Ezek voltak Európa legjobb részvénypiacai 2019-ben

euró, euro, valuta
17 September 2018, Hessen, Frankfurt_Main: The revised 100- and 200-euro banknotes will complete the second generation of euro banknotes on a table at the European Central Bank (ECB) headquarters. The new notes are to be issued from 28 May 2019. They should also be harder to counterfeit than before. Photo: Arne Dedert/dpa
Vágólapra másolva!
Görögország, Oroszország és Olaszország részvénypiacai teljesítettek a legjobban tavaly Európában. Miközben számos bizonytalanság uralta a 2019-es évet a világban, ezek a piacok kimagaslóan jól szerepeltek a kontinensen.
Vágólapra másolva!

Bár számos befektető túl kockázatosnak, veszélyesnek, gyengének vagy nyersanyagfüggőnek minősítette a görög, az orosz és az olasz piacot, mégis ezek a tőzsdék szerepeltek a legjobban 2019-ben Európában – írja a CNBC. Ismét bebizonyosodott tehát, hogy a nagy profitot kockázatvállalással lehet elérni – mondta Russ Mould, a brit AJ Bell befektetési platform igazgatója.

Görögország

A görög gazdaság néhány évvel ezelőtt még Európa „beteg emberének" számított, és a befektetők többsége messziről elkerülte az országot.

Tavaly azonban új fejezet kezdődött Görögország történetében, ahol a vezető részvényindex 43 százalékkal emelkedett.

Ezzel a görög tőzsde nem csupán Európa éllovasa lett, de globális viszonylatban is igen előkelő helyet szerzett.

Véget ért a görög gazdaság mélyrepülése Forrás: AFP/Aris Messinis

A görög gazdaság ugyanis érezhető növekedésnek indult 2019-ben, köszönhetően az élénkülő kormányzati kiadásoknak, a visszatérő beruházásoknak, valamint az egészséges exportkilátásoknak. A tavalyi év különösen kedvező volt az ország bankjai számára. A Piraeus Bank több mint 250 százalékot emelkedett a tőzsdén, de a National Bank of Greece (171 százalék), az Alpha Bank (71 százalék), valamint az Eurobank (67 százalék) is igen jól szerepelt.

A kormány belső támogatásai mellett pedig az Európai Központi Bank is sokat segített Görögországnak.

Az eszközvásárlási program új köre ugyanis drámaian lecsökkentette a hitelfelvételi költségeket, miközben az is fontos volt, hogy tavaly végre semmi igazán negatív esemény nem rontotta a gazdasági képet az országban.

Nyáron pedig a befektetők annak is örülhettek, hogy egy üzletbarát kormány került hatalomra, aminek a következtében az állampapírok hozamai is tovább csökkentek.

Oroszország

A vezető moszkvai részvényindex tavaly 29 százalékkal emelkedett, ami elsősorban a költségvetési lazításnak volt betudható.

Oroszországnak sikerült kiemelkednie a recesszióból, köszönhetően a jegybanki kamatcsökkentésnek, illetve a központi bank széles körben elismert politikájának

– hangsúlyozta az AJ Bell szakértője.

Az orosz központi bank júniusban jelentette be, hogy komoly kamatcsökkentéseket kíván végrehajtani. Ezt követően a Bank of Russia decemberben már 6,25 százalékig vágta vissza az irányadó kamatszintet.

A világon széles körben elismerik az orosz jegybank teljesítményét Forrás: AFP

A vállalati szektor hírei szintén támogatták a MOEX index kedvező teljesítményét. A Gazprom például bejelentette, jelentősen emelni kívánja az osztalékfizetését, miközben több, orosz cégek ellen kivetett nemzetközi szankciót is feloldottak.

Olaszország

Végül az elemzés az olasz tőzsdét emelte ki harmadikként. Az országban a FTSE MIB index 28 százalékot izmosodott, ami igen szép teljesítmény, tekintve hogy Olaszországban a politikai bizonytalanságok elvileg visszafoghatták volna a befektetői aktivitást.

Mould azonban kiemelte,

számos befektető lényegben lemondott Nyugat-Európáról, elsősorban a brexit miatti bizonytalanságok, a gyenge koalíciós kormányok, valamint a növekvő adósságállományok miatt.

Ehhez jön még, hogy az Európai Központi Bank élénkítő politikája csupán mérsékelten tudta feltornászni a gazdasági növekedést és normalizálni az inflációt Nyugat-Európában. Ezzel szemben Olaszországra is érvényes az, ami Görögországra, nevezetesen, hogy az eurójegybank további élénkítései a jövőben is támogathatják az olasz gazdaságot és részvénypiacot.