Törvénysértésen kapták a Teslát, Elon Muskkal együtt

SQUARE FORMAT
Tesla Chief Executive Elon Musk reacts as he attends a forum on startups in Hong Kong, China January 26, 2016. The co-founder of PayPal and pioneer of SpaceX, says the company opened its patents to all in 2014 for all auto-makers to develop electric vehicles on Tesla's technology. (EyePress/Peter Lou)
Vágólapra másolva!
Elmarasztalta a bíróság a Teslát és annak vezetőjét, Elon Muskot, mert azok 2017-ben és 2018-ban is megsértették az USA szövetségi törvényei közé tartozó munka törvénykönyvét - írja az Independent.
Vágólapra másolva!

A bírói ítélet szerint a Tesla törvénytelenül járt el, amiért egyes munkavállalóit megfenyegette akkor, amikor azok a szakszervezetbe kívántak belépni. Az ítélet azért is elmarasztalta az elektromos autókat gyártó vállalatot, mert munkavállalóival szemben bosszúálló volt, egyiküket ki is rúgta törekvése miatt. Az ítélet kihirdetésekor megemlítették azt az esetet is, hogy Musk 2018 májusában egy olyan Twitter-bejegyzést tett közzé, melyben felszólította a munkavállalóit, hogy azok, akik a szakszervezeti tagság mellett döntenek, adják fel a társaságban lévő vonatkozó részvényopcióikat.

Ezt a bíróság a törvény vonatkozó passzusainak megszegéseként értékelte.

A döntésben kötelezték a Teslát, hogy ajánlja fel az elküldött munkavállalónak a visszalépés, illetve a kártérítés lehetőségét. Egy másik dolgozótól, akit pedig szakszervezeti törekvése miatt figyelmeztettek, vissza kell azt a cégnek vonnia.

Elon Muskot és a Teslát elmarasztalták Forrás: Origo

A bíróság előírta továbbá, hogy a társaságnak gyűlést kell tartania az ügy kapcsán egyik telephelyén, amelyen Elon Musknak is meg kell jelennie.

Az eljáró bíró arra szólította fel Muskot, hogy ő vagy a munkaügyi hatóság képviselője ismertesse a munkvállalókkal, hogy a cég törvénysértést követett el.

A látszólag furcsa ítélet mögött az áll, hogy a törvény viszonylag csekély eszköztárat tartalmaz a törvényt sértő munkáltatók szankcionálására.

A Teslától egyelőre nem kommentálták a döntést. Amikor az eljárás nagyjából egy évvel korábban elindult, tagadták a jogellenes magatartást, a cég védőügyvédje azt mondta, az egész eljárással csak Elon Muskot és a vállalatot akarják rossz színben feltüntetni. Az eljárás alapját egy autóipari munkásokat tömörítő szakszervezet beadványa képezte.