Bővíthetik a SZÉP kártya beváltási körét

koronavírus, vírus, járvány, Budapest, maszk, járókelő, város, belváros, megüresedett utcák, üres utcák, bevásárlás, fény utcai piac
Vágólapra másolva!
A Széchenyi-pihenőkártya felhasználásának kibővítését javasolják az élelmiszerboltokban a kiskereskedelmi ágazat képviselői a kormánynak, az iparkamarával közös javaslataikon túl további elképzeléseket is megfogalmaztak a jövő héten bemutatkozó gazdaságvédelmi akciótervhez – írja a Magyar Nemzet.
Vágólapra másolva!

Az utólagosan benyújtott indítvány azt javasolja, hogy amíg szunnyadó állapotban van a belföldi utazási terület, a turizmusban forgó Szép-kártya beváltási körének bővítése

több ezer család számára jelentene több milliárd forintnyi azonnali segítséget a mindennapokban.

Illusztráció Forrás: MTI/Pénzjegynyomda

További önálló szakmai javaslatokkal egészül ki az az átfogó kereskedelmi munkaanyag, amit a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara a nemzetgazdaság valamennyi ágazatával egyeztetve széles körű javaslatcsomag részeként nyújtott be a kormány jövő héten bemutatkozó akciótervéhez.

Továbbá a kereskedelmi szövetségek konszenzusos javaslatot is eljuttatnak a döntéshozók felé, amely megosztaná a turisztikai iparággal az eredetileg a pihenést szolgáló Szép-kártya bármely alzsebében lévő több milliárd forintnyi feltöltési összeget.

Elképzelésük szerint ezeket átmenetileg élelmiszerboltokban is be lehetne váltani.

Érvelésük szerint a lakosságnak nagy szüksége van az élelmiszer- és alapbeszerzések anyagi hátterének minden lehetséges elérhető eszközzel való megerősítésére, és ezért kérik a béren kívüli juttatások rugalmasabbá tételét.

Illusztráció Fotó: Csudai Sándor - Origo

Neubauer Katalin, a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára elmondta, hogy kérik a kormányt, rendelje el azon boltok bezárását, amiket a kijárási korlátozás miatt nem látogatnak a vevők, mint például a ruházat-, a cipő-, a játék-, a hobbi-, a sport-, a lakberendezési, a lakásfelszerelés-, a papír-írószer, a virág-, a gépjármű-, a divatcikkboltokat.

Ez azért szükséges, mert a kereskedőknek így nem kellene bérleti díjat fizetniük a bérbeadók felé, ugyanis a forgalom kiesés miatt nehezebben tudják előteremteni az ehhez szükséges összeget.

Ez különösen a bevásárlóközpontokban működő üzletek esetében lenne fontos, mivel a látogatható üzletek tömegesen zárnának be, ám nem tehetik az egyoldalú bérleti szerződések miatt.

Illusztráció Forrás: MTI/Balázs Attila

A kamara tegnap közzétett javaslatcsomagjában olyan előterjesztések is a kormány elé kerülnek, miszerint nyilvánítsák kiemelt fontosságú személyeknek a bolti dolgozókat, és tegyék nekik is elérhetővé a szükséges védőfelszereléseket.

Továbbá kérik, hogy a kormány a veszélyhelyzeti időkben országosan egységes rend szerint szabályozza az üzletek nyitva tartását.