Még Disneylandben is új világ jön, amikor újranyitnak a parkok

Disneyland, Párizs
Disney characters Mickey and Mini mouse pose in front of the Sleeping Beauty Castle to mark the 25th anniversary of Disneyland - originally Euro Disney Resort - on March 16, 2017 in Marne-La-Vallee, east of the French capital Paris. The 25th anniversary celebrations will begin on March 26, 2017 with parades, various shows and a firework's display. / AFP PHOTO / BERTRAND GUAY
Vágólapra másolva!
Miközben a sanghaji Disneyland a tervek szerint újranyithat május 11-én, felmerül a kérdés, a járvány következtében hogyan alakulnak át a Disney parkjai, világszerte. A várakozások alapján meg kell majd szokni az üres székeket, illetve Hamupipőke megölelését is el kell felejteni egy időre.
Vágólapra másolva!

A Disney kalandparkjai (Disneyland, Disney World) sorra zártak be az elmúlt hónapokban a koronavírus-járvány következtében. Noha Sanghajban május 11-én újranyit a Disneyland, az amerikai nyitásokról még nem sokat tudni. Mindazonáltal a szakértők szerint fel kell készülni, hogy

amint a parkok kinyitnak, a látogatók egy egészen új mesevilágban találhatják magukat, az eddigieknél sokkal szigorúbb szabályok mellett

– írja a MarketWatch elemzése.

Nemrég a Disney vezérigazgatója, Bob Chapek úgy nyilatkozott, egyelőre túl korai volna megjósolni, mikor nyithat ki a vállalat összes egysége. Jelenleg ugyanis még minden park zárva van, az egész világon. Kínában és Hongkongban januárban zártak be a létesítmények, Tokióban februárban, az USA-ban és Párizsban pedig márciusban.

A nagy vezetőváltás

Februárban hatalmas meglepetésként érte a vállalati világot, hogy Bob Iger, a Disney egykori, legendás vezérigazgatója bejelentette a lemondását. Kiderült, helyét Bob Chapek veszi át. Iger 2005 óta vezette a Disneyt, és munkája nyomán vált a cég a ma ismert gigantikus médiabirodalommá. Iger nevéhez olyan hatalmas üzletek kötődnek, mint a Star Wars mögött álló Lucasfilm 2012-es felvásárlása 4 milliárd dollárért, vagy a 21st Century Fox megszerzése 71 milliárd dollárért. Iger életútjáról itt írtunk részletesen.

Chapek azonban már korábban hangsúlyozta, fontos lépés a sanghaji Disneyland újranyitása, mivel úgy tűnik, a vállalat fokozatosan megkezdetheti a visszarendeződést a normális kerékvágásba.

Ezzel párhuzamosan viszont a Disney egészségügyi kérdésekért felelős vezetője, Pamela Hymel a héten közzétett egy blogbejegyzést, amelyben fölvázolta, milyen új irányelvek szerint készülnek újranyitni a parkokat. Ebből pedig kiderülhetett, mire számíthatnak majd a látogatók a járvány utáni időszakban.

Fontos az ütemezés

Egyfelől valószínű, hogy ha más parkok is követik a sanghaji modellt, akkor nem maguk a parkok, hanem a hozzájuk köthető egyéb szolgáltatások (hotelek, éttermek) nyitnak majd ki először. Ezt Hymel is megerősítette, de Chapek is hangsúlyozta, hogy Sanghajban is fokozatos lesz a nyitás.

Következésképpen Kaliforniában és Floridában a Downtown Disney (Anaheimben), illetve a Disney Springs (Orlandóban) jóval előbb fogadhatnak majd vendégeket, mielőtt a parkok teljes egészében újranyitnának.

Fokozatosan nyithatnak majd újra a Disney parkjai Forrás: AFP/Hector Retamal

Külön érdekesség, hogy még az USA-n belüli parkok esetében is eltérő ütemezéssel számolnak a szakértők.

A kaliforniai Disneyland ugyanis várhatóan előbb nyit majd ki, mint a floridai Disney World.

Ennek oka, hogy bár a floridai egység nagyobb és nyereségesebb, a megnyitása üzletileg is kockázatosabb. A látogatók többsége ugyanis ide Floridán kívülről érkezik. Vagyis a Disney azzal számolhat, hogy a floridai parkot csak akkor érdemes újranyitni, amikor az amerikai légiközlekedés is helyreállt – mondta Don Munsil, a MouseSavers.com utazási weboldal társtulajdonosa.

Kisebb sorok

Ami általánosságban várható, hogy kevesebb látogatót fogadnak majd a Disney parkjai az újranyitások után. Nem pusztán azért, mert előreláthatóan kevesebben kockáztatják meg, hogy tömegbe menjenek a járvány miatt, hanem azért is, mert maga a Disney limitálhatja a kapacitást.

Chapek például jelezte, Sanghajban (a kínai kormány utasításai szerint) a park normális kapacitásának mindössze 30 százaléka lesz megengedett.

Ez azt jelenti, hogy míg normál esetben a létesítmény naponta 80 000 embert tud fogadni, ez most 24 000 főre korlátozódik.

A vezérigazgató azonban hozzátette, számítanak arra, hogy kezdetben még ennél is kevesebb látogató érkezik.

