Zöldkötvény-portfóliót hoz létre a devizatartalékban az MNB

MNB, Magyar Nemzeti Bank
Budapest, 2011. május 10. A Magyar Nemzeti Bank épülete Budapesten. MTI Fotó: Manek Attila
Vágólapra másolva!
A jegybanki devizatartalékon belül a közeljövőben egy dedikált zöldkötvény-portfóliót alakítanak ki a monetáris tanács döntése alapján – jelentette be a Magyar Nemzeti Bank (MNB) csütörtökön a honlapján.
Vágólapra másolva!

A portfólióba a nemzetközi zöld standardoknak és a tartalékkezelés általános szabályainak megfelelő, úgynevezett "zöld címkével ellátott" kötvények kerülhetnek be, amelyek esetében a bevont forrást meghatározott,

környezeti-energiahatékonysági szempontból hasznos, "zöld" beruházásra fordítja a kibocsátó.

A Magyar Nemzeti Bank épülete Budapesten Forrás: MTI/Manek Attila

A portfólió kockázat-hozam karakterisztikái nem térnek el érdemben a hasonló típusú befektetésektől, emellett induló mérete a devizatartalék alacsony hányadát teszi ki, így létrehozása sem szerkezetéből, sem méretéből adódóan nem gyakorol észrevehető hatást a tartalékkezelés pénzügyi teljesítményére.

A portfólió kezelése során az MNB ezen piaci szegmens struktúrájának minél szorosabb leképezésére törekszik.

Az elkülönített zöldkötvény-portfólió kialakításáról szóló lépés összhangban van a jegybank társadalmi felelősségvállalási és környezetstratégiai céljaival, és illeszkedik az MNB év elején meghirdetett zöld programjába - írja közleményében a jegybank.

Hozzáteszik, bár

a most létrehozott portfólióba csak külföldi értékpapírok kerülhetnek majd,

az MNB kiemelten fontosnak tartja a hazai zöld pénzügyi szegmens fejlesztését. A jegybank a közeljövőben publikálja majd a környezeti fenntarthatóságot támogató pénzügyi termékek bővülését célzó szabályozói elképzeléseit, amelyek akár a hazai zöldkötvény-piac elindulását is elősegíthetik.