Jelentősen nőtt az Erste Csoport a tavalyi évben

ERSTE bank a Kálvin téren 2016 augusztus 19. bank, pénz, pénzintézet,
ERSTE bank a Kálvin téren 2016 augusztus 19.
Vágólapra másolva!
„Az éves működési eredményünk jelentős, 8,7 százalékos növekedéssel megközelítette a 3 milliárd eurót, ami bizonyítja, hogy az Erste alapműködése is egészséges. Ez meglehetősen ritka jelenségnek számít jelenleg az európai bankszektorban, ugyanakkor erős alapot ad jövőbeli növekedésünkhöz" – jelentette ki Bernhard Spalt, az Erste Group Bank AG vezérigazgatója.
Vágólapra másolva!

"Regionális jelenlétünknek köszönhetően Európa legdinamikusabban fejlődő gazdasági térségében működünk, hiszen a kelet-közép-európai államok GDP-növekedése több mint kétszerese az Eurózóna átlagos bővülési ütemének. Ennél is fontosabb azonban, hogy a gazdasági bővülést jórészt a belső fogyasztás hajtja, ami az alacsony mértékű munkanélküliségnek és a reálbérek növekedésének köszönhető. A térség válságálló növekedési pályájának, valamint bankcsoportunk méretének és márkánk erejének köszönhetően

Működési bevételeink kétszer olyan gyorsan nőttek, mint a kiadásaink, miközben az összes bevételi ágon növekedést regisztrálhattunk. Elégedettek vagyunk likviditási pozíciónkkal, csakúgy, mint tőkehelyzetünkkel. A részvényenkénti osztalék 1,5 euróra emelésére teszünk javaslatot az éves rendes közgyűlésen" - közölte a vezérigazgató.

A nettó kamatbevétel – elsősorban a cseh, de a román és a magyar leányvállalatoknak is köszönhetően - 4746,8 millió euróra nőtt (3,6 százalékkal a 2018. évi 4582,0 millió euróról). A nettó díj- és jutalékbevétel 2000,1 millió euróra emelkedett (4,8 százalékkal 1908,4 millió euróról), főként a pénzforgalmi szolgáltatások, a biztosítási ügyletek, valamint a vagyonkezelés bővülésének köszönhetően. A működési eredmény 2972,7 millió euróra nőtt (8,7 százalékkal 2734,6 millió euróról, és a költség/bevétel ráta 59,0 százalékra javult (60,5 százalékról).

A bankcsoport mérlegfőösszege 245,7 milliárd euróra nőtt az előző év végi 236,8 milliárd euróról. Miután a bankcsoport elsődleges piacain folytatódott a hitelezési tevékenység bővülése, az ügyfeleknek nyújtott hitelek és követelések állománya 160,3 milliárd euróra nőtt (7,3 százalékkal 149,3 milliárd euróról). Forrásoldalon az ügyfélbetétek állománya ismét jelentősen nőtt az Erste Csoport összes piacán, 173,8 milliárd euróra (6,9 százalékkal 162,6 millió euróról). A hitel/betét ráta 92,2 százalékon állt (az előző évi 91,8 százalék után).

A 2020-ra kitűzött tőkearányos megtérülési célok teljesülését a várakozások szerint elősegíti az előrejelzésben szereplő pozitív, ámde csökkenő ütemű gazdasági növekedés a bankcsoport elsődleges piacain,

így Csehországban, Szlovákiában, Magyarországon, Romániában, Horvátországban, Szerbiában és Ausztriában, valamint az egyéb működési eredmény javulása, amit 2019-ben egyszeri hatások érintettek negatívan. Ugyanakkor a növekedés globális vagy regionális lassulása, valamint az egyelőre még nem számszerűsíthető politikai, vagy szabályozói kockázatok eshetősége veszélyt jelenthet a célkitűzések megvalósulására nézve.

Az Erste Csoport 2019-es jó eredménye erős alapot ad a jövőbeli növekedéséhez Bernhard Spalt, a csoport vezérigazgatója szerint Fotó: Szabó Gábor - Origo

2020-ban a pozitív gazdasági fejlemények a várakozások szerint megmutatkoznak abban, hogy

a reál-GDP növekedés üteme 2 és 4 százalék között alakulhat az Erste Csoport kelet-közép-európai elsődleges piacain.

Az összes további gazdasági mutató is hasonlóan jól alakulhat az előrejelzések szerint. A munkanélküliségi ráták történelmi mélypontjaikon maradhatnak – a csehországi és a magyarországi máris az Európai Unió legalacsonyabb értékei között szerepel. Az infláció a várakozások szerint összességében stabil marad. Az előnyös versenyképességi pozíciók nyomán a legtöbb országban ismét pozitív fizetésimérleg-egyenleg jelentkezhet. A költségvetési egyenlegek és az államadósság mértékei is kedvező szinteken maradnak a várakozások szerint. Ausztriában a dinamikus gazdasági bővülés tovább tart, 1,3 százalékos növekedés mellett. Összességében a gazdasági növekedést minden piacunkon várhatóan a belső fogyasztás fogja hajtani. Az export hozzájárulása a GDP-növekedéshez várhatóan semleges lesz.

A vázolt környezetben az Erste Csoport várakozása szerint a nettó hitelállomány közepes mértékű, egyszámjegyű növekedést mutat majd 2020-ban. Az eurózónában tapasztalható negatív kamatok ellenére, ám a Csehországban és Magyarországon szerény mértékben emelkedő rövidtávú piaci kamatok segítségével a nettó kamatbevétel tovább gyarapodik az idén. A bevételek másik fő eleme, a nettó díj- és jutalékbevétel a várakozások szerint szintén emelkedni fog. A múlt évhez hasonlóan az alapkezelési tevékenységből, a biztosítási ügyletekből és a pénzforgalmi szolgáltatásokból ismét származik némi pozitív lendület. A bevételeket befolyásoló többi elem zöme mindent összevetve stabil marad az Erste Csoport várakozásai szerint. Figyelembe véve a 2019. évet jellemző jó teljesítményt, a nettó kereskedési eredmény és a piaci tevékenységek eredménye várhatóan visszaesést mutat majd.

A működési bevétel a várakozások szerint tovább bővül 2020-ban. A működési kiadások valószínűleg szintén nőnek idén, részben az Erste Csoport elsődleges piacain folytatódó béremelkedés nyomán.

Ennek ellenére az Erste Csoport tovább folytatja az IT-területen eszközölt beruházásokat, amelynek célja a bankcsoport jövőbeli versenyképességének fokozása. A beruházások középpontjában a progresszív IT-modernizáció, a back-office digitalizáció, valamint a George digitális platform csoportszintű bevezetése és kiterjesztése áll.

A George bevezetése 2020-ban Magyarországon és Horvátországban folytatódik. Összességében a működési eredmény a várakozások szerint tovább nő 2020-ban.

A kockázati költségek várhatóan alacsony szinten maradnak idén az alacsony kamatkörnyezetnek köszönhetően. Habár a jelenlegi környezetet látva nehéz pontos előrejelzést adni, az Erste Csoport prognózisa szerint a kockázati költségek idén az átlagos bruttó ügyfélhitelek állományának arányában 20 bázispontot tesznek majd ki. A stabil, ámde lassuló makrogazdasági környezet várhatón támogatólag hat az eszközminőségre, csakúgy, mint a bankcsoport diverzifikált, jól kiegyensúlyozott hitelállománya.

Forrás és további részletek: Erstebank.hu