Kormányzati mentőövet kér az egyik nagy brit légitársaság

Virgin Atlantic
Vágólapra másolva!
Várhatóan kormányzati segítségért folyamodik a Virgin Atlantic nevű légitársaság. Brit lapok szerint több százmillió fontnyi azonnali támogatásra van szükségük ahhoz, hogy elkerüljék az összeomlást.
Vágólapra másolva!

Londonhoz fordul pénzügyi mentőövért a Richard Branson érdekeltségébe tartozó Virgin Atlantic nevű légitársaság, miután a brit pénzügyminiszter a napokban bejelentette, egyedi elbírálás alapján, a brit kormány nem zárkózik el attól, hogy segítséget nyújtson a légi fuvarozóknak. A kereskedelmi légi cégeket különösen érzékenyen érinti a koronvírus-járvány, hiszen legtöbbjük kénytelen volt működését szinte teljesen leállítani.

A cég egyik repülőgépe Forrás: Allen Zhao/Wikpedia

A Guardian értesülései szerint, a cégnél azért kényszerülnek erre a lépésre, mert nem rendelkeznek akkora tartalékokkal, mint a British Airways vagy a nagy diszkontcég easyJet. Még annak ellenére is gondban vannak, hogy a dolgozók többsége a hírek szerint lojális volt a céghez, és elfogadta a fizetés nélküli, bizonytalan ideig tartó szabadságot, Richard Branson pedig jelezte, 250 millió dollárral (kb. 207 millió font) segíti ki bajba jutott vállalatait. A légi fuvarozó kisebbségi tulajdonosa a Delta Air Lines.

A vállalat korábban nyílt levélben fordult a kormányhoz, mert számításaik szerint mintegy 7,5 milliárd fontra lenne szükség a brit légi közlekedési szektor megmentéséhez.

A Virgin Atlantic foglalásai nagyjából két hete szinte teljesen nullára estek vissza. Rishi Sunak, brit pénzügyminiszter a héten jelezte - írja a BBC -, hogy nincs általános kormányzati program a légitársaságok megmentésére, kormányzati beavatkozásra érdekükben csak a legvégső esetben kerülhet sor. Erre alapozva várható az, hogy a cég - más társaságokkal együtt - segítséget kér Londontól, kedvező egyedi elbírálásban bízva.

Egy másik kormánytag, a közlekedési miniszter ugyanakkor azt mondta, az sem zárható ki, hogy a támogatás részeként, az állam valamilyen tulajdonrészt szerezzen a bajba jutott társaságokban.

A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) a járványhelyzet romlása óta három becslést is készített a légitársaságok várható idei veszteségeiről.

A legutóbbi számításaik alapján, a világ légi cégeinek jegyértékesítésből származó bevételei globálisan 215 milliárd fonttal csökkenek idén, ha az utazási korlátozások három hónapig maradnak érvényben (június elejéig).

Ez 44 százalékos visszaesést jelentene az előző évhez képest.