Egy hordó kőolaj már olcsóbb, mint egy korsó sör

olajkutatás, olaj, olajkút
[Oilfield pumpjack, Canada] A pumpjack at an oil drilling site at sunset.
Vágólapra másolva!
Ahogy az elmúlt hetekben teljesen felborult az olajpiac, egyes országokban már egészen különös állapotok alakultak ki. Kanadában például ma már egy hordó kőolaj kevesebbe kerül, mint egy korsó sör.
Vágólapra másolva!

Kanadában egy korsó (pontosabban: egy pint) sör nagyjából 5 dollárba kerül. Mára azonban ez magasabb ár, mint amennyit egy hordó olajért kérnek – írja a CNBC.

A Western Canada Select (WCS) típusú olaj hordónkénti ára ugyanis hétfőn 4,18 dollár volt.

Fontos azonban, hogy a WSC minősége messze elmarad az amerikai WTI olajétól, aminek következtében a kanadai nyersanyag árfolyama általában 8-15 dollár körüli kedvezménnyel forog az amerikai társához képest.

A 4 dolláros árfolyam azonban még így is egészen döbbenetes az elemzők szerint. Ráadásul a CNBC értesülései szerint ez már annyira alacsony árfolyam, hogy a kínai piac lényegében bezárt, vagyis nem lehet Ázsiába szállítani a nyersanyagot. Ráadásul például Mexikóba vinni az olajat további 8-10 dollárt rádobna az árfolyamra, de a CNBC tudósítása szerint egyébként sem kell senkinek most a WCS, mivel elég olcsón lehet bárhol olajhoz jutni.

Közeleg a negatív olajár korszaka? Forrás: AFP/Getty Images/Spencer Platt

Nem véletlen, hogy egyes elemzők (például a Goldman Sachs) már azzal számolnak, hogy negatív olajár is kialakulhat. Ez azt jelenti, hogy a termelő fizet azért, hogy valaki elvigye tőle az olajat. Ennek azért van értelme, mert egy bizonyos szint után túl költséges volna bezárni, majd újranyitni a kutakat. Vagyis egyszerűen olcsóbb fizetni valakinek azért, hogy elvigye a megtermelt nyersanyagot – különösen akkor, ha a termelő úgy gondolja, az árfolyamok a következő hónapokban újra felfutnak majd.

Egyelőre még csak a WCS forog 5 dollár alatt, de ha a tározók megtelnek – amire Észak-Amerikában bárhol lehet számítani a következő 30-60 napban –, akkor az sem elképzelhetetlen, hogy az egyébként drágább kőolajtípusok is megközelítik, vagy elérik a negatív tartományt.

Bár a piac egyelőre még nem tart itt, jelenleg már csak kevesebb mint egymilliárd hordónyi tárolókapacitás áll szabadon, és naponta több tízmillió hordó kőolaj halmozódik föl. Ha tehát az olajpiaci helyzet fokozódik, egészen elképesztő számokat is láthatunk a következő időszakban, és a kanadai árfolyam talán már nem is lesz olyan meglepő.

Közép-európai idő szerint kedden az amerikai WTI 5 százalék fölötti erősödéssel 21 dollár körül forgott, míg a nemzetközi benchmarknak számító Brent 2,5 százalék körüli emelkedés mellett 27 dolláron állt.