Tényleg a Tesla az autóipar csodája?

10 legnagyobb autógyár – galéria
7, Tesla
Vágólapra másolva!
Kedden ismét hatalmasat emelkedett a Tesla részvényárfolyama, és már egyre többen kérdeznek rá, hogy épp egy csodával határos felfutás vagy egy óriási buborék kezd-e kibontakozni a befektetők szeme előtt.
Vágólapra másolva!

A Tesla részvényárfolyama kedden 13,7 százalékkal emelkedett, és 887,06 dolláron zárt, azonban korábban megütötte a 968,99 dolláros szintet is. Ezzel folytatódott az elektromos autó gyártó cég ralija, viszint megjelentek azok a hangok is, melyek szerint nagy baj lehet a mostani felfutásból.

A CNBC-nek nyilatkozva egy rutinos befektető, Ron Baron úgy nyilatkozott, a Tesla mostani teljesítménye kísértetiesen hasonlít az 1990-es évek internetrészvényeinek felfutására. Akkor viszont nem lett jó vége a menetelésnek, amikor 2000-ben kipukkadt az internetbuborék.

A Tesla részvényének felfutása az elmúlt hónapokban Forrás: Investing.com

Mindazonáltal Baron közölte, elképzelhető, hogy a Tesla a következő évtizedben akár az 1000 milliárd dolláros bevételt is elérheti.

Jelenleg ugyanis még mindig komoly növekedési lehetőség előtt áll a vállalat, és a mostani rali csak a kezdet

– tette hozzá. Baron kiemelte, a Tesla végül a világ egyik legnagyobb társasága lehet.

A Tesla részvénye egyébként az idei évben eddig 112 százalékot emelkedett, és a keddi erősödés előtt 140 milliárd dolláros piaci értékkel bírt. Elon Musk vállalatával azonban hétfőn kezdtek el intenzíven foglalkozni igazán a részvénypiaci elemzők, amikor a vállalat részvénye 19,9 százalékot emelkedett, és 780 dolláros árfolyammal új rekordot ért el. Ez egyfelől annak volt köszönhető, hogy a Tesla kedvező értékesítéseket hozott össze az elmúlt időszakban, másfelől annak, hogy egyes elemzők felemelték a papírra kiadott célárfolyamot.

Mindazonáltal vannak olyan elemzők is, akik szerint a Tesla szárnyalása a részvénytörténelem egyik legnagyobb buborékját fújhatja föl.

A Bespoke Investment Group szakértői szerint a Tesla jelenlegi ralija olyan buborékokhoz hasonlítható, mint a már említett internetbuborék vagy a 2008-as válsághoz vezető amerikai ingatlanbuborék.

Egy nap alatt 20 százalékot szárnyalt a Tesla

Hat éve a legnagyobb egynapos emelkedést hozta a Tesla részvénye, ahogy a papír hétfőn majdnem 20 százalékot izmosodott. Ezzel elég keményen indult a hét a Tesla ellen fogadó shortolóknak, akik így egyetlen nap alatt 2,5 milliárd dollárt veszítettek. A Tesla részvénye 19,9 százalékot erősödött hétfőn, miután az Argus Research 556 dollárról 808 dollárra emelte föl a vállalatra kiadott célárfolyamot.

A Bespoke elemzői jelezték, a Tesla-buborék nagyobbnak tűnik, mint a biotechnológiában, az építőiparban vagy a technológiai szektor egészében kialakult irreális felfutás. Egyelőre nem tudni, hogy a Tesla részvénye meddig emelkedik majd, de tekintve, hogy a papír jelenleg nagyobb prémiumokkal forog, mint a világ legtöbb nagy részvénye, eléggé úgy tűnik, hogy itt spekuláció áll a háttérben – tették hozzá.

Ha pedig ez így van, akkor minden esély megvan arra, hogy a felfutás vége egy drámai zuhanás lesz.

Éppen ezért a Bespoke elemzői inkább kimaradnak, és a pálya széléről figyelik a drámát – írták az elemzők.