Ennyibe fog kerülni a Tesla berlini gigagyára

Tesla
5655718 02.10.2018 Visitors inspect a new Tesla Model 3 car at the Mondial Paris Motor Show, in Paris, France, October 2, 2018. Irina Kalashnikova / Sputnik
Vágólapra másolva!
Ahogy korábban az Origo is beszámolt róla, a Tesla Berlin mellett építi fel első európai gyárát, ahol akkumulátorokat és meghajtási rendszereket gyártanak majd, valamint kocsikat szerelnek össze. A Gigafactory 4 névre keresztelt üzem közvetlenül 6-7 ezer, a kapcsolódó szolgáltatásokkal és beszállítókkal együtt mintegy 10 ezer új munkahelyet teremt a térségben. Most új információk is napvilágot láttak, amelyekből kiderül, hogy pontosan mennyit költ majd a gyárra a Tesla.
Vágólapra másolva!

A Tesla első európai üzemét Grünheide nevű településnél építik fel, amely a berlini városhatártól nagyjából 10 kilométerre, délkeletre fekszik, és korábban a BMW egy végül meg nem valósított beruházásának helyszíneként is szóba került. A területet érinti a Berlint övező autópálya-körgyűrű, és érinti a nagyjából 5 kilométerre fekvő új repülőteret is, amely várhatóan 2020-ban készül el.

Ugyan a Gigafactory 4 átadására és a termelés megkezdésére még nincs hivatalos időpont, de valószínűleg 2021 végét célozza meg Elon Musk vállalata.

A Deutsche Welle értesülései szerint a Tesla 4 milliárd eurót költ majd az új gyárra, a kivitelezés pedig 2020 első negyedévében kezdődik. Ahhoz azonban, hogy valóban elkezdhessék a létesítmény felépítését, a Teslának még meg kell szereznie az ehhez szükséges engedélyeket, ha pedig ez nem sikerül időben, akkor csúszhat a beruházás.

illusztráció Forrás: AFP/Sputnik/Irina Kalashnikova

A beruházást a Tesla 4 milliárd euróján túl az Európai Unió is támogatja 300 millió euróval a Bild am Sonntag című német lap értesülései szerint.

Az üzem a sanghaji Gigafactory 3 példáját követheti. A kínai nagyvárosnál egy évben belül felépült a Tesla-gyár, amely nemrégiben kapta meg a működési engedélyt, és évi 150 ezer darabos kapacitással kezdi meg a termelést. Eleinte főleg Model Y-t fognak gyártani, amely a vállalat saját SUV-ja.