Újra termelnek a káoszba süllyedt Líbia legnagyobb olajmezőjén

olaj olajár olajfúrás
TO GO WITH AFP STORY BY MAHER MOUNNES Oil well pumps are seen in the Rmeilane oil field in Syria's northerneastern Hasakeh province on July 15, 2015. Rmeilane is one of the biggest oil fields in Syria with 1300 oil wells; currently only 150 wells are active. AFP PHOTO / YOUSSEF KARWASHAN / AFP / YOUSSEF KARWASHAN
Vágólapra másolva!
Újraindították a kitermelést Líbia legjelentősebb kőolaj-lelőhelyen, a Shararán, miután a szemben álló harcoló felek között közeledtek annyira az álláspontok, hogy a terület békés munkavégzésre alkalmassá válhatott - írja az Oilprice.
Vágólapra másolva!

A nemzeti olajtársaság azt közölte, visszavonta az olajmezőre korábban kiadott minősítést a vis maior állapotról, miután garanciákat kapott arra, hogy biztonsági fenyegetések nem érik majd az ottani létesítményeket és folytatódhat a munka. Ez jelentős eredménynek számít a lassan egy évtizede rendezetlen, polgárháborús viszonyok között működő Líbiában.

Az El Sharara Líbia legnagyobb olajmezője a Murzuk-sivatagban. Az 1980-ban azonosított lelőhelyen a becslések szerint 3 milliárd hordónak megfelelő tartalék lehet. A Sharara egymaga az ország teljes termelésének harmadát adja - idézi fel az Africanews.

2011 óta az észak-afrikai államban polgárháborús állapotok uralkodnak. Jelenleg a tripoli székhelyű, nemzetközileg elismert egységkormány verseng a hatalomért Halífa Haftar tábornok erőivel, aki a keleti és a déli országrészt ellenőrzi. A Haftar vezette Líbiai Nemzeti Hadsereg (LNA) a legnagyobb és legjobban szervezett az országban működő számos milícia között. A hadban álló felek oldalán regionális és nemzetközi hatalmak sorakoztak fel. Míg Haftar erőit az Egyesült Arab Emírségek, Egyiptom és Oroszország támogatta a polgárháborús összecsapásokban, addig Tripoli korábban hathatós katonai támogatást kapott Törökországtól, ahonnan értesülések szerint fegyverek és harci tapasztalatokkal bíró szíriai zsoldosok ezrei érkeztek a hadszíntérre.

2011 óta urallkodnak rendezetlen állapotok Líbiában Forrás: AFP/Abdullah Doma

Az LNA szeptember közepén jelentette be, hogy feloldják a korábban az olajkivitelre bevezetett, katonai erővel érvényesített tiltásokat, így újra indulhat a nyolc hónapja szünetelő líbiai olajexport. Az LNA vezetője szerint mindennek az a feltétele, hogy az olaj- és gázkitermelésből származó bevételeket a felek igazságosan fogják szétosztani, és az így szerzett jövedelmet nem használhatják fel a terrorizmus támogatására, illetve saját meggazdagodásukra. Haftar és csapatai a nyugat-líbiai Tripoliban működő egységkormány és a hozzá hű milíciák ellen harcolnak. A hadúr követői januárban állították le az olajkitermelést, hogy így fokozzák a nyomást Fájez esz-Szarrádzs miniszterelnök kormányára Tripoliban.

Az olajkitermelés leállításának következtében a nemzeti olajvállalat, a NOC adatai szerint nagyjából 10 milliárd dollárra (3000 milliárd forintra) tehető veszteség érte a konfliktus sújtotta országot.

Idén júliusban a vállalat az idei év eddigi legalacsonyabb bevételéről, 38,2 millió dollárról jelentett. Összehasonlításként: a tavalyi júliusi bevétel meghaladta a 2 milliárd dollárt.

Szarrádzs szeptember folyamán azt is bejelentette, hogy október végéig távozni akar posztjáról. A kormányfő lemondása tovább fokozhatja a Tripoliban uralkodó politikai bizonytalanságot, és akár belharcokat is kiválthat az ország nyugati részét uraló koalíció rivális csoportjai között. Lépése ugyanakkor beleillik a nemrég megújult rendezési erőfeszítések keretébe, miután az egységkormány júniusban sikerrel verte vissza azt a hadjáratot, amelyet a Haftar tábornok vezette LNA 14 hónapja folytatott Tripoli elfoglalásáért.

A 2020. szeptember 17-én közreadott képen Fájez esz-Szarrádzs líbiai miniszterelnök sajtótájékoztatót tart Rómában január 11-én; sajtóértesülések szerint a líbiai kormányfő előző nap jelentette be, hogy lemond tisztségéről október végén, hogy megoldódjon az országában évek óta tartó politikai konfliktus Forrás: MTI/EPA/ANSA/Claudio Peri

A mesés olajvagyonnal rendelkező Líbia most nagyjából 300 ezer hordónyi olajat termel naponta, a Sharara újraindulása ehhez 200 ezer hordót tehet hozzá.

A központi bank kormányzója nemrégiben sürgette az olajipar szereplőit a kitermelés növelésére, egészen a napi 1,7 millió hordó eléréséig.

Ez több lenne, mint az olajblokád előtti 1,2 millió hordó.