Újabb nagy játékos lép be a vegán húsok piacára

vegetáriánus
TO GO WITH AFP STORY BY DAPHNE ROUSSEAU A man eats a vegan hamburger during the "Vegan Fest" fair on October 13, 2014 in the Israeli city of Ramat Gan near Tel Aviv. Israelis are flocking to veganism, to the point where even the army now has options for vegan soldiers and vegan militants woo converts by comparing meat eating to an animals' "Holocaust". Like vegetarians, vegans do not eat meat but they also eschew all animal products -- including milk, eggs and honey -- with some refusing to wear leather or use cosmetics tested on animals. AFP PHOTO / JACK GUEZ / AFP PHOTO / JACK GUEZ
Vágólapra másolva!
Saját, szója alapú húspótló élelmiszerkészítmények gyártásába kezd a Cargill, az egyik legnagyobb amerikai agráripari vállalat - írja az Independent. A termékek az egyes áruházláncok saját márkás áruiként kerülnek forgalomba.
Vágólapra másolva!

Szójából készült hamburgeket és darált húsokat vezet be a Cargill, és ezzel olyan cégekkel kíván versenyezni a húsmentes táplálkozás piacán, mint a Beyond Meat vagy az Impossible Burger. A cég új termékei legkorábban idén áprilisban jelennek meg a boltokban, egyelőre várhatóan csak az Egyesült Államokban. Az 1865-ös alapítású, multinacionálissá nőtt vállalat Magyarországon 1995 óta van jelen.

A cég azért döntött az új termékek bevezetése mellett, hogy ezzel is csökkentse a húsiparhoz tartozó környezeti terhelést.

A marhashústermelés az élelmiszeripar leginkább környezetszennyező tevékenységei közé tartozik, szén-dioxid- és metán-kibocsátása többszöröse a baromfi- vagy a sertésfeldolgozó ágazaténak.

Vegán hamburgert fogyaszt egy látogató egy fesztiválon (illusztráció) Forrás: AFP/Jack Guez

A szójaféléket gyakran használják a húsok helyettesítésére, bár természésükhöz szintén jelentős környezeti terhelés kötődik, elsősorban az erdőirtás. Ugyan a szójatermesztést hatékonyabb földfelhasználásnak tartják, mint a legeltetést, mezőgazdasági, nagy volumenű termelése jelentősen csökkenti az erdős területek nagyságát.

A Cargill a világ egyik legnagyobb szójabab-kereskedője,

és bár korábban kötelezettséget vállalt arra, hogy 2020-ra működéséhez nem fog erdőirtás kötődni, a cég tavaly elismerte, hogy ezt a vállalását nem tudja tartani.

A vállalatot sok kritika éri, főleg brazíliai működése miatt. Egyes környezetvédők "a világ legrosszabb vállalata" címkét aggatták rá, már ami a fenntarthatósági szempontok érvényesülését jelenti. Az USA egyik legnagyobb, magánkézben lévő vállalatához, a 2006 és 2016 közötti időszakra, 39 millió tonna, Brazíliában termett szója exportja köthető.