Hetven éve nem volt ilyen szakadék a részvények és a kötvények között

Horizontal STOCK EXCHANGE STOCK EXCHANGE TRADER STOCK EXCHANGE koronavírus korona vírus fertőzés fertőzés karantén elkülönítés New York USA üres néptelen tőzsde bróker
(FILES) In this file photo Traders work during the closing bell at the New York Stock Exchange (NYSE) on March 18, 2020 at Wall Street in New York City. - Wall Street stocks jumped early March 25, 2020 as markets awaited a vote on a $2 trillion package agreed by congressional leaders to boost the US economy ravaged by the coronavirus outbreak.About 15 minutes into trading, the Dow Jones Industrial Average was up 2.6 percent, or around 540 points, at 21,244.77. (Photo by Johannes EISELE / AFP)
Vágólapra másolva!
Az amerikai részvények az 1940-es évek óta nem voltak ilyen vonzók a kötvényekhez képest – mondják a Bank of America elemzője. A pénzintézetnél ráadásul további emelkedésre számítanak a részvénypiacon.
Vágólapra másolva!

Több mint 70 éve nem látott szakadék alakult ki az amerikai pénzügyi piacokon. Az S&P 500 részvényindex jelenlegi osztalékhozama ugyanis 2 százalék körül mozog, ami durván háromszorosa a 10 éves lejáratú állampapír hozamának (0,66 százalék) – mondták a Bank of America elemzői a csütörtöki piaci adatok alapján.

A banknál ráadásul úgy számolnak, hogy a két eszköz közti szakadék csak még tovább nő majd a következő 12 hónapban.

A történelmi tapasztalatok ugyanis arra utalnak, hogy ha ilyen méretű különbség alakul ki, akkor a rákövetkező időszakban a részvénypiac emelkedése látványosan felülteljesítő a kötvénypiaccal szemben.

Az S&P 500 részvényindex idei teljesítménye Forrás: Investing.com

Mint kiemelték, legutóbb 1951-ben volt hasonló (bár a jelenleginél kisebb) méretű a hozamok közti eltérés. Akkor a következő 12 hónapban a részvénypiac 19-szeres növekedést könyvelhetett el a kötvénypiachoz képest.

Ezzel együtt az elemzők hangsúlyozták, hogy az összesített tőkeáramlások arra utalnak, hogy még a jelenlegi helyzetben sem látható látványos tőkemozgás a kötvényektől a részvények felé. Következésképpen, bőven van még mozgástere a részvénypiac erősödésének.

A 10 éves lejáratú amerikai állampapír hozamának idei alakulása Forrás: Investing.com

A Bank of America szakértői úgy látják, ahogy az amerikai kamatszintek megint visszacsúsztak a nulla közeli tartományba, újra megnőhet a részvények vonzereje a kötvényekkel szemben. Nem meglepő tehát, hogy a pénzintézetnél úgy számolnak,

a következő 12 hónapban az S&P 500 index 14 százalékot is emelkedhet.

Ezzel együtt viszont hangsúlyozták, érdemes kerülni az elbizakodottságot az amerikai részvénypiaccal kapcsolatban. Ha ugyanis az Egyesült Államokban megjelenne a koronavírus-járvány második hulláma, az teljesen átrendezheti a prognózisokat.