A jegybanknak támogatnia kell a pénzügyi innovációt

Kandrács Csaba interjú Interjú Kandrács Csabával, az MNB ügyvezető igazgatójával
Interjú Kandrács Csabával, az MNB üyvezető igazgatójával
Vágólapra másolva!
A jegybanknak a mandátumából adódóan támogatnia kell a pénzügyi innovációt, le kell építenie a fejlődés előtt álló akadályokat, ugyanakkor figyelnie kell arra, hogy a pénzügyi szolgáltatások biztonságosak legyenek – mondta Kandrács Csaba, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke egy jegybanki tanácskozáson Budapesten.
Vágólapra másolva!

A "Pénzügyi innováció és stabilitás: az MNB szerepvállalása a pénzügyi innováció biztonságos ösztönzésében" című konferencián Kandrács Csaba jelezte: kényes az egyensúly a pénzügyi stabilitás és az innováció terén, ezért hozott létre egy külön ügyvezető igazgatóságot az MNB a pénzügyi fejlesztések erősítésére.

Egyúttal a felügyeleti oldalon is működik egy úgynevezett pénzügyi innovációs labor, amelynek feladata, hogy a felügyeleti munka során az innovációk ellenőrzésére is felkészüljön a jegybank.

Kandrács Csaba, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke Fotó: Mudra László - Origo

Szombati Anikó, az MNB ügyvezető igazgatója elmondta: a hazai bankrendszer költséghatékonysága gyenge, az ügyfelek digitális ismeretei alacsonyak,

a pénzügyi rendszer hatékonyságát és stabilitását is erősíti az innovatív megoldások elterjesztése.

Egyúttal a pénzügyi szolgáltatásokat olcsóbbá teszik a digitális fejlesztések.

A digitalizáció erősítésére egyebek mellett azért van szükség, mert a magyar bankrendszer viszonylag drágán állítja elő a szolgáltatásait, amelyekhez az ügyfelek is drágán jutnak hozzá. Az ügyfelek számára elérhető digitális szolgáltatások mennyisége és komplexitása is elmarad az európai átlagtól, és az MNB úgy véli, minél erősebb az innováció, annál olcsóbbak lehetnek a pénzügyi szolgáltatások.

Az ügyvezető igazgató kiemelte: a jegybank olyan magyar pénzügyi rendszert tart kívánatosnak, amely a hazai fogyasztók számára versenyképes és biztonságos szolgáltatásokat kínál, ennek érdekében az MNB aktívan részt kíván venni a fejlett technológiák bevezetésében, az élénk fintech környezet kialakításában.

Kandrács Csaba, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke Fotó: Mudra László - Origo

Elmondta, hogy napjainkban mintegy 110 fintech cég tevékenykedik Magyarországon, körülbelül 30 ezek közül nemzetközi cég itteni leányvállalata, vagy képviselete, a többi hazai vállalkozás.

A jegybank ügyvezető igazgatója ismertette az MNB fintech stratégiáját, amelyet az MNB Pénzügyi Stabilitási Tanácsa elfogadott. A stratégia 14 pontban fogalmazza meg az MNB teendőit, további 10 javaslat a kormánynak és a hazai fintech szektornak szól.

A stratégia jegybankra vonatkozó része kitér arra, hogy szeretnék az azonnali fizetésre épülő szolgáltatásokat a későbbi pénzügyi megoldások alapjává tenni. Emellett el kell érni, hogy a magyarországi kis- és közepes cégek fejlesszék digitális szolgáltatásaikat, gyorsítsák az új, fintech megoldások esetében az engedélyezést.

Az MNB a hagyományos pénzügyi intézmények számára elvárásként fogalmazza meg a digitalizáció támogatását.

A jegybank a kormányzatnak és a hazai fintech szektornak többek között azt javasolja, hogy a közösségi finanszírozás formáit szorítsa törvényi keretek közé, egyúttal a kormányzat adózási ösztönzőket vezessen be a digitalizáció segítésére, emellett támogassa az online szerződéskötés elterjedését, a fintech cégeknek pedig egy fintech szövetséget kellene létrehozniuk – jelezte Szombati Anikó.