Drágul a rizs a koronavírus-járvány miatt

2020.03.25. 10:25

A koronavírus-járvány kitörése óta számos országban jelentősen megnőtt a rizs iránti igény, ami hirtelen áremelkedést okozott. A saját készleteik védelme érdekében ráadásul több ország is felfüggesztette a rizs exportját.

A házi karanténtól és a koronavírus terjedésétől való félelem felvásárlási lázt indított el szerte a világban, melyben a rizs az egyik legkeresettebb árucikké vált, tartós eltarthatósága és viszonylag kedvező ára miatt.  A rizs fő exportőrei jelenleg India, Thaiföld, Vietnam, Pakisztán, Kína és az Egyesült Államok.

A koronavírus gazdasági hatásai eredményeképpen nőtt és továbbra is növekedni fog a rizs ára a világpiaconForrás: Shutterstock

Ázsiában azonban több ország is úgy dönthet, hogy felfüggeszti exportját a hazai készleteik biztosítása érdekében, hiszen a rizs Ázsiában alapvető élelmiszernek számít, ráadásul egyre nehezebben elérhető ott is. Nemcsak a felvásárlási láz miatt, hanem azért is, mert sok gazdálkodó és kereskedő felfüggesztette terményei értékesítését a koronavírus-járvány miatt. 

Kína máris felfüggesztette a rizs exportját az emelkedő élelmiszerárakra és a csökkentett tavaszi vetésre hivatkozva.  A rizs ára több országban is növekedett az utóbbi időben, és a várakozások a rizs árának további növekedéséről szólnak.

Forrás: Bezpluga.pl