Iszonyúan hasítanak a brit technológiai befektetések

London
People visit Garden Barge Square at Downings Road Moorings, near Tower Bridge, which are open to the public as part of the Open Garden Squares Weekend in London on June 14, 2015. The Open Garden Squares Weekend allows members of the public access to 223 gardens, many of which are private for the remainder of the year, in 27 boroughs across London. AFP PHOTO / OLI SCARFF
Vágólapra másolva!
Lehengerlő ütemben áramlik a tőke a brit technológiai szektorba. Olyannyira, hogy a befektetések növekedési üteme már lenyomja az USA-ban és Kínában tapasztalt bővülést is.
Vágólapra másolva!

Tavaly rekord évük volt a brit startupoknak, mivel a fiatal vállalatokba áramló kockázati tőke 44 százalékkal 13,2 milliárd dollárra emelkedett – derül ki a Tech Nation és a Dealroom felméréséből. A friss adat pedig akkor igazán látványos, ha számításba vesszük, hogy

2019 januárja és decembere között az USA-ban a technológiai befektetések 20 százalékkal, míg Kínában 65 százalékkal csökkentek.

Az üzletek összesített értékét tekintve azonban az USA és Kína még mindig előzi Nagy-Britanniát. Előbbi esetében a teljes összeg 116 milliárd, míg utóbbinál 33,5 milliárd dollár volt.

Európa felemelkedése

Az adatok emellett azt mutatják, hogy a brit befektetések közel fele amerikai és ázsiai szereplőktől érkezett. Ennek az az oka, hogy tavaly számos nemzetközi befektető igyekezett lecsapni a brit és európai lehetőségekre.

A régió ugyanis relatíve olcsónak számított, miközben egyre nőtt az érdeklődés például a pénzügyi technológiában (fintech) utazó vállalatok iránt.

A fintech azonban nem az egyetlen vonzó terület Európában. Az olyan feltörekvő szektorok, mint a mesterséges intelligencia vagy a tiszta energia szintén jelentős tőkebeáramlásokat könyvelhettek el. A Benevolent AI nevű egészségügyi vállalat például 90 millió dollárt szerzett, míg a virtuális valóságban utazó Melody 60 milliót. Az Ovo energiacég mindeközben 260 millió dollárnyi friss tőkét kapott.

Ömlik a tőke a brit technológiai cégekbe Forrás: Cultura Creative/© Cultura, all rights reserved./Rafe Swan

Nagy-Britannia és Európa az elmúlt 20 év során a globális technológia pálya szélén helyezkedett el a befektetők szemében.

Két évtizedre volt szükség, de az adatok most már egyértelműen azt mutatják, hogy Nagy-Britannia masszív szereplő a világ technológiai szektorában

– mondta a CNBC-nek Saul Klein, a LocalGlobe kockázati tőkebefektetési vállalat társalapítója.

A brit térnyerést az is mutatja, hogy az európai technológiai cégekbe áramló, közel 40 milliárd dollárnyi tőkének nagyjából harmadát vitték el a szigetország vállalatai 2019-ben. Mindazonáltal más országban is komoly növekedést élvezhettek a startupok. Németországban például a kockázati tőke beáramlás 41 százalékkal 7 milliárd dollárra bővült, míg Franciaországban 37 százalékos növekedés mellett 5,2 milliárd dolláros volt a tőkeemelés összértéke.

Növekvő vonzerő

A brit vonzerőt a szigetország teljes üzleti képe adja. Nemcsak a támogató üzleti környezet, de a földrajzi elhelyezkedés, a nyelv, valamint a kiváló oktatási intézmények is közrejátszanak abban, hogy a befektetők különösen kedvelik Nagy-Britanniát – hangsúlyozta Matt Warman, az ország digitális minisztere.

Európa egyre erősebb a nemzetközi technológiai szektorban Forrás: Cultura Creative/A. Tamboly/Tamboly

Árnyalja azonban a helyzetet, hogy

a mostani brit számok azért is olyan látványosak nemzetközi összevetésben, mert az amerikai-kínai kereskedelmi konfliktus mindkét országban óvatosságra ösztönözte a befektetőket,

ami erősen visszafogta a friss tőkeáramlást a világ két legnagyobb gazdaságában.

Emellett ebben a hónapban igen fontos döntés is születik a tervek szerint a szigetországban. Hamarosan eldőlhet ugyanis, hogy az állam engedélyezi-e a Huaweinek a hozzáférést az ország 5G hálózatához.