Szigorú új szabályok mellett indulhat majd újra az élet Disneylandben és Disney Worldben Forrás: Getty Images/WireImage/Gerardo Mora

Az egyik fő cél például az, hogy elkerüljék a hosszú sorban állásokat, melynek során emberek tömegei torlódnak össze, egymáshoz közel – tette hozzá Chapek. Ez pedig nem csak a parkba történő belépésnél lesz fontos, hanem a benti egységeknél is. Hagyományosan ugyanis előfordul, hogy a látogatók órákat állnak sorba egyes programokhoz, ami most fokozott egészségügyi kockázatot jelenthet.

A Disney így azt tervezi, hogy különböző digitális megoldásokkal váltja majd ki a fizikai sorban állást.

Kérdéses azonban, hogy a foglalási rendszer hogyan működik majd az Egyesült Államokban. Sokan ugyanis egy fix napra váltanak előre jegyet, ami azért is lényeges, mert a belépési díj árszabása függ attól, mekkora látogatói számra lehet számítani egy adott napon. Ehhez jön még, hogy sokan olyan jeggyel rendelkeznek, amely az év bármely napján fölhasználható.

Maszkok és lázmérők

Ismét a sanghaji példa alapján lehet számítani arra, hogy a parkokban igen szigorú egészségügyi óvintézkedéseket léptetnek életbe. Kínában ugyanis az előírások szerint kötelező lesz az arcmaszkok viselése, a lázmérés, valamint más, kontaktkövető rendszerek működtetése.

Ráadásul nem csupán a látogatóknak, de a dolgozóknak is kötelező lesz maszkot hordaniuk. Ez alól egyedüli kivételt képeznek azok a munkatársak, akik valamilyen Disney-karakternek vannak beöltözve a park területén.

Chapek kiemelte, a vendégek nem fognak arcmaszkos Hamupipőkékkel találkozni, de arra számítani kell, hogy a kisgyerekek valószínűleg nem ölelhetik meg ezeket a dolgozókat.

Az alkalmazottak számára ugyanis kötelező lesz a megfelelő távolság tartása a látogatóktól.

Távolságtartás a hullámvasúton

A Disney parkjaiban számos olyan attrakció van, amely során idegenek ülnek szorosan egymás közelében. Ez azonban most meg fog változni, mivel várhatóan a látogatók sem szeretnék kitenni magukat az ezzel járó kockázatoknak.

A Disney parkjainak kínálata is átalakulhat az újranyitások után Forrás: AFP/2019 Getty Images/Amy Sussman

Következésképpen arra lehet számítani, hogy korlátozni fogják az egyes attrakciók kapacitását, illetve az alkalmazottak várhatóan az eddigieknél gyakrabban fogják fertőtleníteni a játékokat. Ez viszont így hosszabb sorban állást eredményezhet, még akkor is, ha egyébként az átlagosnál kevesebb látogató érkezik egy parkba.

Emellett egyes szakértők arra számítanak, hogy bizonyos programok ennél radikálisabban is megváltozhatnak.

Például a 3D-szemüvegek teljesen kikerülhetnek a repertoárból, tekintve, hogy a látogatók vonakodnak majd olyan szemüveget fölvenni, melyet mások már használtak előttük.

Jönnek a kedvezmények?

Ha lehet támaszkodni a múltbéli tapasztalatokra, akkor

nem kizárt, hogy a Disney jelentős kedvezményekkel és promóciókkal próbálja majd föltornászni az érdeklődést a parkjai iránt.

A vállalat ugyanis pontosan ezt tette a 2008-as recesszió idején. Egy ilyen stratégia lehúzza a haszonkulcsokat, azonban hatásosan visszacsábíthatja a látogatókat a létesítményekbe. Korábban az egyik ilyen akció az volt, hogy a vendégek ingyen léphettek be a parkokba a születésnapjukon.

Összeomló nyereség

A Walt Disney teljesítményét igen súlyosan érintette a koronavírus-járvány. A vállalat nyeresége ugyanis 90 százalékkal csökkent az idei első pénzügyi negyedévben, és a gyorsjelentés szerint a vírus több mint 1 milliárd dolláros veszteséget okozott csak a parkok bezárása miatt.

A vállalat negyedéves profitja így 460 millió dollár lett (részvényenként 0,26 dollár). A bevételek emellett 18,01 milliárd dollárt tettek ki, ami emelkedés volt az egy évvel korábbi, 14,9 milliárd dollárhoz képest.

Ezzel együtt a Disney pénzügyi vezetője, Christine McCarthy jelezte, a cég idén nem fog féléves osztalékot fizetni, amivel nagyjából 1,6 milliárd dollárt spórolnak majd.

Ez a folyamat egyébként már el is kezdődött. A Disney Food Blog például megírta, a vállalat már eddig is különleges ajánlatokat biztosított azoknak, akiknek a látogatását érintették a bezárások. Ez pedig nem csupán a közvetlenül érintettek számára kedvező jelzés, de általában is erős ösztönző lehet, hogy a vendégek újrafoglalják a jegyeiket.

A másik oldalról viszont vannak olyan elemzők, akik szerint a Disney most épp a korlátozások miatt nem fog életbe léptetni hasonló promóciókat.

Ha ugyanis csak korlátozott számban fogadhatnak látogatókat, akkor jelenleg problémás lehet egyszerre föltornászni az érdeklődést és korlátozni a látogatószámot.