Koronavírus: az IMF kész megnyitni 1000 milliárd dolláros keretét

görög témához Nemzetközi Valutaalap,  IMF Washington
The seal of the International Monetary Fund is seen on a headquarters building in Washington, DC on July 5, 2015. The euro was dropping against the dollar after early results of the Greece bailout referendum suggested the country rejected fresh austerity demands from EU-IMF creditors. AFP PHOTO/MANDEL NGAN / AFP PHOTO / MANDEL NGAN
Vágólapra másolva!
Ezek voltak ma a koronavírushoz köthető legfontosabb hírek és fejlemények a pénz világában.
Vágólapra másolva!

Koronavírus miatti óvintézkedéseket vezet be az Airbus

Az Airbus úgy döntött, hogy

ideiglenesen felfüggeszti az összeszerelési és gyártási aktivitásokat franciaországi és spanyolországi telephelyein a következő négy napban,

miután Franciaországban és Spanyolországban újabb intézkedéseket léptettek életbe a járvány megfékezése érdekében. Ez elegendő időt biztosít arra - írja a cég közleményében -, hogy

a higiéniát, a rendszeres fertőtlenítést és a munkavállalók egymás közötti távolságtartását lehetővé tevő szigorú egészségügyi rendszabályokat vezethessenek be,

amelyekkel az új munkakörülmények között is fenntarthatók a hatékony gyártási folyamatok. Az említett országokban a vállalat az otthonról való munkavégzést – ahol erre lehetőség van – továbbra is támogatja.

Az Airbus leállította gépei összeszerelését Spanyolországban és Franciaországban erre a hétre Forrás: Airbus

Részleges vagy teljes leállást jelentett be több autógyár is

A többet között a Peugeot márkát birtokló francia PSA és a Fiat is felfüggeszti március 27-ig az európai autógyártást. A Fiat autóinak 25 százaléka készül Európában - emeli ki az Equilor Befektetési Zrt. hírösszefoglalója. A Volkswagen lisszaboni gyárában 16 százalékkal fogta vissza a napi termelést, míg a pozsonyi gyárában teljes leállást jelenthet be a napokban. Spanyolországban a múlt héten bizonytalan időre leállt a termelés a Renault-Nissan és a Volkswagen Seat gyáraiban. Csehországban is 14 napos munkaleállást tervez a Volkswagen Skoda részlege, valamint a Hyundai is, ezekről a napokban születhet döntés.

Segítséget kapnak az amerikai légitársaságok

Az Egyesült Államok legnagyobb légitársaságai jelezték azon igényüket, hogy 50 milliárd dolláros mentőcsomagra lenne szükségük a talpon maradáshoz. Donald Trump erre rövid időn belül megnyugtató választ adott, miszerint a légitársaságok minden segítséget megkapnak az államtól, amire szükségük van.

Az amerikai légitársaságoknak állami segítségre van szükségük Forrás: Getty Images North America/AFP

Az iparági kamara szerint komoly támogatásra van szüksége a szektornak, különben még az év vége előtt csődhelyzet alakulhat ki több nagy légitársaságnál is. A légitársaságokat képviselő szervezet az 50 milliárd dolláros mentőcsomag mellett 2021 végéig adókedvezményt is szeretne elérni. A hírre a nagy amerikai légitársaságok részvényei mind emelkedéssel reagáltak, de egyedül az American Airlines tudott pluszban zárni, részvényei 12 százalékot erősödtek a kereskedés végére.

Kínában körülbelül 5 millió ember veszítette el munkáját idén

Kína városi munkanélküliségi rátája februárban 6,2 százalékra ugrott, a januári 5,3 százalékos és a decemberi 5,2 százalékos adat után. A kormány adatai szerint a tavalyi év végéig 442,47 millió ember volt foglalkoztatva a városi területeken.

Ez a mutató az elmúlt húsz évben 4 és 5 százalék között mozgott, így a 6,2 százalékos kiugrás különösen magasnak számít.

Ugyanakkor a kínai Statisztikai Hivatal szóvivője szerint a munkanélküliségi ráta az év második felében visszaesik majd, mivel a vállalkozások folytatják a munkát - írja a Cnbc.com.

A múlt héten Kínában körülbelül a kis- és középvállalkozások hatvan százalékban már felvették a munkát,

bár egyes elemzők szerint ez nem jelenti azt, hogy a járvány előtti kapacitással is termelnek.

Emellett más nemzetgazdasági adatok is napvilágra kerültek, így a fogyasztási cikkek kiskereskedelme januárban és februárban 20,5 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. A fogyasztási cikkek internetes értékesítése 3 százalékkal növekedett, ami a teljes kiskereskedelmi értékesítés mintegy ötödét tette ki. Az ipari termelés 13,5 százalékkal, míg az állóeszköz-beruházások 24,5 százalékkal estek vissza ugyanebben az időszakban.

A Valutaalap kész bevetni ezermilliárd dollárt a járvány megállítására

Krisztalina Georgieva, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója azt mondta, hogy

első körben 50 milliárd dollárt tudnának felszabadítani a fejlődő országoknak,

a legszegényebb államok pedig nulla százalék kamatozású hitelekhez juthatnának. Az IMF vezetője arról beszélt, hogy eddig már mintegy húsz ország fordult a szervezethez támogatásért, de azt nem közölte, hogy pontosan mely államok.

Volodimir Zelenszkij ukrán államfő hétfőn hozta nyilvánosságra, hogy felhatalmazta kormányát: kezdjen tárgyalásokat az IMF-fel pénzügyi támogatásokról, amivel mérsékelnék a koronavírusnak a gazdaságra gyakorolt kedvezőtlen hatásait.