Elképesztő megoldással alakítanák termőfölddé a sivatagokat

Desert Control STEPHANE FRANCES ONLYWORLD EXTERIOR OASIS MIDDLE EAST U.A.E UAE EMIRATES DESERTIQUE NATURE DUNE DE SABLE UNITED ARAB EMIRATES ABU DHABI TELAL TELAL RESORT AL AIN REMAH
UNITED ARAB EMIRATES, ABU DHABI, AL AIN, REMAH, TELAL RESORT Desert Conrol
Vágólapra másolva!
Az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) népesség-előrejelzése szerint 2050-re majdnem 10 milliárd ember él majd a bolygónkon, leginkább városokban és a jelenlegi átlagnál idősebb életkorral. Az élelmezésük megoldása azonban egyre nagyobb kihívást jelent. Egy norvég startup feltalált egy olyan technológiát, amellyel hasznosíthatnák az elsivatagosodó termőföldeket.
Vágólapra másolva!

Az elsivatagosodás - vagyis az emberi tevékenység és az éghajlati következmények miatt a talaj leromlása az aszályos területeken - a világ egyre nagyobb részén jelentkezik aggasztó problémaként, és már több mint két milliárd hektár olyan földterületet érint, mely korábban termőföld volt. Ez összesen kétszer akkora méretű terület már a Földön, mint Kína. Az ENSZ becslései szerint ugyanakkor

2030-ra további 300 millió hektár földterületre lesz szükség a megfelelő mennyiségű élelmiszer-előállításhoz.

A Desert Control elnevezésű induló norvég vállalkozás erre az egyre erősödő kihívásra adhat megoldást. A startup technológiája nemcsak megakadályozza a talaj további elsivatagosodását, hanem az aszály miatt kialakult rossz minőségű talajt tápanyagban gazdag, élelmiszer-termesztésre alkalmas talajjá alakítja.

A probléma alapja, hogy a homokos talaj nem tartja vissza a vizet és a tápanyagokat, azok átfutnak rajta és az az alatti talajvízbe kerülnek. A Desert Control kifejlesztett egy anyagot, amelyet Liquid Nanoclay-nek (LNC) hív, ez 1,5 nanométer vastag agyagréteggel borítja be a homokszemeket.

A bevonat lehetővé teszi, hogy a nedvesség megtapadjon a homokon, így ezzel a növények fejlődéséhez szükséges vizek és a tápanyagok is, ideális feltételeket teremtve a növények növekedéséhez.

A Desert Control technológiája segíthet az emberiségnek visszahódítani a növénytermesztésre alkalmas földeket az elsivatagosodott természettől Forrás: ONLY FRANCE via AFP/STEPHANE FRANCES/ ONLYWORLD.NET/Stephane Frances

Ezt a technológiát egyfajta óriási szivacsként kell elképzelni, mely közvetlenül a földfelszín alatt van. Az LNC-t a hagyományos öntözőrendszerekkel a földre permetezik, mellyel az ott termesztett növények gyökérszintjéig telítődik a talaj.

Ez a „szivacs" magában tartja a nedvességet, megakadályozva, hogy az lejjebb, a növények gyökerei alá szivárogjon, ezzel a műtrágya hatásait is fokozva.

A technológia nem tartalmaz semmilyen vegyszert, csak agyagot és vizet.

Ennek az LNC anyagnak a gyors, pár órás munkával elérhető kijuttatása után a talaj azonnal használható termőföldként.

A cég honlapja szerint az egyesült arab emírségekbeli

Abu-Dzabi közelében végzett kísérletek során a karfiol és a sárgarépa több mint duplájára nőtt, egész pontosan 108 százalékkal nagyobb volt,

mint a kontroll területen, az egyiptomi kísérletek során pedig megnégyszereződött a búza hozama.

Az LNC technológia segítségével görögdinnyét, gyöngykölest és cukkinit is termesztettek a dubaji sivatagban.

Az agyag hozzáadása a talajhoz nem új ötlet, a gazdák évszázadok óta csinálják. Újdonság ebben az, hogy

az agyagot nanorészecske szintre bontják, mellyel olyan folyékony anyagot kapnak, amelyet könnyen fel lehet permetezni a földre.

A gazdálkodók eddig nehéz gépeket használtak az agyag talajba keverésére, így viszont sokkal kevesebb agyagot használnak fel, a startup becslése szerint tízszer kevesebbet.

A növények csökkentik a hőmérsékletet, és segítenek megállítani a talaj erózióját, a Desert Control megoldása tehát - széleskörű alkalmazása esetén - valóban jó megoldást jelentene az elsivatagosodás ellen.

Ez az új technológia viszont igen költséges, négyzetméterenként 2 és 5 dollár (600 és 1500 forint) közötti költséggel jár, amit a gazdák számára nem biztos, hogy elfogadható. A Desert Control ezért jelenleg azon dolgozik, hogy tovább kísérletezzen és csökkentse az LNC költségeit, remélve, hogy így végül a technológia megfizethetővé válik a szegényebb országok gazdálkodóinak is.

Forrás: Sciencetimes.com