Robotokkal és geotermikus energiával bányásznának aranyat a jég birodalmában

Blue Lagoon Energy Geothermal Energy Geothermal Heating Grindavik Iceland Outdoors R
Nem látogatott országok UNWTO
Iceland, Western Region, Blue Lagoon Geothermal Energy Plant, Source
Vágólapra másolva!
Izgalmas fordulat készülődik Izlandon, ugyanis egy kanadai vállalat újraindítaná az aranybányászatot. Ráadásul úgy, hogy ehhez kihasználná a szigetország bőséges megújuló energiaforrásait.
Vágólapra másolva!

A montreali székhelyű St-Georges Eco Mining Corp. nevű vállalat szeptemberben fejezte be a fúrási munkálatokat a Reykjavík közelében található Thormodsdalur nevű területen, és várhatóan ebben a hónapban közli az eredményeket. A korábbi vizsgálatok ugyanis arra utaltak, hogy jelentős mennyiségű arany található a talajban, ami izgalmas lehetőségeket jelent – írja a Mining.com.

Amennyiben pedig az újabb kutatások is megerősítik a várakozásokat, akkor

a St-Georges azt tervezi, hogy robotokkal bányászna, a munkálatokhoz szükséges energiát pedig elsősorban geotermikus és vízenergia adná

– az energiát pedig az állami tulajdonban lévő Landsvirkjun biztosítaná.

A vállalat vezetője egyértelműen hangsúlyozta, a céljuk az, hogy kimondottan környezetbarát és szociálisan felelős munkálatokat végezzenek, amely globálisan is kiemelkedő lenne ezen a területen.

Reykjavík közelében folynak az izgalmas bányászati kutatások Forrás: shutterstock/Tsuguliev

A kanadai cég egyébként azt követően kapta meg a feltárási engedélyt, hogy fölvásárolt egy Melmi nevű helyi vállalatot. A Melmi a többségi tulajdonosa ugyanis a thormodsdaluri Thor Gold Projectnek, amely a fővárostól nagyjából 20 kilométerre található.

A St-Georges vezérigazgatója, Vilhjalmur Thor Vilhjalmsson optimista azzal kapcsolatban, hogy

a kísérleti bányászati projekt már ebben az évtizedben elindulhat Izlandon, és a számításai szerint közel 500 millió izlandi koronát (3,6 millió dollár) költhetnek el kutatásra a következő években.

Vilhjalmsson kiemelte, azzal számolnak, hogy a megújuló energiák fölhasználása költséghatékonyabb lesz, vagyis anyagilag is jobban járna így a vállalat, mintha fosszilis alternatívákat használnának. A bányacég részvénye egyébként idén eddig 25 százalékot gyengült a tőzsdén, a piaci értéke pedig 8 millió amerikai dollár körül áll.

Geotermikus energia felhasználásával indulhat újra az izlandi aranybányászat Forrás: Shutterstock

Amennyiben viszont a projekt sikeres lesz, úgy általában is

izgalmas lehetőségek nyílhatnak meg az izlandi aranybányászat előtt.

A szigetországban ugyanis a 20. század elején indult meg a kitermelés, a Thormodsdalur területet pedig 1905-ben fedezték fel. Egy négy évvel később alapított bányacég 1911 és 1925 között dolgozott is a területen, az aranyat pedig Németországba küldték feldolgozásra, ám az izlandi aranypiac idővel elhalványult.

Az érdeklődés 1989-ben újult ki, amikor egy izlandi geológus, Hjalti Franzson tanulmányozta az arany jelenletét az új-zélandi és japán geotermikus rendszerekben.

Ez pedig arra ösztönözte az izlandi kormányt, hogy támogassa a helyi kutatásokat is a témában.

A következő évek és évtizedek tehát igen izgalmas időszakot jelenthetnek majd Izlandon, és a St-Georges projektje pedig akár áttörést is hozhat a bányászatban.