Csak újrahasznosított aranyat használ majd a világelső ékszergyártó

aranyrög, aranyrögök
Vágólapra másolva!
A világ legnagyobb ékszergyártójának számító dán Pandora bejelentette, hogy a 2025-től készülő ékszereikben már csak újrahasznosított aranyat fog használni. Ez az első ilyen komolyabb kezdeményezés az ékszeriparban, amely nagy mennyiségben használ föl nemesfémeket.
Vágólapra másolva!

Hatalmas lépésre szánta el magát a világ legnagyobb ékszergyártójának számító Pandora azzal, hogy bejelentette,

2025-re az ékszereikhez használt arany több mint 99 százaléka újrahasznosított forrásokból érkezik majd.

Az ezüst esetében legalább 66 százalékban akarnak újrahasznosított fémet használni – írja a Mining.com.

A koppenhágai vállalat jelezte, a világ teljes ezüstkínálatának mindössze 15 százaléka érkezik újrahasznosított forrásból, noha az újrahasznosítás mindössze harmadannyi szén-dioxid-kibocsátással jár, mint a bányászat. A vállalat hozzátette, az arany újrahasznosítása 600-szor kisebb károsanyag-kibocsátással jár, mint a bányászat.

Jelenleg a Pandora összesen 71 százalékban használ újrahasznosított fémeket (aranyat és ezüstöt együttesen) az ékszereihez.

A világ legnagyobb ékszergyártója átáll az újrahasznosított aranyra Forrás: Shutterstock

A vállalat vezérigazgatója, Alexander Lacik hozzátette, az új megközelítés nem fogja rontani az ékszerek minőségét. Hangsúlyozta, az évszázadokkal ezelőtt bányászott nemesfémek pont ugyanolyan jó minőségűek, mint a most kitermeltek. Ezzel együtt a vállalat jelezte, valószínűleg tájékoztatniuk kell a vásárlóikat arról, hogy az újrahasznosított és az új fémek között nincs minőségbeli különbség.

Fenntarthatósági szempontból az újrahasznosított fémek használata azt is jelenti, hogy sokkal kevesebb vizet kell majd fölhasználni, ha csökken a bányászati aktivitás.

A mostani bejelentés egyébként részét képezi a Pandora átfogó tervének, melynek értelmében 2025-re a cég szeretne teljesen karbonsemlegessé válni.

Ez azt jelenti, hogy a társaság a működésének minden pontján csökkenteni kívánja a károsanyag-kibocsátást.

A bejelentés azért is fontos, mert a globális aranypiac évente nagyjából 126 millió tonna szén-dioxid kibocsátásáért felelős, aminek harmada közvetlenül a bányászatból és az olvasztásból származik.