15 milliárd dolláros támogatást pumpálnak a hongkongi gazdaságba

Causeway Bay (Hongkong)
A jumble of skyscrapers in Causeway Bay, Hong Kong Island, Hong Kong, China, Asia
Vágólapra másolva!
A hongkongi kormány bejelentette, hogy 120 milliárd hongkongi dollár, vagyis 15,4 milliárd dollár értékű gazdasági intézkedésekről döntenek, hogy javítsák a város helyzetét a hónapokig tartó demonstrációk valamint a koronavírus járvány miatt – írja a CNBC.
Vágólapra másolva!

A tervezett kiadások minden idők legmagasabb költségvetési hiányát fogja eredményezni, a bruttó hazai össztermék 4,8 százalékát – fejtette ki a kínai különleges státuszú terület pénzügyminisztere, Paul Chan egy költségvetési megbeszélésen.

Illusztráció Forrás: AFP/robertharding/Fraser Hall

A miniszter vázolta azokat a határozott intézkedéseket, amelyekkel segítenék a vállalkozásokat, a munkavállalókat, valamint a háztartásokat egyaránt.

Állami garanciával alacsony kamatozású kölcsönöket nyújtanának kis- és középvállalkozásoknak, továbbá csökkentenék a nyereségadót. Ráadásul 10 ezer hongkongi dollár (400 ezer forint) készpénzt adnának minden 18, vagy annál idősebb lakosnak.

A miniszter ugyanakkor hozzátette, hogy az egyszeri segélyezési intézkedéseket fokozatosan csökkenteni kell az évek során.

A járvány miatt egyre több tőzsdei bevezetést halasztanak el

A kínai koronavírus terjedése miatt több vállalat is úgy döntött, hogy elhalasztja tőzsdére lépését, mivel a befektetők a járvány terjedése miatt biztosabb eszközökben, például az aranyban keresik pénzük helyét - összegzi a Marketwatch. A Carlyle Group elhalasztotta az Atotech német speciális vegyi anyagok gyártójának amerikai tőzsdei bevezetését azon aggodalmak miatt, hogy a vírus negatívan befolyásolja a befektetőket.

Az áprilisban kezdődő következő pénzügyi évre tervezett hiány jócskán meghaladja majd a jelenlegi pénzügyi évben várható 37,8 milliárd dolláros költségvetési hiányt – az elmúlt 15 évben ez az első év, amikor deficites a város gazdasága.

Chan elmondta, hogy

Hongkong ezermilliárd hongkongi dollártartalékkal rendelkezik,

ez pedig lehetővé tette a kormány számára, hogy a gazdasági visszaesések közepette is olyan speciális intézkedéseket hozzon, mint a készpénzjuttatások, de hosszabb távon a gazdaságnak növekednie kell és új bevételi forrásokat kell találnia a kormánynak.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

Egyes elemzők szerint a most bejelentett intézkedések – különösen az egyszeri, 10 ezer hongkongi dollár kifizetése – nem sokban segít a kiskereskedelemnek és az idegenforgalomnak, ami jelenleg Hongkong gazdaságának leggyengébb szegmense.