Részletes elemzés cáfolja a magyar és a román bérekkel kapcsolatos álhíreket

Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány, Sebestyén Géza
Sebestyén Géza, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány kutatási igazgatója
Vágólapra másolva!
Az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány legújabb elemzése bemutatja, hogy mennyire szakmaiatlanok és félrevezetőek lehetnek azok a magyar és a román gazdaságot összehasonlító hírek, amelyek azzal a felütéssel kezdődnek, hogy „bezzeg Románia". Most azt bizonyították, hogy a magyar nettó átlagfizetés jóval magasabb, mint a román.
Vágólapra másolva!

Sebestyén Géza, az Oeconomus kutatási igazgatója elemzésében a Privátbankár.hu júniusi cikkét vette példaként, mely szerint a romániai bérek azonos szinten vannak a magyarországi fizetésekkel. A szakmaiatlan álhír gyorsan megfutotta köreit a baloldali médiumok hasábjain, viszont

egyik baloldali szakújságírónak sem sikerült felfedezni a benne található temérdek módszertani hibát.

Sebestyén Géza, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány kutatási igazgatója Forrás: Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány

Sebestyén Géza elmondta, ezek közül a legfontosabb, hogy bár

azt állítják, hogy az átlagfizetést vizsgálják, ez egyáltalán nem igaz. Valójában egy nagyon speciális és kicsiny csoportnak a fizetéseit vetik össze.

Tehát a szaklap úgy nevezett elemzése egyáltalán nem reprezentatív. A kutatási igazgató kiemelte,nemcsak az a baj, hogy egy jövedelem kategóriát választottak ki, hanem hogy szándékosan azt a kategóriát, amellyel a lehető legrosszabb eredmények jönnek ki. Ráadásul ezt úgy tették, hogy

mindeközben teljesen figyelmen kívül hagyták a magyarországi és romániai adórendszer közötti eltéréseket.

Magyarán a Privátbankár azt az egyfajta munkavállalót választotta ki az elemzéséhez, akinek nincsenek gyermekei és családja sem. Miközben köztudott, hogy a magyar adórendszer egy családbarát adórendszer, amely jelentős kedvezményeket nyújt a házaspároknak és a gyermekes családoknak. A cikk pedig egyáltalán nem vette figyelembe ezt a tényt.

A kutatási igazgatója ismerteti a "Ki előzött le kit – avagy a gazdasági fake news megjelenése a magyar és a román bérekkel kapcsolatban" című elemzését. Forrás: Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány

Sebestyén Géza azzal folytatta, hogy szintén fontos hiányosság volt az összetétel-hatás figyelmen kívül hagyása. Átlagbéreket vet össze, de nem tér ki arra, hogy Romániában és Magyarországon teljesen ellentétes munkaerőpiaci folyamatok zajlottak. Míg

itthon a munkaerőpiaci fordulat keretében majd egymillió új munkahelyet sikerült létrehozni, addig délkeleti szomszédunknál csökkent a foglalkoztatottsági ráta.

Az idézett írás továbbá arról a tényről sem vett tudomást, hogy a romániai bérek eloszlása jóval koncentráltabb a hazainál.

A kutatási igazgató felhívta a figyelmet, hogy egy korrektebb elemzési keretben azt kaptuk, hogy

hazánk 2010-2018 között kifejezetten jól teljesített, 2019-ben pedig mindössze 3-4 ország produkált nálunk magasabb bérnövekedési ütemet a 30 európai ország közül.

Régiós viszonylatban a hazai bérek a román és szlovák bérek előtt, de a lengyel és cseh bérek után helyezkednek el. Az átlagos értékek által mutatott dinamika azonban különösen torzított jelen esetben, amikor a magyar foglalkoztatottsági ráta egyedülálló dinamikával növekedett.

Újságírói kérdésre kifejtette a szakember, hogy

az említett elemzésben annyi hibát találtak, hogy az vagy egy totális szakmai baklövés, vagy szándékos félrevezetés.

Sebestyén Géza végül megállapította, hogy a fentebb felsoroltak miatt a román nettó átlagfizetés nem ér annyit, mint a magyar. Annyira nem, hogy míg egy átlagos munkaképes korú magyar ember esetében a jövedelem vásárlóértéke 3.176 euróval nőtt 2010-2018 között, addig egy román ember esetében ugyanez az érték mindössze 2.735 euró volt.