Nincs megállás, tovább szárnyal az Amazon részvénye

computers Horizontal
Az Amazon eredetileg Cadabra néven indult, azonban ez túlságosan hasonlított egy másik névre, a Cadaverre. Azután a Jeff Bezos a Relentless nevet választotta. Érdekesség, hogy a relentless.com a mai napig az Amazonra irányít át. A név természetesen az Amazonas angol megfelelője, ami a világ legbővizűbb folyója.
Vágólapra másolva!
Szerdán is folytatta az emelkedést az Amazon részvénye, miközben a tőzsdeindexek komoly mínuszokban fejezték be a napot. Mindezt azt követően, hogy kedden új csúcsot ért el a papír, ahogy a befektetők egyre inkább biztonságos menedékként tekintenek az e-kiskereskedelmi óriás részvényére. 
Vágólapra másolva!

Szerdán is folytatta az erősödést az Amazon részvényére, mégpedig egy igencsak negatív környezetben. A kiskereskedelmi óriás papírja 1,07 százalékos pluszban fejezte be a napot, miközben az USA-ban az S&P 500 index 2,20, a Dow Jones 1,86, a technológiai cégeket tömörítő Nasdaq pedig 1,44 százalékos mínuszban zárt.

A szerdai további erősödés azt követően jött, hogy Az Amazon 5,3 százalékos emelkedéssel zárta a keddi a napot a tőzsdén, aminek következtében elérte a 2283,32 dolláros árfolyamot. Ez pedig új csúcsnak számít a vállalat történetében. A legutóbbi rekordot február 19-én érték el, akkor 2170,22 dollárral – írja a MarketWatch.

A jelenlegi árfolyamon az Amazon piaci értéke nagyjából 1148 milliárd dollár. A vállalat papírja egyébként idén eddig 24,89 százalékos pluszban van, míg az S&P 500 részvényindex 13,85 százalékos mínuszban áll 2020-ban, köszönhetően a koronavírus-járvány miatt kialakult tőzsdei pániknak.


Noha a befektetőket általában erősen aggasztja, hogy a járvány milyen hatással lesz a vállalatokra, az Amazon egyelőre biztonságos menedéknek számít a részvénypiacon. Elsősorban a társaság mag üzletága, az online kiskereskedelem miatt. A e-kiskereskedelem ugyanis hatalmas lendületet kapott a mostani időszakban, amikor a fogyasztók a járványügyi helyzet miatt sokkal kevesebbet vásárolnak fizikai üzletekben.

Közben az Amazon felhőalapú informatikai szolgáltatásai is erősen teljesítenek, mivel az amerikai vállalatok most különösen rá vannak szorulva az online termékekre és szolgáltatásokra, ahogy a karantén miatt megnőtt az internetforgalom.

Az Amazon részvényének idei teljesítménye Forrás: Investing.com

Ezzel együtt az elemzők pozitív első negyedéves eredményt várnak az Amazontól, miközben a legtöbb amerikai cég esetében negatívak a kilátások.

Az átlagos elemzői vélemény alapján az Amazon 72,49 milliárd dolláros bevételt érthetett el az idei első negyedévben, az egész éves bevétel pedig elérheti 334,14 milliárd dollárt.

Január elején a szakemberek még csak 72,21 milliárdot vártak az első negyedévre, és 334,05 milliárdot 2020 egészére.

Ami viszont aggodalomra adhat okot, hogy az Amazon esetleg gyorsabban költi el a pénzét, mint ahogy a bevétele bővül. Korábban a vállalat már jelezte, hogy 100 000 új dolgozót alkalmazna, majd ezt a számot megtolták még 75 000-rel a múlt héten. A fogyasztói igények kiszolgálása azonban nem véletlen. Több elemző is kiemelte, hogy amennyiben az Amazonnak tartósan sikerül javítani a fogyasztói élményt, úgy az élelmiszer-kereskedelemhez kapcsolódó üzletág a következő években egyre látványosabb szerepet játszhat a vállalat összbevételében.

A fentieket figyelembe véve nem meglepő, hogy a FactSet által megkérdezett elemzők döntő többsége (48-ból 46-an) vételre javasolják az Amazon részvényét.

Az elemzők által kedden kitűzött célárfolyamok átlaga 2436,55 dollár volt, ami 6,2 százalékkal magasabb a keddi záróárnál.