Elítélték a volt maláj kormányfőt, mert egy milliárdos alappal trükközött

1MDB
A motorist rides past a hoarding at the construction site of the 1 Malaysia Development Berhad (1MDB) flagship Tun Razak Exchange in Kuala Lumpur on July 8, 2015. A government task force investigating a Malaysian state-owned investment fund seized documents from its offices on July 8 after a probe allegedly found hundreds of millions of dollars in the prime minister's personal bank accounts. AFP PHOTO / MANAN VATSYAYANA (Photo by MANAN VATSYAYANA / AFP)
Vágólapra másolva!
Minden vádpontban bűnösnek találták és tizenkét év börtönre ítélték Najib Razak volt malajziai kormányfőt a többmilliárd dolláros 1MDB korrupciós botrányban - közölte a Kuala Lumpur-i bíróság egyik bírája.
Vágólapra másolva!

A perben pénzmosással, illetve bizalommal és hatalommal való visszaéléssel vádolták a 67 éves politikust. A volt miniszterelnök tagadja bűnösségét, szerinte ügye politikailag motivált, és bankárjai lépre csalták.

A botrány 2016 nyarán robbant ki, amikor az Egyesült Államok igazságügyi minisztériuma 1 milliárd dollárnyi vagyontárgy lefoglalásáról döntött, amelyeket a gyanú szerint a maláj állami gazdaságfejlesztési alap felhasználásával, törvénytelenül vásároltak. Ez a Wall Street Journal amerikai napilap és a Sarawak Report londoni portál 2015-ben nyilvánosságra hozott információi alapján indulhatott el. Az akkori hír szerint

6 milliárd dollár tűnt el az amerikai hatóságok szerint, és a pénz Najib Razak miniszterelnök köreihez került. Jutott luxusingatlanokra, festményekre és fényűző partikra is.

A gyanú szerint az alapból elsikkasztott pénzből finanszírozták az Oscar-díjas, A Wall Street farkasa című filmet, amelynek a maláj miniszterelnök mostohafia volt a producere.

Az alapot 2009-ben indították el fejlesztési projektek finanszírozására, de ehelyett az FBI hat országban folytatott nyomozása szerint az alapból akár 6 milliárd dollárt is saját céljaikra használhattak fel a maláj miniszterelnök családjához közel álló körök, így az alap többmilliárdos adósságot halmozott fel. A pénzt ellopták, amerikai pénzügyi intézmények segítségével tisztára mosták, és néhány kormányhoz közel álló személy gazdagodására használták fel. Az eredeti gyanú szerint Najib Razak miniszterelnökként 4,5 milliárd dollárnak megfelelő összeget sikkasztott el a 1MDB alapból, és ebből 700 milliónak megfelelőt közvetlenül a saját bankszámláira utaltatott.

A hatalmas korrupciós botrány a Najib Razak vezette koalíció bukását eredményezte 2018 májusában.

A kormányfő a 92 éves Mahathir Mohamed vezette ellenzékkel szemben vesztette el a hatalmat, ami után külföldi pihenésre utazott volna a családjával, de az új miniszterelnök kérésére a maláj hatóságok már nem engedték ki az országból. Az alap nevéről 1MDB néven elhíresült botrányban (1Malaysia Development Berhad) újraindították ellene a 2016 januárjában Najib Razak felmentésével végződött vádemelést.

Egy motoros halad el 2015-ben az 1 Malaysia Development Berhad (1MDB) építkezésén Kuala Lumpurban Forrás: AFP/Manan Vatsyayana

A malajziai hatóságok több, az ügyben érintett ember lakásán is házkutatást tartottak, egyedül a volt miniszterelnök otthonában akkora (akkori értékén 76 milliárd forintot érő) vagyont találtak a hatóságok,

amelyre még nem volt példa az ország történetében.

A volt maláj kormányfő azt állította, hogy ezek többségét ajándékba kapta a vezető politikusi múltja során.

Razakot hatalommal való visszaélés és sikkasztás vádjával 2018 júliusában előzetes letartóztatásba helyezték, és bíróság elé állították, hogy ismertessék vele az ellene felhozott vádakat.

A volt miniszterelnök ártatlannak vallotta magát.

Ismert amerikai nagybank is belekeveredett az ügybe

Az ügy egyik fontos szálaként 2018 végén hűtlen kezelés miatt büntetőfeljelentést tettek a Goldman Sachs amerikai pénzintézet ellen az 1MDB állami befektetési alap három, összesen 6,5 milliárd dollár értékű kötvénykibocsátásában ellenjegyzőként és főszervezőként játszott szerepével kapcsolatban, ami később tovább gyűrűzött. Malájzia pénzügyminisztere 7,5 milliárd dollárnyi kárpótlást kért a Goldman Sachs-tól.

Az Origo 2018 végén az alábbi cikkben írta meg részletesen az 1MDB körüli, addig felgöngyölített bűncselekmények történetét.

1MDB-ügy: az év egyik legnagyobb gazdasági botránya

Az 1Malaysia Development Berhad (1MDB) társaság révén a maláj kormány több projektet is szeretett volna finanszírozni az országban, a végeredmény viszont az lett, hogy 3 milliárd dollár eltűnt, megbukott a miniszterelnök és csalással vádolták meg a világ legnagyobb befektetési bankját, a Goldman Sachst. Bemutatjuk az év egyik legnagyobb pénzügyi botrányát.

A Razak elleni első per tárgyalása 2019 áprilisában kezdődött hét vádpont alapján. Azzal vádolták, hogy 42 millió ringgitet (mintegy 9,8 millió amerikai dollárt) utaltatott át bankszámláira közvetítő cégek segítségével az 1MDB stratégiai fejlesztési alapból. Razak ellen összesen 42 vádpontot hoztak fel és pert indítottak a politikus felesége, valamint pártjának és volt kormányának több tisztségviselője ellen is.

A Goldman Sachs 2019 nyarára 240 millió dollárnak megfelelő összeget kínált fel Malajziának a több milliárd dolláros pénzügyi botrányban való részvételének kompenzálására, de a délkelet-ázsiai ország akkori miniszterelnöke ezt az összeget alamizsnának nevezte.

A történtek nyomán 2019 decemberében a Goldman Sachs 2 millárd dolláros bírságot kapott az Egyesült Államokban az 1MDB botrányban játszott szerepe miatt, melynek csökkentése érdekében tárgyalásokat kezdett az amerikai Igazságügyi minisztériummal. Közben kiderült, hogy az 1MDB botránnyal kapcsolatos költségek akár az 5 milliárd dollárt is elérhetik, vagyis a 2 milliárd dolláros megállapodással a Goldman Sachs elkerülheti a nemzetközi botrány legrosszabb lehetséges következményeit.

Az 1MDB-ügyben egyébként számos más ország is nyomoz Malajzián kívül, köztük az Egyesült Államok, Szingapúr és Svájc is.