Hihetetlenül megnőtt az utóbbi hetekben a videojátékok piaca

videójáték, Nintendo Switch , Animal Crossing: New Horizons
Vágólapra másolva!
Világszerte emberek milliói ragadtak otthonukban, és emiatt többségüknek teljesen megváltozott az életritmusa és jóval több időt töltenek a lakásba bezárva, mint ahogyan azt korábban megszokták. Éppen ezért az elmúlt hetekben előtérbe került a streaming platformok használata, egyre gyakrabban rendelünk ételt házhoz, ismét felfutóban van a filmes kalózkodás, a boltok pedig nem győzik kézbesíteni az online rendelt élelmiszereket. Egy ritkábban emlegetett területen viszont még ennél is szembetűnőbb felfutás figyelhető meg, méghozzá a videojátékok piacán. 
Vágólapra másolva!

A videojátékosok, vagyis az úgynevezett gamerek körében, évek óta terjed egy vicc a mindennapi kapcsolatok, illetve élet, a munka és a játék háromszögéről, amelyből időhiány miatt általában csak kettő választható. Ez az örök probléma viszont a koronavírus-járvány érkeztével egy szempillantás alatt eltűnt, mivel az otthonokon kívüli társas kapcsolatokban való részvétel egyelőre nem játszik. Ezt a változást nemcsak a gamerek vették észre, hanem olyanoknak is feltűnt, akiket eddig nem igazán vonzottak a videojátékok vagy csak úgy gondolták, hogy nem fér bele az idejükbe, esetleg más dolgokra költötték a pénzüket.

Az elmúlt időszakban megfigyelhető volt, hogy rendkívül megugrottak a játékkonzol eladások világszerte, néhány gyártónál pedig komoly hiány alakult ki a népszerű termékeknél.

A játékkonzolok eladása - köztük a Nintendo Switch, a Microsoft Xbox One és a Sony Playstation 4 - 155 százalékkal ugrott meg a Statista szerint március 16-a és március 22-e között, számszerűsítve pedig 259 ezernél is több eszköz talált gazdára egy hét alatt. Olaszországban, a kijárási tilalom első hetében, az eladások 84 százalékkal nőttek, Spanyolországban 27,7 százalékkal, míg Franciaországban 140 százalékkal. Elképesztő volt a növekedés a briteknél és az ausztráloknál is az év 12. hetében.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

Nagy-Britanniában a növekedés 250 százalék, Ausztráliában pedig 285 százalék volt. Ugyanakkor az év elején még komoly visszaesésben volt az iparág, de az elmúlt hetek eredményeivel jócskán korrigálták a gyenge kezdést.

Persze aki új játékkonzolt vesz, az természetesen videojátékokat is áldozni fog, a jelenlegi helyzet pedig azt mutatja, hogy több darabot is vásárol. A Nintendonál nem is jöhetett volna jobbkor az ikonikus, sokak által kedvelt Animal Crossing franchise legújabb kiadása, a New Horizons (továbbiakban ACNH), hiszen a legtöbben éppen ilyen típusú kikapcsolódásra vágynak.

A játék lényege, hogy egy lakatlan szigetet kell felvirágoztatni, új szigetlakókat beköltöztetni, tárgyakat készíteni és különböző díszeket elhelyezni. Az ACNH egyébként is az év egyik legjobban várt játéka volt a Nintendo rajongók körében, a járvány azonban a konzol eladásokat is jócskán húzta magával, sokan csak emiatt a játék miatt vásároltak új Switch készüléket.

Az ACNH Japánban minden korábbi Nintendo játék rekordját megdöntötte, a megjelenést követő első három nap 1,88 millió darabot adtak el, míg a teljes márciust tekintve 830 ezer Switchet értékesítettek az országban.

Jól megfigyelhető, hogy a játéknak mekkora hatása volt, hiszen ebben az időszakban a Sony Playstation 4-ből csupán 64 ezer egység kelt el. A megnövekedett kereslet következtében viszont komoly hiány alakult ki Switch készülékekből, több országban is arról számoltak be, hogy gyakorlatilag sehol sem lehet kapni, ráadásul a közeljövőben nem is érkezik új szállítmány, mivel a koronavírus-járvány miatt Kínában továbbra is lassan halad még az új termékek gyártása.

Az Animal Crossing és a Nintendo Switch a karantén slágerei. Forrás: Shutterstock

A legrosszabb a helyzet az Egyesült Államokban, ahol a legnagyobb kereskedőknél - mint az Amazon, a Target, a Gamestop, a Best Buy és a Walmart - sem érhető el most a készülék. Az Amazonnál még be lehet szerezni harmadik féltől (egyenesen az Amazontól már nem), az eladók viszont az eredeti árnál jóval többért hirdetik a Switch játékkonzolt. A Switch alapesetben 299 dollárba került, néhányan viszont kihasználva a hiányt 500 és 600 dollár közötti összegekért kínálják.

