Így változott a panellakások ára a koronavírus-járvány miatt

Koronavírus, Budapest, Zugló, ablak, lakás, lakótelep, panel, sok ablak vírus, korona, karantén, önkéntes karantén
Vágólapra másolva!
Bár a koronavírus-járvány nem forgatta fel a teljes hazai lakáspiacot, benne a panellakásokat sem, az igények mégis megváltoztak, ami véget vetett az évekig tartó erőteljes drágulásnak. A korábbi, évente rendre 10-20 százalékos áremelkedés után tavaly szeptember óta inkább némi árcsökkenés látható, elsősorban Budapesten. A csökkenő árszintbe ráadásul a koronavírus-járvány is beleszólt a karantén hatására felértékelődő teraszok vagy erkélyek miatt, ami a lakótelepeken hiánycikk - írja a Magyar Nemzet.
Vágólapra másolva!

- A koronavírus-járvány eddig leginkább a panellakások piacán söpört végig. A Covid–19 durván átrajzolta a házgyári lakások árát,

– mondta el a lapnak Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. A XV. és a XXII. kerületben 8-9 százalék volt az éves áresés mértéke, de a panelek szempontjából legnépszerűbb III. és XI. kerületben is 3-4 százalékkal csökkentek a kínálati árak egy év alatt.

A portál adatai szerint a főváros egészében a panellakások ára három százalékkal mérséklődött tavaly szeptemberhez viszonyítva.

Korábban, 2019-ig jellemzően évente két számjegyű százalékkal drágultak a lakótelepi lakások, mintegy 2016-tól kezdve ez volt a legnépszerűbb kategória a lakások között. Mivel ezek az ingatlanok voltak a legolcsóbbak is egyben, ezért a legnagyobb drágulás és értéknövekedés is a házgyári lakások körében volt megfigyelhető – magyarázta Balogh László, hozzátéve ugyanakkor, hogy a többi nagyvárosban felemás a kép.

Székesfehérvárott, Debrecenben és Kecskeméten csökkentek az árak, Pécsett, Miskolcon és Veszprémben viszont emelkedtek. Balogh László szerint a lakáspiac korábbi „kedvencét" hamar mellőzni kezdték a vevők, ami összefügghet a karantén idején hiányolt erkéllyel vagy terasszal. Ezek szerepe a karantén idején jelentősen felértékelődött.

Az erkély kevéssé jellemző a panellakásokra, de ahol van, ott drágábban és hamarabb is elkelnek az eladó ingatlanok Fotó: Medgyesi Milán - Origo

Az érdeklődés idén tavasszal a kertes házak vagy erkélyes, teraszos lakások felé fordult, bár a lakást vásárlók jelentős része annyira árérzékeny, hogy ez a fajta csere szóba sem jöhet. Számukra a fővárosban és sok más nagyvárosban is továbbra is a panellakás jelent csak megoldást - közölte a lappal Benedikt Károly, a Duna House (DH) elemzési vezetője, hozzátéve, hogy a felújított lakásokra nagyobb az igény.

A szakember elmondta, hogy a karantén miatt bár megjelent az erkély iránti igény, ám ez nem túl gyakori a lakótelepi lakásoknál.

Ahol viszont van erkély is, ott magasabb árat is hajlandók megfizetni a vevők, és rövidebb az értékesítési idő is.

Azt Benedikt Károly is megerősítette, hogy a DH legutóbbi havi elemzése szerint a panelek értékesítési ára változott a legnagyobb mértékben, méghozzá lefelé, a keleti országrészben átlagosan nyolc, a nyugati országrészben jellemzően hét százalékkal. A változások még a koronavírus-járvány előtt megkezdődtek.

A korábbi évek erőteljes drágulása ellenére viszont még mindig ez a lakástípus a legolcsóbb, és az sem utolsó szempont, hogy egy-egy lakótelep jellemzően nagyon jó elhelyezkedésű, parkok, sétányok, játszóterek veszik körül, közösségi közlekedéssel jól megközelíthető, ráadásul iskolák, óvodák, szolgáltatások is könnyen elérhetők - írja a Magyar Nemzet.