Vidékről indult akcióval mentenék meg az új budapesti múzeumokat

olof palme ház
Vágólapra másolva!
Már 45 ezren írták alá azt a Nagykanizsáról indult petíciót, amely arra kéri a kormányt, hogy tegyen meg mindent a Liget Budapest projekt megmentéséért. A Szabó László által indított akció szövege szerint a főváros új vezetése meg akarja akadályozni az utóbbi száz év legnagyobb kulturális fejlesztését.
Vágólapra másolva!

A Karácsony Gergely vezette új Fővárosi Közgyűlés döntésével az ország legnépszerűbb kulturális intézményeit hozná nehéz helyzetbe, többek között nem épülne meg az Új Nemzeti Galéria és a Magyar Innováció Háza, de a már folyamatban lévő, gyakorlatilag félkész állapotban lévő Néprajzi Múzeum leállítását is megfontolná.

A petíció szerint azonban „Budapest nem csak a budapestieké, Budapest az egész országé, így ez mindenki javára és hasznára válik, mert Budapest a Nemzet Fővárosa". Legyen a Liget Projekt büszkesége a nemzet fővárosának! - zárul az aláírásgyűjtés, amelyhez itt lehet csatlakozni.

A Liget Budapest projekt keretében átfogó felújításon átesett városligeti Millennium Ház, egykori Olof Palme Ház Forrás: Origo

Szabó László azért érezte fontosnak, hogy elindítsa a petíciót, mert úgy véli:

a főváros döntésének következtében egy történelmi lehetőséget szalaszt el az ország.

Egy olyan lehetőség kapujában állunk, amely megvalósulása esetén az utánunk jövő nemzedékek lehetnének büszkék ránk.

A petíció elindítója

A park közelében töltötte gyerekkorát Szabó László, a Liget Budapest megmentésével kapcsolatos petíció elindítója. Így vannak emlékei a Ligetről, még a háborús pusztítás előtti időkből. Ugyan már 13 éve Nagykanizsán él, a Liget Budapest Projekt alakulását azonban kezdettől figyelemmel kíséri, és annak megvalósulását történelmi lehetőségnek tartja.

Látta, milyen volt egykoron, és később mivé vált. Amikor a Liget Budapest Projekt elemei megjelentek, azonnal érezte, hogy milyen óriási lehetőség van ebben a fejlesztésben.

A petíció az elmúlt időszak legnépszerűbb és legnagyobb aktivitást kiváltó közéleti tematikájú aláírásgyűjtésévé vált. A Szabó Lászlót támogatók elsősorban azért szeretik a projektet, mert látják, hogy itt egyszerre valósulhat meg a művészetekkel való találkozás, a kikapcsolódás és a szórakozás lehetősége.

Eddig mintegy 11 ország 500 településéről írták alá a petíciót,

New Yorktól Székelyudvarhelyig, Milánótól Göteborgig, Calgarytól Londonig, Szabadkától Dublinig fogtak össze a Liget projekt megmentéséért.

Kép a Liget Budapest Projektről Forrás: Liget Budapest

A projekt ma Európa legnagyobb, rangos nemzetközi díjakkal is elismert kulturális tartalmú városfejlesztési vállalkozása. Ez a beruházás Budapest millenniumi idők óta példátlan kulturális intézményfejlesztését valósítja meg, az ország történetének legnagyobb léptékű park- és tájépítészeti munkájával egyetemben, melynek köszönhetően a park zöldje is jelentősen bővül mennyiségében és minőségében. A megújult Városliget a tervek szerint 2023-ban készülne el.