Ugyan a Playstation és az Xbox eladásai is felfelé ívelnek, a karantén sztárja mégis egyértelműen a Nintendo. Ennek az ACNH megjelenésén kívül egy talán még fontosabb oka, hogy a Sony és a Microsoft is idén készül piacra dobni az új generációs játékkonzoljait, ezért sokan inkább megvárják az ünnepi szezont és nem költenek régebbi kiadásúakra. A Switch esetében viszont nem kell tartani attól, hogy fél év múlva már technológiailag elavult lesz a rendszer, mivel még csak néhány éve van piacon és ugyan jöttek hírek a Switch Proval kapcsolatban (egy továbbfejlesztett változatról), de egyenlőre biztosan nem érkezik mostanában ilyen termék.

A videojátékok terén megfigyelhető az is, hogy előtérbe kerültek a digitális játékletöltések szemben a hagyományos, dobozos változattal.

Ez részben betudható a kijárási tiltásoknak és korlátozásoknak, de annak is, hogy néhány játékot a megnövekedett kereslet miatt egyszerűen nem lehet kapni hagyományos formában. Az eladások ezzel együtt is - elképesztő mértékben - 92 százalékot emelkedtek március 16-a és 22-e között és még akkor is, ha kivesszük a két legnagyobb sztárt, a Doom: Eternalt és az ACNH videojátékokat, a heti növekedés akkor is 10,8 százalékos volt.

A Playstation és az Xbox is komoly növekedést produkált. Forrás: Shutterstock

A legjelentősebb felfutás azokon a piacokon volt megfigyelhető, ahol a karantén, a kijárási korlátozás vagy a távolságtartás valamelyik formáját alkalmazták. Az eladásokból is arra lehet következtetni, hogy az emberek próbálnak minél többet beszerezni a játékokból, mivel hosszú távra tervezik az otthon maradást. Ezt jól mutatja az is, hogy például Ausztráliában 278,5 százalékkal emelkedett a videojátékok eladása, de még úgy is 86,7 százalékos volt az emelkedés, hogy az említett ACNH és a Doom:Eternal játékokat nem számítjuk bele.

Azonban nem csak a konzolok piaca nőtt meg az utóbbi időben, hanem a számítógépes játékoké és a köréjük épülő iparágaké is.

A Steam, a legnépszerűbb tartalomtovábbító és -kezelő rendszer készítője a Valve arról számolt be, hogy március 15-én egyidejűleg 20,3 millióan használták a szolgáltatást, közülük pedig 6,3 millióan valamelyik játékba léptek be (a többiek akár böngészhettek is az áruházba, vagy a háttérbe volt megnyitva a program). A legtöbben az esport klasszikus Counter Strike: Global Offensive-vel töltötték az idejüket, összesen 1 millióan játszottak vele. Ezt követte a Valve szintén saját gyártású játéka a Dota 2 685,8 ezer userrel, a harmadik helyre pedig a battle royal műfajból, a PUBG került 525 ezerrel.

A Dota 2 és a Counter Strike: Global Offensive is a legnépszerűbb esport játékok közé tartoznak. Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Daniel Bockwoldt

A különböző adatokból az látható, hogy nemcsak játszunk, hanem a streamereket is többet nézzük ezekben a hetekben. Az Amazon tulajdonában lévő Twitch több rekordot is felállított az év kezdete óta. Január és március között a felhasználók három milliárd órányi tartalmat tekintettek meg a felületen, ezzel pedig a piac 65 százalékát foglalták le, míg a streamelt órák tekintetében (a streamerek által sugárzott tartalmak) a 72 százalékkalelőzték meg a Youtube Gaminget, a Facebook Gaminget és a Microsoft Mixert.

A legtöbb vállalat az online szolgáltatások terén is rekordidőszakról számolt be. A Microsoft például még sosem adott el ennyi Game pass és Xbox Live előfizetést. Az előbbi szolgáltatás gyakorlatilag a videokjátékok Netflixe, az utóbbira pedig azért van szükség, hogy az Xbox One felhasználók online is tudjanak játszani. Ezen a területen a legnagyobbat a Google lépte, amikor bejelentette, hogy az éves, 130 dollárért árult Stadia előfizetést (a game pass-hoz hasonló szolgáltatás) ingyen adják határozatlan ideig a koronavírus-járvány miatt.