Novemberi nyugdíj-kiegészítést hozott a hét, nőtt az építőipar

nyugdíjas munkavállaló
Vágólapra másolva!
Jelentősen, egy százalékponttal javította idei és 0,6 százalékponttal a jövő évi magyar GDP-növekedési előrejelzését a Nemzetközi Valutaalap (IMF). Engedélyezték az eMAG és az Extreme Digital egyesülését. Teljes a pánik a kínai sertéshús piacán, miután egy év alatt 70 százalékkal drágult a húsféle, amiből egyébként sincs már elegendő, ezért egekben a húsimport is. Kihirdették az idei közgazdasági Nobel-díjjal kitüntetettek neveit. Heti gazdasági összefoglaló.
Vágólapra másolva!

Sokat javított a magyar GDP növekedési előrejelzésén az IMF

Jelentősen, egy százalékponttal javította idei és 0,6 százalékponttal a jövő évi magyar GDP-növekedési előrejelzését a Nemzetközi Valutaalap (IMF) a most közzétett őszi World Economic Outlook világgazdasági prognózisában.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

A magyar gazdaság az IMF honlapján megjelent előrejelzése szerint az idén 4,6 százalékkal, jövőre pedig 3,3 százalékkal növekedhet a 2018-as 4,9 százalék után. Az IMF növelte inflációs előrejelzését is Magyarországra vonatkozóan. Az éves átlagos infláció eszerint a tavalyi 2,8 százalék után az idén és jövőre egyaránt 3,4 százalék lehet.

Novemberben érkezik a nyugdíj-kiegészítés

A Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint a nyugdíjasok novemberi járandóságuk mellé 8,4 százalékos kiegészítést kapnak a kormánytól. A dokumentum felsorolja a kiegészítésre jogosult nyugdíjakat és járadékokat, azonban a legtöbben az öregségi nyugdíj alapján kapják a kiegészítést.

Nyugdíjasok Forrás: Image Source/Zero Creatives

A kiegészítést a nyugdíjasok mellett azok is megkapják, akik fogyatékossági támogatásban, valamint a vakok személyi járadékában részesülnek. A kiegészítést – a rendelet szerint – a november havi ellátással egyidejűleg, hivatalból kell folyósítani.

Leáll az egyik nagy hazai lakástakarék-pénztár

Novembertől felfüggeszti lakás-takarékpénztári termékének értékesítését az OTP Lakástakarék – olvasható a lakástakarék honlapján. Ezzel a fogyasztók két szereplő, a Fundamenta és az Erste közül választhatnak a lakás-takarékpénztári piacon.

Illusztráció Forrás: Matthias Zomer / Pexels

Az OTP Lakástakarék oldalán található hirdetmény szerint november 1-jével függeszti fel a társaság meglévő „Bónusz" elnevezésű módozatainak értékesítését. Október 31-ig még tehető lakás-előtakarékossági szerződési ajánlat.

Újabb segítséget kapnak a kormánytól a devizahitelesek

A kormány a parlamentnek kedden benyújtott törvénymódosítással további segítséget nyújt az otthonteremtésben, és védelmet biztosít a NET-programban részt vevő családok számára – közölte a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter hivatala.

Illusztráció Forrás: MTI/Beliczay László

A NET-program ügyfelei tavasszal nyilatkozhattak arról, hogy újra tulajdonosává kívánnak válni korábbi ingatlanuknak. A több mint 32 ezer érintett család 98 százaléka jelezte, hogy az állam által biztosított rendkívül kedvezményes feltételekkel visszavásárolná korábbi otthonát. A mostani módosítás pedig a maradék 2 százaléknak, vagyis 650 családnak teszi lehetővé, hogy ha nem küldtek határidőn belül visszajelzést a tavaszi felajánlásra, akkor most újra nyilatkozatot tehessenek.

Teljes a pánik a kínai sertéshús piacon

Majdnem 70 százalékkal emelkedett Kínában a sertéshús ára szeptemberben a megelőző év azonos időszakához képest. Az ország hatalmas hiánnyal küzd az afrikai sertéspestis miatt, aminek az is következménye, hogy a kínai sertésimport rekord magasság közelében szárnyal.

Koca szoptatja malacait Forrás: MTI/Balázs Attila

Emiatt a kínai élelmiszerárak általában 11,2 százalékkal emelkedtek szeptemberben. Mindez az inflációra is komoly hatással van, hiszen szeptemberben, éves alapon, 3 százalékos volt a kínai fogyasztói árindex emelkedése, ami közel hat éve a legmagasabb adatnak számított. Mára egyébként olyan súlyossá vált a helyzet, hogy

a kínai állam politikai kérdésként kezdte kezelni a sertéshús-kérdést.


