügyi negyedévben 495-500 millió dolláros bevételt érhetnek el, ami több mint duplája az átlagos elemzői várakozásnak.

Az év egészét tekintve pedig a cég 1,78-1,8 milliárd dolláros bevételt tervez, ami majdnem kétszerese a legutóbbi éves előrejelzésnek

– az akkori maximum 915 millió dollárról szólt.

A profit oldalán a társaság az idei év egészére 1,21-1,29 dolláros, egy részvényre jutó (korrigált) nyereséggel számol. Legutóbb még csak 0,42-0,45 dolláros nyereséget prognosztizált a vezetés.

A Zoom részvényárfolyamának alakulása a tőzsdére lépése óta Forrás: Investing.com

A fentieket figyelembe véve nem meglepő, hogy a Zoom részvényárfolyama és piaci értéke is lenyűgöző emelkedést produkált az elmúlt időszakban.

A cég papírja a tavalyi részvénykibocsátáskor még csak 36 dollár volt, ám a hét elején már először sikerült átlépni a 200 dolláros árfolyamot.

A vállalat így elérte az 50 milliárd dolláros piaci értéket. A Zoom egyébként idén eddig 206 százalékot emelkedett a tőzsdén, míg az S&P 500 részvényindex 4,6 százalékos mínuszban van.

Merre tovább?

Mindezek mellett viszont több elemző is fölvetette, komoly kérdés, hogy a Zoom hogyan lesz képes teljesíteni a jövőben. Főleg úgy, hogy az RBC Capital Markets elemzője jelezte, a vállalat az egyik legerősebb (ha nem a legerősebb) negyedéves eredményt produkálta a szoftveripar teljes történetében.

A Zoom egyik nagy hátránya lehet ugyanis, hogy olyan hatalmas versenytársakkal kell szembenéznie, mint a Microsoft, vagy az Apple.

És noha a járvány idején a Zoom neve összefonódott a videokonferencia fogalmával, ahogy az emberek visszatérnek a munkahelyeikre, a felhasználók egy része egyszerűen eltűnhet, míg egy másik része átpártolhat a versenytársakhoz.

Az sem mellékes, hogy a Zoom alapítója és vezetője, Eric Yuan hangsúlyozta, a következő időszakban komoly figyelmet fordítanak majd a biztonsági fejlesztésekre. Ez lehet ugyanis az egyik kiemelt tényezője a Zoom jövőbeni sikerének, tekintve hogy az elmúlt hónapokban több komoly bírálat is érte a vállalatot azzal kapcsolatban, hogy problémás biztonsági rések vannak a platformjukban.

A másik gond az adatközlés, amivel a Zoom egyszer már megégette magát. Áprilisban ugyanis azt közölték, hogy a szolgáltatásnak 300 millió napi aktív felhasználója van, amiről kiderült, hogy téves szám. A cég aztán sietett korrigálni a hibát, de a szkeptikusabb befektetőket ez óvatosságra intheti a jövőben.

Több nyitott kérdés is van a Zoom jövőjével kapcsolatban Forrás: AFP/NurPhoto/Rizqullah Hamiid

A cég vezetősége azonban más szempontból is igen óvatosan kezeli a lehetőségeket. A pénzügyi vezető, Kelly Steckelberg például jelezte,

igyekeznek nagyon konzervatív előrejelzéseket megfogalmazni, és számításba venni a „lemorzsolódó" felhasználók hatásait is.

A Zoom jövője kapcsán tehát két fontos kérdésre kell választ kapniuk a piaci szereplőknek. Az egyik, hogy maga a vállalat képes lesz-e megnyugtatóan reagálni a fölmerülő biztonsági problémákra, illetve meg tudja-e tartani a felhasználóit. A másik kérdés, hogy a következő időszakban mennyire lesz népszerű a távmunka. Ha ugyanis a vállalatok globálisan egyre nagyobb számban teszik lehetővé az otthoni munkavégzést, akkor a Zoom népszerűsége valóban tartós maradhat.