A legendás befektető egyedül mentette meg az aranyat?

aranyrúd
Vágólapra másolva!
Ritkán fordul elő, hogy egy befektetési eszköz egész piaca azonnal reagál arra, ha egy befektető valamiből vásárol vagy valamit elad. Warren Buffett esetében azonban más a helyzet. Ha a piaci szereplők azt látják, hogy a guru valamiből bevásárol, az szinte azonnal zöld jelzés mindenki másnak is. Így volt ez az arannyal az elmúlt időszakban, miután kiderült, Buffett cége elkezdett vásárolni egy aranybányacég részvényéből.
Vágólapra másolva!

Az egész aranypiacra hatással volt, amikor nemrég kiderült, Warren Buffett befektetési guru cége, a Berkshire Hathaway váratlanul bevásárolt a Barrick Gold bányacég részvényeiből. Ez pedig azonnal zöld jelzést adott a többi befektető számára, hogy megéri aranyat venni – mondta Thomas Kaplan, milliárdos befektető, a NovaGold elnöke.

A folyamat azért volt különösen izgalmas, mert

az arany némileg gyengélkedett az elmúlt időszakban, azonban Buffett cégének 564 millió dolláros vásárlása egy csapásra előcsalogatta a vásárlókat a nemesfém piacán.

Kaplan egyébként egyszer már személyesen is megköszönhette Buffettnek a „támogatást". 1998 februárjában ugyanis kiderült, a guru 130 millió uncia ezüstöt vett, nem sokkal az előtt, hogy Kaplan saját ezüstbányacége tőzsdére lépett. Ezzel pedig Buffett megtolta az ezüst népszerűségét, közvetetten megtámogatva Kaplan cégének tőzsdei teljesítményét is.

Az arany unciánkénti árfolyamának idei alakulása Forrás: Investing.com

Buffett mostani aranyvásárlása ráadásul azért is fontos, mert a guru korábban igen negatívan vélekedett a nemesfémről, mivel nem tartotta elég produktív eszköznek. Most azonban több oka is lehetett annak, hogy számos befektető lecsapott az aranyra.

Egyesek csak diverzifikálni akarják a portfólióikat, védve magukat a piaci kilengésektől. Mások azonban inkább a kötvényektől menekülnének, másfajta biztonságos menedéket keresve.

Kaplan hozzátette, a kínálati oldal is támogatja manapság az aranyár emelkedését. A bányák kitermelései ugyanis csökkennek, egyre kevesebb az új feltárás, a kitermelési költséges emelkednek, ráadásul a szabályozói környezet is megnehezíti a kibocsátást. Következésképpen, a szakértő szerint egyelőre minden adott az arany további erősödéséhez.