Ömlött a pénz az ezüstbe az elmúlt hónapokban, veszélyben az arany trónja?

ezüst, ezüstrúd, ásvány
A silver tiger is pictured at the Christofle factory in Yainville, northwestern France on May 23, 2013. Christofle is a French luxury brand of silverware founded in 1830. AFP PHOTO / JOEL SAGET / AFP PHOTO / JOEL SAGET
Vágólapra másolva!
Az elmúlt hónapokban igen népszerűek voltak a nemesfémek a befektetők körében, aminek következtében az ezüstöt is elérte a rajongási hullám. Olyannyira, hogy a tavalyi évben mért növekedés háromszorosát produkálták idén eddig az ezüstöt célzó befektetési alapok.
Vágólapra másolva!

Az ezüstre támaszkodó befektetési alapok ezüstállománya 297 millió unciával bővült az idei év első három negyedévében. Ez a növekedés pedig a háromszorosa a tavaly ugyanebben az időszakban mért szintnek – derült ki a Silver Institute adataiból.

Mindez arra utal, hogy a nemesfémek általában is igen vonzók voltak a menedékeszközök területén, azonban sokan úgy vélik, hogy az ezüst idővel felülmúlhatja majd az arany teljesítményét is

– hangsúlyozta jelentésében a Silver Institute.

A szervezet jelezte, az ezüst érmék iránti kereslet 65 százalékkal emelkedett az első három negyedévben. A német és az amerikai piacok vezették a bővülést, mindkét területen kétszámjegyű volt a növekedés.

Az ezüst unciánkénti árfolyamának idei alakulása Forrás: Investing.com

Az ezüst rudak esetében szintén jelentős növekedés volt tapasztalható, és itt is a német és az amerikai piac állt az élen. Mindez ráadásul úgy teljesült, hogy ellensúlyozni kellett az indiai piacon látott gyengébb keresletet.

Ezzel párhuzamosan az ipari ezüst iránti kereslet is elkezdett némi talpra állást mutatni. A koronavírus-járvány azonban annyira visszafogta az ipari ezüst iránti keresletet, hogy még egy negyedik negyedéves emelkedés mellett is gyengélkedés várható a területen a tavalyi évhez képest. A jelentés kiemelte, ez kizárólag a járványnak tudható be.

A szerzők hozzátették, a számításaik szerint a következő időszak tovább növelheti a nemesfémek vonzerejét.

Ha ugyanis további jegybanki és költségvetési élénkítések jönnek a kulcsfontosságú piacokon, akkor azok fokozhatják az inflációs várakozásokat (nyomást gyakorolva ezzel az amerikai dollárra), és a biztonságos menedékeszközök felé terelhetik a befektetőket. Egy ilyen folyamat során pedig az ezüst is tovább erősödhet.