Betonbiztos menedék lett az amerikai dollár

amerikai százdolláros
One hundred dollar bill
Vágólapra másolva!
Manapság az amerikai dollár még az aranynál is stabilabb menedékeszköznek számít a nemzetközi pénzügyi piacon. Az elmúlt hetekben a zöldhasú pedig még tovább ralizott, ahogy a világgazdasági kockázatok erősödtek.
Vágólapra másolva!

Az amerikai dollár menedékeszköz szerepe ma annyira erős, hogy még az amerikai belső bizonytalanságoknak is ellenáll – írja a MarketWatch elemzése. Az ICE U.S. Dollar Index, amely hat rivális deviza teljesítményével szemben méri a dollár erejét, szeptemberben már 16 hónapos csúcspontot is megütött. Idén eddig a mutató több mint 3 százalékot izmosodott a múlt hét végéig.

A dollár jelenlegi mozgása számos következménnyel jár. Egyfelől lehet rossz hír az amerikai exportőrök számára, mivel így drágábban tudják eladni a termékeiket külföldön, ami csökkentheti a versenyképességüket.

Nyomást helyez emellett a nyersanyagpiacra is, mivel a legtöbb nyersanyagot dollárban számolják el, így a külföldi vásárlók csak drágábban férnek hozzá az eszközökhöz.

Gondot okozhat továbbá a feltörekvő piacokon is, különösen azok esetében, amelyek dollárban vannak eladósodva. Illetve azért is, mert az erősebb dollár miatt a saját piacaik vonzereje csökken a nemzetközi befektetők szemében.

A U.S. Dollar Index teljesítménye 2018 elejétől Forrás: Investing.com

Ezzel párhuzamosan az arany még mindig igen szépen teljesít mint hagyományos menedékeszköz. A múlt hét végéig a nemesfém árfolyama 17 százalékos erősödést mutatott 2019-ben, ahogy az amerikai-kínai kereskedelmi háború eszkalálódott, valamint előjöttek a recessziós félelmek az amerikai gazdaság kapcsán. Mindazonáltal az elmúlt héten az arany árfolyama némileg csökkent. Ebből pedig Jasper Lawler, a London Capital Group kutatója azt a következtetést vonta le, hogy

az arany nem elsősorban a menedékeszköz státusza miatt emelkedett korábban, hanem azért, mert a befektetők a nemesfémbe menekültek a devizapiaci leértékelődések ellen.

Mindeközben a dollár biztonságos menedék szerepe már egy ideje, de legalább 2018 eleje óta folyamatosan erősödik. Ráadásul teszi ezt annak ellenére, hogy az amerikai költségvetési és folyó fizetési mérleg pozíciók egyre rosszabb állapotba kerültek.

A legvalószínűbb magyarázat a dollár erejére az, hogy a 2008-as válságot követően megnőtt a globális kereslet az amerikai fizetőeszköz iránt, valamint a zöldhasú ereje is folyamatosan javult a nemzetközi fizetési rendszerben a riválisokhoz képest.