Hatalmas zuhanás az arany ékszerek piacán

arany, aranyrúd, illusztráció
Vágólapra másolva!
Óriásit fékezett a globális arany ékszerpiac, ahogy a világ vezetői vásárlóinál beszakadt az import volumene. Indiában és Kínában ugyanis 50 százalék körüli volt az import visszaesése az idei év elején.
Vágólapra másolva!

Leesett az arany ékszerek iránti globális kereslet 2020-ban, ahogy a világ legnagyobb aranyvásárlói radikálisan visszafogták az importot – derül ki a Capital Economics elemzéséből. A szakemberek ezzel együtt kiemelték, az arany továbbra is biztonságos menedékként funkcionál a mostani zavaros piaci időszakban, vagyis a fém rövidtávú drágulása egyelőre nincs veszélyben.

Az elemzés kiemelte, 2020 első két hónapjában, éves alapon, 50 százalékkal csökkent az aranyimport. A fizikai aranyeladások pedig olyan, a globális piac számára kritikusan fontos országokban szakadtak be igazán, mint Kína és India.

Emellett a Capital Economics nyersanyagpiaci közgazdásza nem is számít arra, hogy a következő időszakban jelentős fölpattanás jöhetne az arany ékszerek iránti keresletben. Alexander Kozul-Wright kiemelte, az arany ára tartósan magas maradhat a kínai jüan erejéhez viszonyítva, a fogyasztói aktivitás pedig még egy ideig nyomott lehet, ahogy az ország épp csak elkezdett talpra állni a koronavírus-járvány okozta gazdasági sokkhatás után.

Az arany unciánkénti árfolyamának idei alakulása Forrás: Investing.com

Ez azt jelenti, hogy a kínai aranyimport az idei év második felében kezdhet majd el fölfelé ívelni, de csak akkor, ha a gazdasági növekedés lendületet vesz, és a háztartások újra elkezdenek fogyasztani.

India esetében az látszik, hogy az ország aranyimportja márciusban 73 százalékot zuhant a megelőző hónapban mért szinthez képest. Úgy tűnik tehát, hogy az indiai infláció elkaszálta a vásárlói kedvet az egyébként is árérzékeny indiai piacon. Ehhez jön még, hogy a kormány március 24-én háromhetes karantént jelentett be az országban a járványveszély miatt. Következésképpen az áprilisi import akár még a márciusinál is gyengébb lehet – tette hozzá Kozul-Wright.

Amellett viszont, hogy az arany ékszerek piaca igen gyengén teljesíthet 2020-ban, a befektetői aranyvásárlások mégis fölfelé hajthatják a nemesfém árát.

A szakember szerint érdemi árcsökkenés csak akkor jöhet, ha globálisan sikerül visszaszorítani a koronavírus-járványt. A Capital Economics számításai szerint az arany ára az idei év végén unciánként 1600 dollár lehet. Közép-európai idő szerint kedd délelőtt a nemesfém az 1761 dolláron állt.

Az arany ára egyébként a múlt héten hét és fél éves csúcsra emelkedett, miután az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed újabb 2300 milliárd dolláros élénkítő csomagot jelentett be, hogy ezzel támogassa a kis- és közepes vállalkozásokat.