A pekingi kormány a sertésfarmok konszolidációjának elindítása mellett a stratégiai tartalékokat is megnyitotta.

Augusztusban is nőtt az építőipar

Augusztusban a hazai építőipari termelés 5,9 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, amikor 24,7 százalékos volt a növekedés. A két építményfőcsoport termelése ellentétesen alakult: az épületek építése 14,1 százalékkal emelkedett, az egyéb építményeké 3,5 százalékkal csökkent - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Illusztráció Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Engedélyezték az eMAG és az Extreme Digital egyesülését

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) azért járult hozzá, hogy a Dante International Kft. (eMAG.hu) megvegye az Extreme Digital Zrt.-t (edigital.hu), mert a GVH szerint a lépés nem csökkenti jelentős mértékben a versenyt a műszaki termékek kereskedelmének piacán.

Extreme Digital bolt Forrás: Extreme Digital

A most zárult eljárásban a hatóság arra a következtetésre jutott, hogy a műszaki cikkek vonatkozásában az online és a hagyományos bolti (offline) kereskedelemi szegmensek nem különülnek el, azok egységes piacot alkotnak. Az így meghatározott piacon a felek együttes részesedése alacsonyabb 20 százaléknál, és e küszöb alatt a GVH gyakorlata (lásd 7/2017. sz. közlemény) szerint nem kell számolni a beavatkozásra okot adó negatív hatásokkal.

Látványosan épül az új Duna-híd

Megkezdődött a feszítőkábel behúzása az épülő komáromi Duna-hídon. Szeptemberben 2 kábelpár került a helyére. A 3. pillérnél, a Duna közepén, a 250 méteres hajózási nyílásban levő hídpálya szakasz szerelése folyik. Ettől kezdve már a feszítőkábelek tartanak minden egyes beemelt hídpálya elemet - olvasható a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. Facebook-oldalán.

Az épülő Duna-híd Komáromnál 2019 október 11-én Forrás: Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.

Az épülő második Duna-híd azért szükséges, mert a Komáromot Révkomárommal (Komarno) a belvárosban összekötő meglévő Erzsébet híd állapota a megnövekedett nemzetközi forgalom miatt leromlott, a hídra súlykorlátozást kellett bevezetni. Emiatt a két ország közti teherforgalom Komáromtól csak nagy kerülővel, Vámosszabadi-Medve felé 53 kilométert, vagy Esztergom-Párkány (Štúrovo) felé 51 kilométert kerülve keresztezheti a Dunát.

Kiderült, kik kapták az idei közgazdasági Nobel-díjat

A globális szegénység enyhítéséért végzett munkájáért három közgazdász, az indiai Abhijit Banerjee, a francia Esther Duflo és az amerikai Michael Kremer kapta meg az idei közgazdasági Nobel-díjat – jelentette be a Svéd Királyi Tudományos Akadémia.

A globális szegénység enyhítéséért végzett munkájáért közgazdasági Nobel-emlékdíjban részesült három közgazdász, az indiai Abhijit Banerjee, a francia Esther Duflo és az amerikai Michael Kremer portréja (b-j) a kivetítőn az idei közgazdasági Nobel-emlékdíjak bejelentése alkalmából tartott sajtótájékoztatón Forrás: MTI/EPA/Karin Wesslen

Az indoklás szerint az idei kitüntetettek kísérleteik során új megközelítést alkalmaztak ahhoz, hogy megbízható válaszokat kapjanak arra, melyek a globális szegénység elleni küzdelem legjobb módozatai.

Hatalmas pusztítást végzett és komoly károkat okozott a tájfun Japánban

Japán 6,5 millió dollárt szán a Hagibisz tájfun okozta károk helyreállítására - jelentette be Abe Sindzó kormányfő. A pénzt elsősorban a helyreállítási munkákra, illetve élelmiszerre, vízre, ideiglenes illemhelyekre és fekvőhelyekre költenék.

A Hagibisz tájfun által okozott pusztítás nyomai Tokiótól keletre Forrás: MTI/EPA/JIJI PRESS/-

A tokiói kormány adatai szerint a múlt hétvégén 19 prefektúrában 52 folyópartfal omlott le, 170 földcsuszamlás és sárlavina történt. Több mint 14 ezer épületet öntött el a víz, ebből 1100 súlyosan megrongálódott. Mintegy 4400 ember tartózkodik 188 ideiglenes menhelyen. Három évtizede nem volt egyébként ennyi halálos áldozata a távol-keleti szigetországban a szélsőséges időjárásnak, ami gyakorta hőhullámokkal egészült ki.