India komoly gazdaságélénkítő csomagot jelentett be

Horizontal
Indian customers utilize an E-banking center ATM as most of the public sector banks joined a nationwide strike called by 10 major trade unions over wages and economic reforms, in Chennai on September 2, 2016. Millions of public sector workers went on strike across India protesting against Prime Minister Narendra Modi's plans for greater privatisation and a proposed minimum wage hike they say is inadequate. / AFP PHOTO / ARUN SANKAR
Vágólapra másolva!
Az indiai miniszterelnök, Narendra Modi bejelentette, az állam 266 milliárd dollárnak megfelelő összeggel élénkítené az ország gazdaságát. A költségvetési és jegybanki segítségre a járvány negatív hatásainak enyhítése miatt van szükség.
Vágólapra másolva!

India mindösszesen 20 ezer milliárd rúpiát (266 milliárd dollár) vetne be annak érdekében, hogy ellensúlyozza a járvány negatív gazdasági hatásait. A teljes összeg költségvetési és jegybanki élénkítések együtteséből áll össze – jelentette be Narendra Modi, India miniszterelnöke.

Az országban egyébként szigorú járványügyi korlátozások vannak érvényben, aminek következtében szinte teljesen leállt az indiai gazdaság egésze.

Ráadásul Modi közölte, a kijárási korlátozásokat (új szabályok mellett) május 17-e után is fenntarthatják.

Sorozatos élénkítések

A most bejelentett csomag India GDP-jének 10 százalékát teszi ki, és egyszerre segítené a munkából kiesett dolgozókat, illetve a vállalatokat, melyeket kedvezőtlenül érintenek az elhúzódó leállások.

Márciusban egyébként a kormány még azt közölte, 1700 milliárd rúpiát (2,6 milliárd dollár) fordítanak közvetlen készpénztámogatásra és élelmiszerellátási célokra. Ez elsősorban a szegényebb lakosságnak jelentett közvetlen segítséget, de a döntést már akkor sokan kevésnek ítélték.

Hatalmas mentőcsomaggal pörgetnék fel az indiai gazdaságot Forrás: AFP/Money Sharma

Noha a csomag részletei majd csak néhány nap múlva lesznek nyilvánosak, Modi jelezte, a támogatások mellett olyan reformintézkedések is jönnek, melyek számos területet érintenek, beleértve a termőföldeket, a munkaerőpiacot vagy a jogszabályi környezetet.

Az elemzők úgy számolnak, hogy a most bejelentett élénkítés részét képezi az indiai központi bank (Reserve Bank of India) korábban közölt 6500 milliárd rúpiás támogatása.

Vagyis várhatóan a következő intézkedések 13 500 milliárd rúpiát tesznek majd ki.

Ezzel párhuzamosan az indiai kormány 7800 milliárdról 12 000 milliárd rúpiára emelte meg az idei évre célzott hitelfelvételi programját, hogy finanszírozni tudja a megnövekedett kiadásokat.

Lassuló növekedés, emelkedő kiadások

India gazdasága már a járvány előtt is nehézségekkel küzdött. A gazdasági növekedés lassult, a költségvetés helyzete pedig gyenge lábakon állt, köszönhetően a nem túl hatékony adóbeszedési rendszernek, illetve a megemelkedett kormányzati kiadásoknak.

A múlt hónapban a Fitch Ratings hitelminősítő jelezte, India szuverén adóssága nyomás alá kerülhet, ha az ország gazdasági kilátásai tovább romlanak a koronavírus-járvány miatt.

Ráadásul a CNBC-nek nyilatkozó több elemző hangsúlyozta, egyelőre még nehéz megmondani, mennyire lesznek hatásosak az állami gazdaságélénkítő lépések.