Ez a cég mostanában a Wall Street legnagyobb nyertese

Amazon, Ezekben a márkákban bíznak leginkább a fiatalok
4. Amazon
Vágólapra másolva!
Az amerikai tőzsdén egyetlen vállalat sem tudta olyan mértékben növelni az értékét az elmúlt hetekben, mint az Amazon. Április végén tehát úgy látszik, az e-kereskedelmi óriás a járvány eddigi legnagyobb tőzsdei nyertese.
Vágólapra másolva!

Az Amazon piaci értéke február közepe óta több mint 90 milliárd dollárral emelkedett, aminek következtében a cég alapítója, Jeff Bezos, személyesen is 5 milliárd dollárral tudta növelni a vagyonát – írja a Reuters.

Az elmúlt hetekben az amerikai gazdaság újranyitásával kapcsolatos várakozás fűtötte az optimizmust a Wall Streeten, azonban az S&P 500 index még így is 13 százalékos mínuszban van a február 19-én mért állásához képest. Ezzel az amerikai tőzsde lezárta a 11 éve tartó bikapiac emelkedési korszakát.

Mindazonáltal a járványnak volt egy másik következménye is. Ahogy ugyanis emberek milliói kényszerültek bezárkózni az otthonaikba, hatalmas lendületet kapott az online kiskereskedelem. Ennek következtében pedig a szektor éllovasa, az Amazon, jelentősen tudta növelni az értékét.

A vállalat részvénye az említett időszakban 9 százalékkal emelkedett. A papír szerdán 2,53 százalékos erősödés mellett 2372,71 dolláron zárt.

A mostani válság idején világossá vált, hogy az Amazon megkerülhetetlen szereplő a napi szükségletek házhozszállításában – mondta Brian White, a Monnes Crespi elemzője. A szakember úgy látja, a következő időszakban csak még tovább fog nőni az Amazon súlya a globális piacon, tovább növelve ezzel a márka és a vállalat értékét is.

Az Amazon részvényének idei alakulása Forrás: Investing.com

A Refinitiv gyűjtéséből az is kiderül, hogy jelenleg 49 elemző ajánlja vételre az Amazon részvényét, mindössze ketten javasolnak tartást, és egyetlen szakember sem tanácsolja a papír eladását.

Mindezt figyelembe véve különösen izgalmas lesz a csütörtöki nap, amikor az amerikai tőzsdezárás után az Amazon közzéteszi az első negyedéves gyorsjelentését. A befektetők nemcsak arra figyelnek majd, hogy alakult a hagyományos kiskereskedelmi teljesítmény a cégnél, de kiemelten fontos lesz a vállalat felhőalapú szolgáltatásának (Amazon Web Services) teljesítménye is. Emellett a vállalat saját előrejelzését is árgus szemekkel figyeli majd a piac.

Némileg árnyalja az Amazonnal kapcsolatos képet, hogy a társaságnak az elmúlt időszakban problémát okozott megfelelő számú dolgozót találni, hogy kellő gyorsasággal tudja kiszolgálni a megnövekedett keresletet.

Várakozások szerint az elemzők arra számítanak, hogy az Amazon negyedéves bevétele 1 milliárd dollár fölötti növekedést mutat majd, viszont az egy részvényre eső profit 0,20 dollárral csökkenhet – köszönhetően a járvány miatt megemelkedő költségeknek. Így a várakozások szerint az Amazon első negyedéves bevétele 73,61 milliárd dollár, míg az egy részvényre jutó profit 6,25 dollár lehet.

Rendületlenül hasít az Amazon részvénye Forrás: AFP/Jim Watson

Fontos azonban hangsúlyozni, hogy az Amazon csak a piaci érték növelésében, és nem a százalékos emelkedésben, éllovas.

Összességében az S&P 500 index vállalataiból 50 olyan szereplő van, amely emelkedést produkált február 19-e óta. Vagy azért, mert a tevékenysége közvetlenül kapcsolható a járványhoz, vagy azért, mert profitálni tudott a megváltozott fogyasztói magatartásból.

A lehetséges koronavírus-kezeléssel előálló Gilead Sciences például 25 százalékot erősödött ebben az időszakban, 21 milliárd dollárral növelve a piaci értékét.