Felvették a rekord lottónyereményt, új magyar állampapírt dobtak piacra

Lottó lottózás
Debrecen, 2019. március 22. A várható főnyeremények összege látható egy monitoron Debrecenben, a Szerencsejáték Zrt. Darabos utcai lottózójában 2019. március 22-én. Minden idők harmadik legnagyobb nyereménye, 3,414 milliárd forint a tét az Ötöslottó hétvégi sorsolásán. MTI/Czeglédi Zsolt
Vágólapra másolva!
A héten megszületett Kína és az Egyesült Államok közötti kereskedelmi részmegállapodás. Emellett kiderült, hogy hány munkahelyet teremtettek a 2019 végéig Magyarországon bejelentett óriásberuházások, a GVH pedig vizsgálatot indított a Sága felvásárlásának ügyében. A Tesla továbbra is szárnyal, Elon Musk közel került ahhoz, hogy történelmi bónuszt kapjon. A hét gazdasági összefoglalója.
Vágólapra másolva!

Több mint 13 ezer munkahelyet teremtenek a tavaly érkezett nagyberuházások

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) parlamenti államtitkárától, Magyar Leventétől a héten megtudhattuk, hogy a tavaly érkezett 101 nagyberuházás több mint 13 ezer munkahelyet teremt, és kiemelkedő helyezést biztosít Magyarország számára a globális beruházási rangsorban.

Illusztráció Forrás: MTI/Bodnár Boglárka

Véleménye szerint a tavalyi nagyberuházók a korábbiakhoz képest átlagosan 50 százalékkal magasabb fizetéseket kínálnak a munkavállalóiknak. Emellett kiemelte, hogy kedvezőbbé vált a nagyberuházások területi eloszlása is, hiszen Budapestet, Pest és Komárom-Esztergom megyét Szabolcs-Szatmár Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megye követi a befektetési rangsorban.

Megszületett az USA-Kína kereskedelmi egyezmény

Donald Trump amerikai elnök és Liu Ho kínai miniszterelnök-helyettes a héten Washingtonban aláírta a két ország közötti kereskedelmi részmegállapodást. A még decemberben tető alá hozott egyezség visszafogja a világ két legnagyobb gazdasága között másfél éve dúló vámháborút, amely több százmilliárd dollár értékű terméket érintett.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

Az egyezség központi elemét Kína azon kötelezettségvállalása képezi, hogy a következő két évben 200 milliárd dollárral emeli amerikai importjának értékét, hogy csökkenjen a kétoldalú kereskedelmi forgalomban kialakult amerikai hiány, amely 2018-ban 420 milliárd dolláron tetőzött. Cserébe az Egyesült Államok vállalta, hogy mégsem vezeti be a pótvámot a korábban megígért időpontban, 2019. december 15-én a 156 milliárd dollár értékű kínai importcikkekre.

A magyar gazdaság legyen zöld és high tech

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a héten összegezte gazdasági elképzeléseit. Szerinte a magyar gazdaságnak zöldnek és high technek kell lennie. Kiemelte a magyar vállalkozások szerepének erősítését, a dolgozók kétharmadát foglalkoztató kis- és középvállalkozások hatékonyságának növelését.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter Forrás: MTI/Illyés Tibor

Palkovics László szerint a magyar gazdaságstratégia fő iránya a high tech háttér kialakítása. A magyar ipar által előállított hozzáadott értékben a high tech szektor 70 százalékot képvisel - mondta a miniszter.

A BMW és az Audi is rekordévet zárt Magyarországon

Az Audi jelentése szerint 2019-ben közel kétmillió motort és több mint 164 ezer autót készítettek, utóbbi pedig 64 ezer darabbal több, mint egy évvel korábban.

Illusztráció Forrás: MTI/Krizsán Csaba

A BWM szintén rekordértékesítéssel zárta a 2019-es évet Magyarországon, hiszen az előző évhez képest 18 százalékkal több, összesen 3714 BMW-t adtak el, Miniből pedig 59 százalékkal többet, 424 darabot.

Vizsgálja a GVH a Sága felvásárlását

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a felek bejelentése alapján 2019 decemberében hatósági bizonyítvánnyal tudomásul vette, hogy a Master Good Termelő és Kereskedelmi Kft. megszerzi a SáGa Foods Élelmiszeripari Zrt. részvényeinek 100 százalékát eddigi tulajdonosaitól, a Bernard Matthews BV-től és a Bernard Matthew Foods Ltd-től.

Illusztráció Forrás: GVH

A héten azonban napvilágot látott, a felektől származó piaci adatok nem egyeznek az összefonódás-bejelentés során a hatósággal közölt adatokkal, ezért a GVH az eltérések tisztázása érdekében hivatalból eljárást indított. Mindez azonban nem jelenti azt, hogy a cégek jogsértést követtek el.

Részletes pénzügyi beszámoló készült az európai labdarúgás világáról

A KPMG elemzéséből kiderült, hogy Európa 8 legnagyobb focibajnokságának győztesei kivétel nélkül növelni tudták a bevételeiket az előző szezonban. A legnagyobb bevételnövekedést a holland bajnok Ajax érte el, a megelőző szezonhoz képest 117 százalékos ugrással, a legnagyobb bevételt viszont az FC Barcelona könyvelhette el 839,5 millió euróval.

