Jövőre már új csúcsokat dönthet a részvénypiac?

Wall Street, tőzsde, stock exchange, USA, gazdaság
Exterior of New York Stock Exchange Building with classical architecture of Greece columns and US flags as seen during the day, NYSE Financial organization at Wall Street a symbol for the global and American Economy as one of the most powerful financial institute at lower Manhattan New York City, United States of America. February 2020, NY, USA (Photo by Nicolas Economou/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Az S&P 500 amerikai részvényindex már akár a jövő év elején is új csúcsokat dönthet – mondja a JPMorgan egyik elemzője. Ehhez azonban az kellene, hogy az USA sikeresen visszaszorítsa a koronavírus-járványt, illetve gyors és hatékony eszközökkel támogassa a gazdaságot.
Vágólapra másolva!

Meglepően optimista véleménnyel állt elő pénteken a JPMorgan elemzője az amerikai részvénypiac jövőjével kapcsolatban. Míg a többség egyelőre azt próbálja megjósolni, milyen mész lesz a mostani válság, Dubravko Lakos-Bujas úgy számol, az amerikai S&P 500 részvényindex akár már a jövő év elején is új csúcsot dönthet.

A szakember szerint optimális esetben a mutató 2021 elején fölmehet egészen 3400 pontig, amivel megdöntené az idén február 19-én elért 3386 pontos mindenkor rekordot. Ehhez a szinthez egyébként a pénteki záróárhoz képest 47 százalékos emelkedésre volna szükség.

Az S&P 500 egyébként március 12-én lépett be a medvepiaci tartományba, vagyis akkor érte el a 20 százalékos csökkenést a legutóbbi csúcsához képest. Ezzel megtört az index történetének valaha mért legnagyobb felfutása, vagyis bikapiaci időszaka.

Hamarosan visszapattanhat a tőzsde a zuhanás után? Forrás: AFP/Johannes Eisele

Lakos-Bujas kiemelte, figyelembe véve, hogy a részvénypiacok ma már 30-50 százalékos zuhanást szenvedtek el a legutóbbi csúcsaikhoz képest, a befektetők egyre kedvezőbb pozíciókba kerülnek, vagyis megnyílhat az út a vásárlások előtt. Ha pedig ez így lesz, akkor a következő 12 hónap során komoly emelkedés várhat az indexekre.

Mindehhez azonban arra volna szükség, hogy az Egyesült Államokban kordában tudják tartani (és le tudják törni) a koronavírus-járványt, illetve hogy a kormány egy masszív és hatékony gazdaságösztönző csomagot léptessen életbe

– tette hozzá a szakember.

A jelenleg előterjesztett javaslat szerint a Fehér Ház több mint 1000 milliárd dolláros támogatást pumpálna a gazdaságba, illetve közvetlenül is készpénzzel támogatná az amerikai lakosságot.

Lakos-Bujas kiemelte, azonnali agresszív költségvetési élénkítésre van szükség. Ha ugyanis ez elmarad, az valószínűleg még súlyosabb és még szélesebb körű részvénypiaci zuhanáshoz vezetne.