Nincs megállás. Kína még több pénzt pumpál a gazdaságba

kínai jüan bankók
--FILE--A Chinese clerk counts RMB (renminbi) yuan banknotes at a bank in Huaibei city, east China's Anhui province, 25 November 2016. China's central bank has scrapped reserve requirements of 20 percent for financial institutions settling foreign exchange forward yuan positions, an official said Monday (11 September 2017). The foreign exchange risk reserve ratio was reduced to zero, according to Sun Guofeng, head of the financial research institute affiliated to the People's Bank of China (PBOC). Meanwhile, the PBOC's substantial supervision on the reserves put aside by foreign financial institutions was also loosened. The adjustment was made as the current market environment has changed greatly, which means counter-cyclical macro-prudential policies have given way to a neutral monetary policy, Sun said. Sun said interest rates are primarily determined by economic fundamentals.
Vágólapra másolva!
A kínai jegybank további 58 milliárd dollárnyi tőkét pumpál a gazdaságba azzal, hogy kiterjeszti a rövid és közepes lejáratú hiteleit. A friss döntés mellett a központi bank az alapkamatot nem módosította, azonban jól látszik, hogy az intézmény továbbra is harcol a gazdasági növekedés lassulása ellen. Ráadásul közeleg a holdújév ünnepi időszaka, ami erősen megterhelheti a bankrendszert.
Vágólapra másolva!

A kínai központi bank (PBOC) szerdai bejelentése alapján a kamatszintek változatlanul hagyása mellett összesen 58 milliárd dollárnak megfelelő rövid és közepes lejáratú hitellel kívánja élénkíteni a gazdasági aktivitást – írja a CNBC. A program két konstrukcióból áll össze, melyek egyenként 300 és 100 milliárd jüanos likviditást biztosítanak.

A mostani döntésnek azonban van egy közvetlen oka is. Közeledik ugyanis a kínai holdújév, ami megnöveli például a készpénzkeresletet.

A PBOC tehát jelezte, biztosítani kívánják a bankrendszer likviditását, mielőtt az egy hétig tartó ünnepi időszak pénteken elkezdődik.

A vállalatok és a háztartások likvid készpénzkereslete pedig indokolja is a tőkepumpát. Egyes elemzők ugyanis úgy számolnak, hogy a teljes likviditási szakadék mértéke elérheti akár a 2800 milliárd jüant is. Ez azt jelenti, hogy a következő időszakban a kínai bankrendszernek igencsak szüksége lesz a friss forrásokra.

A kínai jegybank friss tőkével készül a holdújévre Forrás: AFP/Str

Mindez azonban várhatóan nem fog komolyabb zavarokat vagy mozgásokat kiváltani a piacon. Egyszerűen azért, mert itt most a friss likviditás a megugró keresletet fedezi. Ennek azért van jelentősége, mert korábban sokan felvetették, hogy

Kína növekvő eladósodottsággal próbálja élénkíteni a lassuló gazdasági növekedését, ami komoly kockázatokat jelenthet.

Ez főleg a helyi önkormányzatok esetében jelent problémát, illetve azon nem állami vállalatok számára, amelyek nem tudják megfelelően finanszírozni a működéseiket állami banki forrásokból.

Ezzel együtt a kínai gazdaságnak szüksége van a növekedés fokozására, mivel a várakozások szerint 2020-ban 30 éve nem látott mélypontra zsugorodhat a GDP növekedése – elsősorban a hazai és a globális kereslet gyengélkedése miatt. Következésképpen reálisan várható a kormány és a jegybank a jövőben újabb élénkítő lépéseket jelent majd be.