A rézérc szennyeződésének állították be az aranyat

Malawi aranyláz
Gold is weighed by a buyer to calculate its value on October 1, 2018, at a mining site in Lumwira village, in central Malawi's Lilongwe district where a gold rush is taking place. (Photo by AMOS GUMULIRA / AFP)
Vágólapra másolva!
Zambia kötelezni fogja a rézkitermelésben működő vállalatokat arra, hogy tisztességes módon jelentsenek a felszínre hozott aranyércről is. Az elhallgatott arany miatt ugyanis az állam rengeteg bevételtől esik el, írja a Mining.com.
Vágólapra másolva!

Zambia Afrika és egyben a világ egyik legnagyobb rézérc-kitermelő országa, amely azonban más értékes ásványkincsekkel, például drágakövekkel és arannyal is rendelkezik.

A bányavállalatok azonban eddig nem jeleskedtek abban, hogy a rézzel együtt felszínre hozott aranyat hivatalosan is bejelentsék.

"Néhány társaság rendszeresen elrejtette a rézkészletekben az aranyat, más cégek pedig odáig merészkedtek, hogy megpróbálták azt a réz szennyeződésének beállítani" - ismertette a Zambiában kialakult sajátságos helyzetet az ország egyik illetékes állami tisztségviselője. Az arany azonban drága dolog, és nem lehet azt egyszerűen nem kívánatos dologként tekinteni - tette hozzá.

Illusztráció Forrás: AFP/Amos Gumulira

Mindezzel arra utalt, hogy egyes bányaipari vállalatok megpróbálták elhallgatni vagy jelentéktelennek beállítani az általuk a rézzel együtt kitermelt arany mennyiségét. Több cég azzal érvelt, hogy annyira kis mennyiséget képvisel az arany a réz mellett, hogy azt is inkább a réztermelés részeként jelentették le.

Csakhogy a zambiai vezetés szerint ilyet nem lehet csinálni, és ezzel tulajdonképpen az állami bevételeket csorbították a bányák üzemeltetői.

Ezért a kormány kidolgozza annak rendszerét, hogy a jövőben elejét lehessen venni ennek a gyakorlatnak

- jelentették be.

A bányászathoz Zambia devizajövedelmének több mint 70 százaléka kapcsolódik.

A dél-afrikai országban olyan nagy bányaipari társaságok vesznek részt a kitermelésben, mint Barrick Gold Corp., a Glencore és a Vedanta Resources.

Ezidáig egyetlen cég volt az, amely tisztességesen jelentett az általa kiemelt aranyról: a Quantum Minerals a 2018-as évre hivatalosan 4200 kilogramm arany kiemelését közölte.

A zambiai kormány egyúttal azt is jelezte, hogy 2020-ban 40 tonnára akarják emelni az ország aranytermelését, egyúttal megfelelően szabályozni a kisipari aranybányászatot is, javítva az abban dolgozók munkabiztonsági körülményeit.