Szerdától kell zászlókkal jelölni a sertéshúst a pultokban

Spar
Budapest, 2019. május 8. Húspult a XX. kerületi Pesterzsébeti Interspar hipermarketben 2019. május 8-án. Ezen a napon tartották a Spar Magyarország kiskereskedelmi üzletlánc webshopjának bemutató sajtótájékoztatóját az áruházban. A házhoz szállítási szolgáltatás Budapest teljes területén és 49 környező településen érhető el, a több mint 960 millió forintos fejlesztés az év végéig csaknem száz újabb munkahelyet teremt. MTI/Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
Szerdán hatályba lép az a rendelet, amely előírja, hogy zászlókkal kell megjelölni a sertéstőkehúsok származási országát. Az ágazat szereplői arra számítanak, hogy ettől növekszik majd a hazai termékek iránti kereslet. A baromfihús-iparágban azt szeretnék, ha ez a jelölés a szárnyasokra is kiterjedne.
Vágólapra másolva!

2020. január 15.-től, szerdától lép életbe az agrárminisztériumi rendelet, amely szerint a nem előrecsomagolt friss vagy hűtött sertéshús (a darált hús és a nyesedék kivételével) végső fogyasztónak történő értékesítésekor

a származási országot jól láthatóan jelölni kell az eladás helyén, a 200 négyzetméteresnél nagyobb alapterületű üzletekben a származási ország zászlóját is fel kell tüntetni.

A származás feltüntetése az előrecsomagolt húsoknál már eddig is követelmény volt, ez egészül most ki a friss tőkehúsok pultjaiban.

A nagyobb üzletekben a sertéshús származási országát zászlóval is fel kell tüntetni szerdától Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke szerint a vásárlóknak van egy prekoncepciójuk, amely szerint

amit friss tőkehúsként vásárolnak, az biztosan magyar.

A kiskereskedelmi láncok előrecsomagolt hústermékei között egyre több a magyar származású. Éder Tamás szerint ennek csak egyik oka a származási ország kötelező megjelölése, egy másik ok, hogy a magyar piaci szereplők, ha későn is, de ráébredtek, hogy ebben a piaci szegmensben is fejleszteniük kell, ezért korszerű csomagológépeket állítottak üzembe. Az egyre több magyar áru azt bizonyítja, hogy ezek a fejlesztések megtörténtek.

Forrás: Vg.hu