Rekord profit született a hazai banknál

MKB Bank
Budapest, 2016. január 27. Az MKB Bank márvány cégtáblája a központi székháza kovácsoltvas bejárati kapuja mellett a főváros V. kerületében, a Váci utca 38-ban. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Vágólapra másolva!
Az elmúlt öt évben, amely az MKB Bank 70 éves történetének meghatározó periódusa volt, a menedzsment – hatékony szakmai munkával – eredményes pályára állította és sikeresen digitalizálta a pénzintézetet. Az MKB Csoport sikeres újjáépítése az évről-évre javuló pénzügyi eredményekben is megmutatkozott. Jelentősen javult a bank portfólióminősége, erősödött működési és költséghatékonysága: az MKB napjainkban már a magyar bankszektor egyik legstabilabb tőkehelyzetét tudhatja magáénak. Az egyenletes teljesítmény és markáns fejlődés eredményeként az MKB Csoport a restrukturálási időszak végére, 2019. december 31-re teljesítettnek jelenthette az EU vállalásokat, amely alapján várhatóan 2020 közepén lezáródhat az eljárás.
Vágólapra másolva!

Kiemelkedően sikeres működésének köszönhetően – több mint 75 százalékkal meghaladva 2018-as teljesítményét –

az MKB Pénzügyi Csoport 2019-ben 44,1 milliárd forintra növelte számviteli adózott eredményét

(az egyszeri tételektől tisztított, korrigált eredmény 37,4 milliárd forint volt).

Az MKB Pénzügyi Csoport továbbra is a hazai pénzügyi piac egyik legnagyobb szereplője. A 2015-ben elindult restrukturálási időszak eredményeként

egy profitábilis, a korábbinál jelentősen hatékonyabban működő intézménycsoport jött létre.

A működés keretrendszerét az EU vállalások adták, melyek – jellegükből fakadóan – egyrészt a piaci pozíció menedzselt gyengülését eredményezték, elsősorban viszont hozzájárultak, támogatták a hatékony működés kialakítását.

Az MKB Bankcsoport az EU vállalások adta keretrendszert maximálisan kihasználva, megújulva és megerősödve zárta az 5 éves restrukturálási időszakot. A magyar állam 2014-ben vásárolta meg a hitelintézetet a Bayerische Landesbanktól.

Az elmúlt öt évben jelentősen megerősödött az MKB Csoport Forrás: MTI/Jászai Csaba

Az MKB Pénzügyi Csoport 2019-ben a hazai bankszektor egyik legmagasabb, 22,6 százalékos tőkemegfelelési rátáját érte el. A Csoport saját tőkéje 90 milliárd forintot meghaladó mértékben nőtt az elmúlt öt évben. A Csoport tőkeellátottsága kiváló, működése stabil, és a képes a válság jelentette kihívások és sokkok kezelésére valamint a biztonságos működésének fenntartására csakúgy, mint az állami gazdaságélénkítő programokban való hatékony részvételre.

Az MKB Pénzügyi Csoport folyamatosan növelte hatékonyságát az elmúlt időszakban. A fiókhálózat méretét és működését hozzáigazították az MKB2021 stratégia irányaihoz. A Bank szervezeti működése több lépcsőben, a koncentrált management erőfeszítések eredményeként átalakult, nagyban hozzájárulva a kitűzött hatékonysági célok eléréséhez. A működés átalakításának eredményeként a 2015-ös év inflációval növelt nominális értékéhez képest

mintegy 30 százalékos (mintegy 18 milliárd forintos) költségcsökkentési programot hajtott végre a bank, dacára a jelentős digitális fejlesztéseknek valamint a bérinflációnak,

mely a magyar gazdaságot jellemezte ebben az időszakban. A Csoport-szintű költség/bevételi ráta (CIR, egyedi tételektől tisztított) a 63 százalék feletti (2015) értékről 51,1 százalékra javult, teljesítve ezzel az EU felé tett költséghatékonysági vállalásokat, egyúttal a magyar szektorban az egyik legjobb költséghatékonysági mutatót elérve.

Az MKB Csoport folyamatosan növelni tudta jövedelmezőségét: az RWA arányos bevétel a 2015-ös 7,6 százalékos szintről 8,9 százalékra emelkedett, köszönhetően a kiegyensúlyozott és tudatos hitelezési gyakorlatnak. Az RWA arányos megtérülés és a mérlegfőösszeghez viszonyított RWA arány versenytársi összevetésben szintén a legjobbak közé tartozik.

A Bankcsoport az EU vállalások jelentette korlátok betartása mellett 3,9 százalékkal, 930,3 milliárd forintra tudta növelni az ügyfélhiteleinek állományát 2019-ben (a 2015-ös 803,0 milliárd forintos hitelállomány 15,9 százalékkal nőtt ebben az időszakban).

A portfólióminőség tovább javult 2019-ben: a nem teljesítő hitelállomány (NPL) csökkentése érdekében közel bruttó 41 milliárd forint NPL állományértékesítés történt 2019-ben:

a nem teljesítő hitelek aránya 4,3 százalékra csökkent az előző évi 8,4 százalékról, mellyel a Bank megközelítette a szektorátlagot.

A sikeres NPL leépítési tranzakciók eredményeként mintegy 5 milliárd forint kockázati költség visszaírása vált lehetségessé 2019-ben, ezzel együtt a nem teljesítő hitelekre képzett indirekt NPL fedezettség 100 százalék felé emelkedett.

A 2019-es év jelentős eseménye volt az MKB Bank részvényeinek bevezetése a Budapesti Értéktőzsdére május 30-án. Ugyanettől a naptól kezdve az MKB Bank működési formája nyilvánosan működő részvénytársaságra változott. Az MKB Bank azóta a nyilvánosan működő részvénytársaságokra vonatkozó, legmagasabb fokú transzparenciát előíró szabályozói keretrendszer szerint működik.

Balog Ádám: az MKB Magyarország leghatékonyabb bankja lett

Balog Ádám, az MKB Bank Nyrt. elnök-vezérigazgatója a bank közgyűlését követő videokonferencián elmondta, hogy a bank készen áll arra, hogy szintlépést hajtson végre. A közgyűlés elfogadta az MKB Bank 2019-es nemzetközi számviteli standardok (IFRS) szerint készült egyedi, nem konszolidált mérlegét 1772,456 milliárd forint mérlegfőösszeggel, és 41,339 milliárd forint adózás előtti eredménnyel.

A bank a tulajdonosok döntése értelmében nem fizet osztalékot, amit felelős döntésnek nevezett az elnök-vezérigazgató. A jegybanki döntésben szereplő szeptember 30-i határidő után újra megvizsgálják ezt a kérdést - fűzte hozzá.

A mindennapokat most a koronavírus-helyzet kezelése tölti ki az MKB Banknál, a bank 1700 dolgozójából 1100 online dolgozik, a többi 600 kolléga naponta ügyfelekkel találkozik. Az elnök-vezérigazgató egy kérdésre válaszolva közölte, hogy a jegybank által bejelentett tőkepuffer könnyítésnek nagyon örülnek, minden banknak erre van szüksége a gazdaság hatékony finanszírozásához.

Elmondta azt is, hogy a lakossági és vállalati ügyfelek 30-35 százaléka nem élt a felajánlott fizetési moratóriummal, ez megfelel a várakozásaiknak.