Kína is bekerülhet az egyik legnagyobb kötvényindexbe

Kína, dollár, jüan, pénz
A Chinese resident counts his RMB (renminbi) yuan and US dollar banknotes in Qionghai city, south Chinas Hainan province, 15 March 2014. Chinas yuan currency extended its downtrend against the dollar on Wednesday (23 April 2014) to hit a 16-month low, despite the countrys central bank fixing its trading point for the unit at a higher level. The unit fell to as low as 6.2458 to the dollar in the morning, its weakest level since December 2012. That compared with Tuesdays close of 6.2370, according to the China Foreign Exchange Trade System. However, the Peoples Bank of China had set the mid-point for trading at 6.1599, compared with 6.1610 on Tuesday. The yuan has fallen repeatedly in recent months, with many dealers believing the depreciation is a deliberate move by the central bank to target speculative funds betting on continued rises. But traders have also blamed the slowing economy as a crucial factor.
Vágólapra másolva!
A világ egyik legnagyobb tőzsdeindex üzemeltetője, a FTSE Russell közölte, a kínai állampapírok jövőre bekerülnek a vezető globális kötvényindexébe. Ez pedig sokmilliárd dollárnyi tőkebeáramlást jelenthet a kínai gazdaság számára.
Vágólapra másolva!

A kínai gazdaság és a nemzetközi befektetők számára is hatalmas lehetőséget jelenthet, ha a kínai állampapírok jövőre valóban bekerülnek a FTSE Russell Government Bond Index nevű mutatójába. A befektetők ugyanis jelenleg keresik a magasabb kötvényhozamokat, miközben a fejlett gazdaságok többségében ultra alacsony hozamokat lehet csak elérni.

Ha pedig a kínai kötvények debütálnak a mutatóban, akkor egyes számítások szerint legalább 100 milliárd dollárnyi tőke áramolhat be a kínai gazdaságba

– írja a CNBC. Nem véletlen, hogy a BlackRock vezető ázsiai befektetési stratégája, Ben Powell kiemelte, a 10 éves kínai állampapír hozama jelenleg 3 százalék körül mozog, ami globális kontextusban igen magasnak számít.

Az sem mellékes, hogy a kínai kötvénypiac mérete nagyjából 16 ezer milliárd dolláros, amivel a világ második legnagyobb piacának számít. A nemzetközi befektetők jelenléte azonban igen csekély a piacon. A kínai központi bank közlése szerint augusztusban a nemzetközi befektetők részesedése mindössze kevesebb mint 3 százalékos volt a teljes kínai kötvénypiacon.

Még tovább nyit a kínai gazdaság a nemzetközi befektetők felé Forrás: AFP/Imaginechina/An Xin

Ha azonban a kínai kötvények bekerülnének a FTSE indexébe, az érezhetően megnövelné a külföldi tulajdonosi részesedést, ami a jüannak is lendületet adhat – mondták a hongkongi CSOP Asset Management elemzői. A vállalat szerint a kínai jüan a negyedik legfontosabb deviza lesz az indexben, az amerikai dollár, az euró és a japán jen mögött.

A FTSE Russell bejelentése szerint márciusban erősítik majd meg a pontos időpontot, amikor a kínai állampapírok bekerülhetnek az indexbe.

Ez egyébként már a harmadik fontos nemzetközi döntés volna a kínai kötvények számára. Korábban ugyanis sikerült bekerülni a Bloomberg Barclays Global Aggregate Indexbe, illetve a J.P. Morgan Government Bond Index-Emerging Markets mutatóba.

A FTSE Russell hangsúlyozta, a kínai hatóságok fontos döntéseket hoztak annak érdekében, hogy fejlesszék a kötvénypiaci infrastruktúrát, aminek következtében a nemzetközi befektetők könnyebben férhetnek hozzá a piachoz.