Eddig ezek a világmárkák zárták be boltjaikat Kínában a járvány miatt

népszerű márkák galéria, starbucks
The logo of American coffee company and coffeehouse chain Starbucks is seen in Munich. (Photo by Alexander Pohl/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Számos gyorsétteremlánc és kiskereskedő zárja be üzleteit a koronavírus terjedése miatt az ázsiai országban. A vírus február 5-ig már 25 országban jelent meg, több mint 24 ezer embert fertőzött meg és a halálos áldozatok száma már átlépte az ötszázat – összegzi a Business Insider.
Vágólapra másolva!

A McDonald's és a Starbucks elsőként, még januárban zárta be éttermeit és kávézóit, annak érdekében, hogy megakadályozzák a vírus terjedését. A KFC és Pizza Hut éttermeket üzemeltető Yum China szóvivője elmondta, hogy

több, Vuhan tartományban található éttermüket bezárták.

Illusztráció Forrás: AFP/NurPhoto/Alexander Pohl

Számos jelentős turisztikai látványosság és vendéglátó egység sem nyit ki, például a Shanghai Disney Resort és az InterContinental Hotels Group is átmenetileg leállt.

Január 30-án az Ikea valamennyi kínai áruházát becsukta, nyilatkozatukban kiemelték, hogy ez a megelőző intézkedés további értesítésig érvényben marad. Ugyanerre hivatkozva zárta be üzleteit a Gap és az Old Navy is. A H&M svéd divatáruház 500 Kínában található üzletéből mintegy száz ugyancsak zárva van.

Kínát a koronavírussal gazdasági járvány is fenyegeti

Londoni pénzügyi elemzők szerint az új koronavírus okozta járvány lassítani fogja az év első felében a kínai gazdaság növekedési ütemét, és ennek hatásai is valószínűleg járványszerűen átterjednek majd a világ számos más térségére.

Az Apple február elsején jelentette be, hogy nyolc nap alatt az összes üzletét bezárja,

amit a cég egészségügyi tanácsadói javaslatára tesznek meg.

Ugyanakkor több kiskereskedelmi lánc, mint például a Walmart, jelezte, hogy nem zárnak be. A cég szóvivője elmondta, hogy a vállalat együttműködik a kínai tisztviselőkkel és az egészségügyi szakemberekkel, illetve figyelemmel kísérik az eseményeket.