3-5 évbe telhet, mire a brit gazdaság eléri a járvány előtti teljesítményét

Oxford, 2020. április 17. Zárva tartó oxfordi emléktárgyüzlet 2020. április 17-én. A brit kormány egyelőre fenntartja a koronavírus-járvány miatt bevezetett kijárási korlátozásokat, amelyek szerint a lakosság csak a legszükségesebb esetekben hagyhatja el otthonát. MTI/EPA/Will Oliver
Vágólapra másolva!
Londoni pénzügyi elemzők pénteki előrejelzése szerint legalább három évbe telik, mire a brit gazdaság ismét eléri az új típusú koronavírus okozta járvány előtti teljesítményét, de egyes aktivitási mutatóknak ugyanehhez akár öt évre is szükségük lehet.
Vágólapra másolva!

Az egyik legnagyobb londoni elemzőműhely, a Capital Economics péntek este bemutatott tanulmányában vitába száll egy másik nagy előrejelző központ, az Office for Budget Responsibility (OBR) prognózisával.

A brit kormány számára is makrogazdasági és költségvetési előrejelzéseket készítő, de egyébként független gazdaságkutató intézetként működő OBR e héten ismertetett helyzetértékelésében azt valószínűsítette, hogy a brit hazai össztermék (GDP)

az idei második negyedévben 35 százalékkal zuhan negyedéves összevetésben,

de a járvány megfékezését célzó korlátozások feloldása után ugyanilyen meredek ütemben visszatér korábbi szintjére.

Zárva tartó oxfordi emléktárgyüzlet 2020. április 17-én. Forrás: MTI/EPA/Will Oliver

A Capital Economics londoni elemzői szerint azonban ilyen tökéletes V alakú pálya csak a tankönyvekben létezik, a valóságban nem.

A ház közölte, hogy saját modellszámításai arra vallanak, hogy a brit GDP-érték a második negyedévben 25 százalékkal esik - vagyis előrejelzése nem annyira komor, mint az OBR prognózisa -, becslése szerint

viszont a hazai össztermék 2022 végéig nem éri el az idei év elején mért szintet.

A Capital Economics várakozása szerint a nagy-britanniai munkanélküliségi ráta a jelenlegi 4 százalékról 9 százalék közelébe emelkedik, a háztartások reáljövedelme csaknem 10 százalékkal csökken, és több mint százezer üzleti vállalkozás jut csődbe.

Maradj otthon, védd az Országos Egészségügyi Szolgálatot és ments életeket jelentésű feliratok az oxfordi Fő utcában 2020. április 17-én. Forrás: MTI/EPA/Will Oliver

Ezek a hatások a korlátozó intézkedések feloldása után is hosszú ideig szűkítik majd a brit háztartások és az üzleti vállalkozások kiadási mozgásterét, ráadásul a vállalatok és a háztartások a korlátozások utáni időszakban is arra a következtetésre juthatnak, hogy értelmes dolog a megtakarítások növelése és a költekezés visszafogása - hangsúlyozzák a cég londoni elemzői.

A Capital Economics számításai szerint ebben a környezetben

a háztartási kiadások és a beruházások értéke még három év múlva is csaknem 10 százalékkal elmaradhat a koronavírus-válság előtti szinttől,

és öt évbe telhet - vagyis 2025 végéig is eltarthat -, mire ez a két aktivitási mutató újból eléri a legutóbb mért csúcsot.