Beszakadhat a kínai okostelefon-piac a járvány miatt

Xiaomi
--FILE--Customers try out smartphones at a Xiaomi store in Shenyang city, northeast China's Liaoning province, 13 May 2018. Xiaomi, China's smartphone maker, submitted the country's first application on Thursday to issue a CDR (Chinese Depositary Receipt), according to Chinese securities regulator’s website. The Beijing-based company filed a prospectus for an IPO in Hong Kong last month with as much as 10 billion US dollars expected to be raised. The IPO is set to be the largest listing globally in four years and one of the first in the city under new rules designed to attract tech listings, according to Reuters.
Vágólapra másolva!
Akár több mint 30 százalékkal is csökkenhetnek az idei első negyedévben a kínai okostelefonok eladásai az előző év azonos időszakához képest. Ezzel a világ legnagyobb okostelefon-piaca egyre súlyosabban érezheti meg a koronavírus hatásait.
Vágólapra másolva!

A kínai koronavírus-járvány az okostelefon-piac számos területén okoz problémát Kínában. Beleértve az új termékfejlesztések beindításának bizonytalanságait, illetve a beszállítói láncok és a disztribúciós csatornák akadozásait is – derül ki az IDC jelentéséből.

Mindennek következtében a szakértők úgy számolnak, hogy az idei első negyedévben a kínai okostelefonok eladásai 30 százalékkal csökkenhetnek az egy évvel korábbi szinthez képest.

A kutatási cég egyébként ebben a hónapban úgy számolt, hogy a kínai okostelefon-eladások akár 50 százalékos összesített csökkenést mutathatnak 2019 utolsó és 2020 első negyedévében. Ezt részben azzal indokolták, hogy a piacnak idő kell ahhoz, hogy az új termékekkel, és a hozzájuk kapcsolódó marketing stratégiákkal felpörgessék az eladásokat – különösen például az 5G eszközök területén.

Nagyot eshetnek a kínai okostelefon-eladások Forrás: AFP/Liu zhuoqun - Imaginechina

Ezzel együtt nem csupán a kínai vállalatok, de még az Apple gyártása és eladásai is akadozhatnak – vagyis késések jöhetnek az iPhone-szállításokban. Bár jó hír, hogy

az Apple beszállítója, a Foxconn újraindította a termelést a kiemelten fontos gyártási helyszínnek számító Csengcsouban, mindazonáltal eddig a teljes dolgozói állománynak csupán 10 százaléka tért vissza.

A Reuters értesülései szerint a Foxcoon sencseni gyára kedd óta részlegesen termel.

A kínai okostelefon-piac beszakadásának pedig súlyos hatásai lehetnek, nem csupán a világ második legnagyobb gazdaságának általános teljesítményére, de a globális piacra is – a kínai kereslet visszaesése miatt.

Az IDC a fentiek mellett a 2019-es kínai adatokat is nyilvánosságra hozta. Ezekből az derült ki, hogy az országban tavaly összesen majdnem 367 millió darab okostelefont adtak el, ami éves alapon 7,5 százalékos csökkenésnek számított.

A kínai piac ezzel a 11. egymást követő negyedévben – és a harmadik egymást követő évben – produkált gyengülést.

Az eladások tekintetében a Huawei a legnépszerűbb márka az országban, melyet a Vivo, az Oppo, a Xiaomi, valamint az Apple követ.