Illusztráció Forrás: AFP/Fabrice Coffrini

Az UEFA szintén közzétett egy friss beszámolót, amely szerint a kontinens 55 élvonalbeli bajnokságában szereplő 712 klub rekordot jelentő 21 milliárd eurós bevételt ért el, ami 20 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest.

Új, kényelmes utasmóló a fapados utasoknak Ferihegyen

A napokban átadták a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér új utasmólóját, ahol a diszkont légitársaságok utasai kényelmesen várakozhatnak, amíg be nem szállhatnak repülőgépeikbe. Ezzel egy időben az eddigi, kényelmetlen "bádogvárost" pedig elkezdi lebontani a repülőtér üzemeltetője.

Illusztráció Forrás: MTI/Kovács Tamás

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a helyszínen azt hangsúlyozta, hogy a diszkont utasok kiszolgálásának eddigi minősége az "emberi méltóságot sértette". Ennél többet érdemelt Budapest, amely Európa légiközlekedésében fontos ponttá vált. Megjegyezte, hogy a repülőtér üzemeltetőjével komoly csatákat vívtak, de ennek most meglett a "gyümölcse".

Jelentkezett minden idők legnagyobb lottónyereményéért a nyertes

A tavaly novemberi Eurojackpot-sorsoláson megszületett minden idők legnagyobb hazai lottónyereménye, hiszen egy szerencsés magyar bruttó 30 millió eurót, azaz több mint bruttó 10 milliárd forintot nyert. A játékosnak a sorsolás másnapjától számított 90 napon belül kellett jelentkeznie a Szerencsejáték Zrt.-nél, amelyet a napokban meg is tett.

Illusztráció Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A nyertes elmondása szerint utazásra, autóra, lakásra biztosan jut majd a jackpotból, de jótékonykodni és befektetni is fog, amelyhez pénzügyi befektetők segítségét is igénybe veszi. Emellett szűkebb családja is részesül majd a nyereményből.

Negatív gazdasági rekordokkal indul az év Kínában

A Kínai Statisztikai Hivatal közzétette a 2019-es évre vonatkozó legfőbb gazdasági adatait és célkitűzéseit. Ebből az derül ki, hogy 29 éves mélypontra lassult a kínai gazdaság növekedése tavaly.

Illusztráció Forrás: AFP/Xinhua/Zhang Ailin

Ennek oka egyértelműen a mára már elhalkult, azonban tavaly jelentős gazdasági hatást kiváltó amerikai-kínai kereskedelmi háború, valamint a kedvezőtlen befektetői hangulat volt. A kínai statisztikai hivatal pénteken közzétett jelentése szerint Kína bruttó hazai terméke 2019 egészét tekintve 6,1 százalékkal volt több a 2018-as GDP-nél. Ez a legvisszafogottabb növekedési ütem 1990 óta.

Elon Musk elképesztő bónuszt kaphat

Az elmúlt időszakban a Tesla rendkívül sokat fejlődött, és egy gyártási problémákkal küzdő vállalatból a világ vezető elektromos autógyártójává nőtte ki magát. Ez ma már a cég részvényeinek árfolyamán is meglátszik, hiszen a hét elején újabb 9 százalékkal erősödtek a Tesla-papírok, és ezzel rekordszintet értek el.

Illusztráció Forrás: MTI/AP/Hszinhua/Ting Ting

Musknak még további 6 százalék elérésére van szüksége ahhoz, hogy a Tesla piaci értéke 100 milliárd dolláros legyen, majd afölött a szint fölött is kell tartania a vállalatot ahhoz, hogy megkapja az első bónuszát, amelynek összege 346 millió dollár. Ez lenne minden idők legnagyobb menedzseri bónusza az Egyesült Államokban.

Új 20 éves államkötvényt dobott piacra az ÁKK

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) új, 3 százalékos fix kamatozású 20 éves benchmark államkötvényt bocsátott ki, az első aukción a felkínált mennyiség kétszeresére volt kereslet.

Illusztráció 123RF

A 2041/A elnevezésű kötvényből 15 milliárd forintot hirdetett meg értékesítésre az ÁKK. Az elsődleges forgalmazók 31,79 milliárd forint értékű ajánlatából a meghirdetett mennyiségnél 2 milliárd forinttal többet, 17 milliárd forint összegben adott el kötvényeket az ÁKK.

Nem bomlik fel a Nissan és a Renault szövetsége

Jean-Philippe Senard, a Renault igazgatója szerint a sajtóban megjelent állításokkal szemben nincs ok az aggodalomra, a két gyártó szövetsége továbbra is erős, stabil, és minden, csak nem halott. A Nissan szintén reagált a hírekre, és ők is megerősítették, hogy semmi esély a francia-japán szövetség felbomlására.

Illusztráció Forrás: NurPhoto/Jaap Arriens/NurPhoto/Jaap Arriens

A francia pénzügyminiszter, Bruno Le Maire szerint a médiahíresztelések nem voltak többek puszta szenzációhajhászásnál. Le Maire egy tévéinterjúban arról is beszélt, hogy a Renault az elkövetkező napokban jelöli ki a Ghosn-korszakban kinevezett ügyvezető, Thierry Bollore helyére érkező új igazgatót.