Az Airbus bemutatta eddig titkolt fejlesztését

Airbus, Maveric
Model displays of Airbus planes are seen at the Singapore Airshow in Singapore on February 11, 2020. (Photo by Roslan RAHMAN / AFP)
Vágólapra másolva!
Az Airbus a szingapúri airshow-n leleplezte egyik eddig titkolt fejlesztését. Egy kétméteres modell mutatja meg azt, hogyan képzeli el az európai repülőgépgyártó nagyvállalat a jövő utasszállítóját.
Vágólapra másolva!

A rendezvényen debütált nyilvánosan az egyelőre Maveric néven futó fejlesztés. Ez nem más, mint egy kétméteres, demonstrációs célokat szolgáló, úgynevezett kevert vagy hajlított szárnytestű tanulmány repülőgép.

Az Airbus fejlesztéseinek kicsinyített modelljei Szingapúrban Forrás: AFP/Roslan Rahman

A kevert szárnytest azt jelenti, hogy a szárnystruktúra és a repülőgép törzse nem válik el élesen egymástól, mint a hagyományos repülőgépeknél, hanem egy szerkezetbe rendeződnek.

Ettől a tervezők kedvezőbb aerodinamikai paramétereket és lényegesen kisebb üzemanyag felhasználást várnak.

Ennyiből is látható, hogy arra még várni kell, hogy a fantasztikus filmekben látható repülő alkalmatosságokat idéző gépben utazhassunk.

Látogatók nézik az Airbus kiállítota modelleket Forrás: AFP/Roslan Rahman

A Mavericről az Airbus korábban nem közölt semmilyen részletet, most viszont a szingapúri prezentációhoz kapcsolódóan, feltöltöttek egy videomegosztó portálra egy rövid anyagot a modell tavaly júniusban végrehajtott franciaországi tesztrepüléséről. Ez azért is érdekes, mert néhány másodpercig megcsodálható abban a tervezett kabinbelső látványterve:

A cég közlése szerint a Mavric idén, a második negyedévben fog újra a levegőbe emelkedni, hogy segítse a szakembereket a további fejlesztési feladatok meghatározásában.

Az Airbus szerint a Maveric - összehasonlítva a jelenlegi keskenytörzsű repülőgépekkel - akár 20 százalékkal is képes csökkenteni az üzemanyag-fogyasztást. A koncepció lehetőséget kínál különféle meghajtások alkalmazására és az igények szerinti kabinkialakításokra is.