Luxusszállodát építenének a Big Ben harang öntödéjéhez

Whitechapel Bell Foundry, harang, harangöntő, harangöntöde, Egyesült Királyság, Big Ben, illusztráció
LONDON,ENGLAND - FEBRUARY 10: The Whitechapel Bell Foundry, courtyard, London Borough of Tower Hamlets on February 10,2011 in London,England. (Photo by Peter Dazeley/Getty Images)
Vágólapra másolva!
A Whitechapel Bell Foundry London legendás öntödéje, ahol egykor világhírű harangok készültek, köztük a brit főváros, sőt, sokak szerint egész Anglia jelképének számító Big Ben, a Westminster-palota óratornyának legnagyobb harangja. A jelentős történelmi-kulturális örökségnek számító helyszínnél azonban szállodát építene egy beruházó, amelyet elleneznek örökségvédő szervezetek.
Vágólapra másolva!

Az öntöde negyedik generációs tulajdonosai 2017-ben bezárták az üzletet, a műemlékvédelmi épületeknek otthont adó telek egy részét pedig eladták egy beruházónak. A cég vállalta, hogy a műemlékjellegű épületet a telek elején megőrzi, ám mögé egy 103 szobás luxus szállodát akar építeni, a tetőn medencével.

A Whitechapel Bell Foundry egy korábbi felvételen Forrás: Getty Images/Peter Dazeley

Az ingatlanfejlesztők koncepcióját akkor a Historic England nevű, örökségvédelemmel foglalkozó kormányzati szerv is támogatta, azzal érvelve, hogy a történelmi örökség helyszíne így "sikeresen éledhet újjá, megőrizve ezt a fontos épületegyüttest."

A projektnek azonban számos ellenzője van. Több szervezet kezdeményezte azt, hogy állítsák le azt az illetékes döntéshozók, és ahelyett új technológiával, új irányítással indítsák újra az egykor virágzó harangöntödét.

- véli Stephen Clarke, a Re-Form Heritage nevű szervezet képviselője. Ő és a kezdeményezéshez csatlakozók úgy látják: a tradicionális mesterségbeli tudás és a digitális technológiák kiegészítenék egymást, újragondolva és művészi szintre emelve a haranggyártást.

Karbantartást végez egy munkás a Big Ben negyedik harangján, a törött harangnyelv miatt Forrás: AFP/Carl De Souza

Az öntönde a XVI. század óta működött a Whitechapelen, jelenlegi, illetve legutolsó helyén 1740 óta dolgoztak a mesteremberek, számos, híressé vált harangon. Többek között a később az USA-ban a szabadság fontos szimbólumává vált Liberty Bellt is ebből az öntödéből rendelte meg Pennsylvania 1751-ben.

Több mint száz évvel később, a 13,7 tonnás Big Ben harang elkészítése irányította újra a figyelmet az öntödére (ezzel a névvel gyakran illetik az órát illetve a torony egészét, noha eredetileg az az öt harang közül a legnagyobbra vonatkozott csak). Az 1858-ban elkészült, de csak 1859 júliusában megszólaló harangot megszakítás nélkül használták azóta, egészen a három évvel ezelőtt megkezdett felújításig.

A Big Ben várhatóan jövőre szólal meg újra.

Egy munkavállaló, aki korábban 40 éven át, 2017-ig állt az öntöde alkalmazásában, a The Guardian-nek azt mondta: az öntödét újraindítani szándékozó szervezetek előzetesen ígéretet tettek arra, hogy újra foglalkoztatnák. Elmondta azt is: ott töltött évei során eredendően ősi technikák modernizált változatait használták, és véleménye szerint amikor az öntöde bezárt, az ipartörténelem egy fontos része veszett oda.

A felújítás miatt felállványozott torony 2020 márciusában Forrás: AFP/Anadolu Agency/Kate Green

Egyelőre nem tudni, mi lesz a sorsa a műemlékvédelmi épületegyüttesnek. A brit lap szerint legalább két hétig tart a hasznosításának, illetve a két eltérő fejlesztési koncepciónak a felülvizsgálata, a döntés államtitkári szinten születhet majd meg.