Mi lesz a dollárral 2020-ban?

dollár pénz usa dollar
Roll of one-hundred dollar bills
Vágólapra másolva!
Az amerikai dollár várhatóan gyengülni fog a következő évben, és nem csupán azért, mert az amerikai jegybank valószínűleg leáll majd a kamatemeléssel. A Morgan Stanley elemzői szerint kimondottan izgalmas év jöhet a zöldhasú életében.
Vágólapra másolva!

A jelenlegi várakozások szerint az amerikai gazdaság növekedése lassulni fog 2020-ban, míg a jegybank szerepét betöltő Fed valószínűleg szünetet fog tartani a kamatemelésben. Mindezek együtt pedig gyengíthetik az amerikai dollárt – idézi a CNBC a Morgan Stanley elemzőit.

Ennél is fontosabb azonban, hogy az olyan nagy gazdaságok, mint Európa, Japán és Kína egyre kevesebb tőkét fektetnek be a nemzetközi piacokon, ami csökkenti a keresletet a dollár iránt

– mondta Hans Redeker, a bank vezető devizastratégája.

Ez pedig igen jelentős tényező, tekintve, hogy az USA komoly költségvetési és folyó fizetési mérleg hiányt működtet – vagyis az országnak nagy szüksége lenne olyan befektetőkre, akik megveszik a kötvényeit.

A költségvetési hiány egyébként azt jelenti, hogy a kormány kiadásai meghaladják a bevételeit, míg a folyó fizetési mérleg hiánya arra utal, hogy az ország többet importál, mint amennyit exportál.

2020-ban veszíthet erejéből az amerikai dollár Forrás: AFP/Mark Wilson

A lényeg tehát az, hogy az Egyesült Államok számára egyre kevesebb nemzetközi tőke áll rendelkezésére 2020-ban a nemzetközi kötvénypiacon. Ez pedig nem csupán finanszírozási problémákat jelenthet, de a zöldhasú erejét is visszafogja.

Ennek ellenkezőjére jó példa volt 2018, amikor a magasabb amerikai kötvényhozamok és a javuló gazdasági növekedés arra ösztönözte a befektetőket, hogy amerikai eszközökbe fektessenek be – fölhajtva ezzel a dollár árfolyamát.

Idén eddig a dollár index – amely az amerikai fizetőeszköz erejét méri a legnagyobb devizákkal szemben – nagyjából 4,9 százalékot emelkedett.

A Morgan Stanley elemzői azonban arra számítanak, hogy a decemberi 97 pontos értékről a dollár index lemegy 81 pontig 2020 végére.

Az idei év eddigi erősödése elsősorban a jelentős beáramló tőkének volt köszönhető, ám amikor a befektetők elkezdenek máshol vonzóbb lehetőségeket találni, kiveszik majd a pénzüket az amerikai eszközökből – tette hozzá Redeker. Ez pedig most különösen aktuális lehet, amikor egyes feltörekvő piacok kezdenek szebb hozamokkal kecsegtetni, mint az USA.